Nationale Red-de-Rokers actie

Ik leerde voor het eerst over dampen door een informatiecampagne van de overheid. Onze minister van volksgezondheid heeft zich heel serieus in het dampen verdiept. Zij stond natuurlijk heel erg open voor het idee van een onschadelijk alternatief voor roken. Dus richtte ze een onderzoekscommissie op. Die commissie is met medici, universiteiten, kenners, fabrikanten, shops en gebruikers in gesprek gegaan en kwam al vrij snel tot de conclusie dat dampen een zegen is voor de volksgezondheid van ons kleine landje. (Er waren bij ons toch best nog flink wat rokers, ondanks dat het roken al heel duur gemaakt was via allerlei accijnzen.)

Toen de commissie haar conclusies presenteerde, heeft de minister heel snel een grootschalige campagne opgezet. Op televisie werden uitgebreide infomercials vertoond. Ze hadden filmpjes gemaakt over het verschil in kankerverwekkende stoffen tussen roken en dampen. Dat was voor heel veel mensen wel een eye-opener. Maar ook hele praktische filmpjes over veiligheid en de verschillende systemen, e-liquid en nog een paar.

Om zoveel mogelijk rokers over te laten stappen waren er ook allerlei incentives. In alle gemeenten waren inzamelpunten gecreëerd. Als je oude rookspullen (asbakken, aanstekers, half lege pakjes etc.) inleverde, kreeg je een kortingscoupon die je bij alle dampwinkels en -webshops in het hele land kon inwisselen. Ze hadden zelfs de verzekeringsmaatschappijen zo ver gekregen om meteen korting te geven op een heleboel polissen van rokers, als die over zouden stappen op het dampen. De minister van financiën heeft daar nog garant voor gestaan. Hij heeft er ook voor gezorgd dat er geen accijns op dampproducten werd geheven om het prijsverschil met tabaksproducten zo groot mogelijk te houden.

Echt het hele land deed mee. Het was een soort nationale “red-de-rokers” actie. Er waren zogenaamde “Damp-Ins” georganiseerd waar je kennis kon maken met het dampen. Bedrijven doopten massaal hun rookruimtes om tot dampdomeinen, sportscholen gaven korting op abonnementen, tandartsen boden een “nieuwe-start-behandeling” aan en zelfs autodealers kwamen met speciale “damp-edities” van bepaalde modellen. In plaats van een asbak en een aansteker kreeg je dan een usb-poort en een vakje waarin vier flesjes e-liquid konden staan. Mijn zwager heeft zo’n “damp-auto” van de zaak gekregen. Ik geloof dat je zelfs je gordijnen met korting kon laten stomen als je een e-sigaret kon tonen. Het was een gekkenhuis.

Maar het werkte wel. Bij ons rookt er nu bijna niemand meer. Je kunt haast nergens nog sigaretten krijgen. Het hele land is eigenlijk in een paar maanden overgestapt. Dankzij de doortastendheid van onze regering. Er moeten nog wel wat dingen geregeld worden. Waar dampen mag en waar niet bijvoorbeeld. Daar lopen de meningen nog wel een beetje over uiteen. Maar daar gaan we wel uitkomen. Belangrijk is dat we hier allemaal in een soort euforie leven. De nieuwsprogramma’s raken er niet over uitgepraat. Ze hebben het over de grootste vooruitgang in de volksgezondheid sinds de ontdekking van penicilline. Er worden heel veel prognoses gedaan over hoeveel het aantal doden als gevolg van longkanker en ander ziektes terug gaat lopen de komende jaren. En als die cijfers inderdaad gaan kloppen denk ik dat onze huidige minister van volksgezondheid een standbeeld krijgt, de Nobelprijs wint èn heilig wordt verklaard. En terecht. Dat mens is echt een engel. Ze heeft duizenden levens gered. Misschien ook wel het mijne.

Wahanassatta

Dampt : 8 maanden
Rookt(e) : 28 jaar