Logboek van een startende damper

Mijn verhaal is er geen van “ik heb een damper gekocht en ben onmiddellijk gestopt met roken”. Er kwam meer bij kijken, maar ik ben blij dat ik de overstap maakte. Ik hield een logboek bij dat ik in het begin bijna dagelijks bijhield, later werden mijn berichten minder frequent en werd dampen een gewoonte. Voor de volhouders : veel leesgenot !

20/02/2015 : beslist om iets te doen aan de rookgewoonte (verslaving). Een bestelling geplaatst bij vapour2.eu

25/02/2015 : V2cigs of vapour2 : slechte smaak die blijft hangen. Waarschijnlijk vloeistof in mijn mond, maar dan bij alle 4 de geteste patronen. Geeft volgens mij ook een verbrande smaak die storend is. Zowel geprobeerd op 18mg als op 6mg. Het ene is te veel, het andere te weinig.

26/02/2015 : een Ego-C startpakket besteld bij smokesmarter. Dit is iets meer geavanceerd en gaat misschien beter voor mij. Ook een testpakket liquids van 12 Mg erbij besteld.

27/02/2015 : pakket ontvangen en ‘s avonds eerste liquid getest. Om te beginnen “seven lemon”. Fris smaakje maar gaat na een paar keer te veel overheersen. De Ego-C is duidelijk meer mijn ding dan de Vapour2. Morgen eens wat anders testen. Het valt me wel meteen op dat ik geen problemen heb om een sigaret te vervangen door een dampmomentje (maar nog lang niet alle sigaretten, misschien later). Tof staaltje moderne techniek, die Ego-C.

28/02/2015 : gestart met een gewone sigaret, de tweede zonder dwang vervangen door een dampmomentje. Die “seven lemon” is te pittig voor ‘s morgens. Een nieuw containertje gevuld met “dutch tabacco” : minder uitgesproken en dus meer voor de dag door. Maakt me wel benieuwd naar nieuwe smaken. In de voormiddag op stap geweest maar ik heb geen case om mijn e-cig te vervoeren, dus een 3 tal gewone sigaretten gerookt. In de namiddag eerst nog een sigaret na het eten en daarna even de “cappuccino” getest. Die is echt lekker en meer allround voor mij. Wel een redelijke throathit, maar daar hou ik wel van. Na een dampmomentje of drie ook eens de “All-day-vape” getest maar die gaat sterk naar de “seven lemon”, dus waarschijnlijk geen blijvertje. ‘s Avonds na het eten nog een gewoon sigaretje en een uurtje later een “mokkacino” dampertje. Beduidend meer gedampt en minder gerookt dan verwacht op dag 1, dat belooft voor het uiteindelijke doel. Ik krijg toch weer hoop om ooit te kunnen stoppen met roken. Jammer dat er geen case bij de Ego-C zit als je hem koopt. Ik durf het geval niet los in mijn jaszak steken omdat dan de batterij zou kunnen afbreken, dus ik bestelde een case op Ebay. Ook morgen zou ik hem al graag meenemen, dus heb ik even een oude brillendoos met een lijmpistool voorzien van een elastiekje om de Ego-C vast te houden. Niet helemaal professioneel, maar wel bruikbaar voor morgen …

01/03/2015 :ook gestart met een analoge, gevolg door een tweede. Daarna men dampertje terug geïnstalleerd met geladen batterij en ook gevuld. Naar de brunch van de Chiro geweest met alleen mijn damper, zonder analoge. Tussendoor even gedampt, maar na een apero en een Leffe toch wel enige hunkering. Naar buiten geweest om te dampen, maar er was enorm veel wind en het lukte niet super. Voelde ook onwennig, maar dat zal wel beteren denk ik. Dan even thuis en tijd voor een analoogje, en opnieuw naar een feestje bij Kris en Fien. Twee keer meegelopen met Kris en Stijn toen ze gingen roken, met mijn damper. Dit werkte perfect, ik was absoluut niet jaloers naar hun analoogjes. ‘S avonds thuis toch eerst een analoogje, de mokkacino begon te vervelen en op te smijten, maar dat kan ook aan al het eten van vandaag gelegen hebben. De rest van de avond afwisselend analoog en elektronisch gerookt, zonder verdere hunkering. Het weekend nabeschouwd heb ik nog niet de helft van een ander weekend analoog gerookt, positieve start zou ik durven zeggen. Nu zien wat het morgen geeft op het werk.

02/03/2015 : Goed afgewisseld tussen dampen en roken. Wel tussendoor nog eens gerookt. Heb nog steeds het gevoel dat ik wil roken kort na het dampen, misschien mis ik wel de (ongewenste) rooksmaak in mijn mond ?
Uiteindelijk gaat het wel weg als ik korter na elkaar damp, maar dat is niet altijd evident omdat ik (nog) niet in mijn bureau damp en er veel weg en weer geloop is.

