Ik ben gaan roken toen ik 14 was…

Ik ben gaan roken toen ik 14 was. Het begon als stiekem even testen hoe dat smaakte, maar ik was al snel heel erg verslaafd.
Na verloop van tijd wilde ik graag stoppen, maar ondanks veel stoppogingen lukte dat nooit. Nicotinekauwgum, pleisters, een stoppoli in het ziekenhuis, gedragstherapie, niets werkte voor mij. Eenmaal rookte ik 3 maanden niet, maar begon na een auto ongeluk (stress) toch weer te roken.
Nadat een zwager van mij overleed aan longkanker vorig jaar zomer, wilde ik nogmaals echt stoppen. Ik had al eens eerder gedampt maar toen voldeed dat niet (tgv een slechte zgn 1e generatie e-sigaret). Nadat ik me heel erg in het dampen heb verdiept door wekenlang het ‘Dampforum’ te lezen over soorten e-sigaretten bestelde ik tenslotte een zgn evod startersset. Op Donderdag kwam hij binnen (November 2013) en de Vrijdag erna ben ik in één klap gestopt met roken.
Alhoewel ik zeker ontwenningsverschijnselen had in het begin waren die veel milder dan wat ik eerder had ervaren als ik stopte mbv andere middelen.
Na ongeveer 3 weken namen ook de milde ontwenningsverschijnselen af en was ik zeker dat het me zou gaan lukken deze keer. Ik heb het eenmaal nog moeilijk gehad, dat was in de periode dat ik het nicotinegehalte van mijn e-liquid wilde verlagen van 12 mg naar 6 mg. Tenslotte merkte ik dat ik op 9 mg geen ontwenningsverschijnselen had en dat damp ik nu.
Ik heb nu inmiddels 14 maanden niet gerookt en kan nu eerlijk zeggen er ook geen enkele behoefte meer aan te hebben. Zelfs in periodes van extreme stress heb ik toch geen enkele behoefte aan roken meer.
Ik heb lichamelijk erg veel positieve gevolgen ervaren sinds ik ben gaan dampen. Ik heb een beter uithoudingsvermogen, ben niet meer benauwd en voel me veel minder moe. Andere mensen zeggen dat ze vinden dat ik er veel beter uitzie (betere huid), en in het algemeen voel ik me veel gezonder nu.
Ik damp nu minder dan in het begin, en voel me er minder afhankelijk van. Voor mensen zoals ik, die ondanks ontelbare stoppogingen echt niet kunnen stoppen met roken, is dampen m.i. een fantastisch middel om eindelijk het roken, en de daarmee samenhangende risico’s op longkanker ed, te kunnen overwinnen.

Mieke Schotting

Dampt : 14 maanden
Rookt(e) : 39 jaar