04/03/2015 : net als gisteren weer een beetje ‘t zelfde scenario. Vanmorgen wel het effectieve roken uitgesteld tot na de vergadering op het stadhuis. Zalig om een vergadering te starten zonder zenuwen en met een rustig gevoel (na het dampen) zonder te moeten denken aan eventuele commentaar om de rookgewoonte ! Wel een analoogje opgestoken van zodra ik daar buiten was en ook meteen bij het thuiskomen. De “craving” is er dus nog. Meer sigaretten vervangen door dampen zal makkelijker zijn als ik de juiste smaak heb denk ik. Vanavond best eens extra smaken bestellen want ik wil hier echt wel voor gaan.

06/03/2015 : de ego’s geven niet meer wat ze moeten geven. Blijkbaar een beetje verstopt. Toch tijdens de dag op bureau gebruikt, maar moet veel harder zuigen waardoor het niet aangenaam is. levering van de nieuwe sapjes ontvangen. Eerst de ego s uitgekuist (branders en tankjes) en dan de eerste getest ( s avonds). Ik probeerde red Astaire , amai zo zoet, maar ook fris, gewoon lekker. Wel een plakkerig goedje dus ook opletten dat de ego niet verstopt geraakt ! Tot hier toe ‘s avonds altijd gewisseld tussen elektronisch en analoog, met red Astaire waren het 3 elektronische na elkaar, en na een analoge had ik geen goede smaak zodat ik onmiddellijk nog een keer of twee van mijn elektronische geïnhaleerd heb. Positieve evolutie ?

07/03/2015 : van maandag tot vrijdag kon ik mij er niet toe overhalen om de tweede te vervangen door een elektronische, vandaag was ik zodanig benieuwd naar de red Astaire hit in de morgen, dat ik dat zonder dwang toch gedaan heb ! Elektronisch roken (dampen) heeft dus veel te maken met de juiste smaak. De hit van de red astaire was OK. Net als je denkt dat het te zoet wordt, proef je de munt. Heb dan nog een tweede gevuld met koffie-smaak voor de afwisseling. Deze namiddag had ik problemen met een analoge, smaakte niet lekker. Ik zit nu nog in mij kop met het feit dat het niet echt hetzelfde is, maar dat is waarschijnlijk alleen in mijn kop. En de echte vraag is dan : wat is nu het lekkerste/beste ?

08/03/2015 : weinig gerookt, veel gedampt, mooie dag ! Eerst verder met de sapjes van gisteren : koffie en menthol met red astaire. Daarna eentje gevuld met dark tabacco en eentje met chocolade. chocolade is speciaal, moet nog even wennen, maar ik denk dat die throathit, hoewel minder dan met andere smaken, eigenlijk gelijk is aan die van de richmond. Vanavond verder testen. Leuk weetje : heb mijn case aangepast met een elastiek van een oude bh !!
Deze namiddag analoog gerookt en het smaakte niet. Waarom wil ik daar dan niet gewoon nu onmiddellijk mee stoppen ?

09/03/2015 : Vanmorgen analoog gestart, daarna onmiddellijk elektronisch (chocolade). Was goed, volgende ook gedampt en dan voor het werk nog een analoogje. Die moest gewoon omdat dat zo is … . Vreemde reden eigenlijk. Daarna op het werk heel de voormiddag gedampt, enkel vanmiddag een analoge. Ook de namiddag doorgekomen op damp, vanavond dan een analoge van zodra ik thuis was. Waarom die analoge ? Omdat het zo is, niet omdat ik het wil/moet/verlang, het is er gewoon. Ik had vandaag niet de juiste smaakjes om ervan te genieten, morgen ga ik die veranderen : red astaire met ice menthol en chocolade (zonder bijvoegingen). Morgen kom ik dus de voormiddag en de namiddag door zonder analoge en ik ga er nog van genieten ook !!
Hoe het verder zal lopen met de analoge weet ik niet, maar het worden er sowieso alle dagen minder, en dat zonder inspanningen.

10/03/2015 : Na een goede afwisselende start ‘s morgens net iets meer analoog gerookt dan gisteren denk ik, pauze genomen in de voormiddag en ééntje in de namiddag. Voor de rest redelijk gebleven, maar vanavond thuis ook 3 analoge tegenover gisteren maar eentje. Niet getreurd, het is nog niet de bedoeling de analoge volledig af te zweren, morgen anders en beter. Misschien waren de smaken niet echt je dat of was het gewoon te mooi weer om binnen te blijven… . Ach we zien wel, andere smaakjes erin gedaan voor morgen en vandaag ook een mooi tasje ontvangen om mijn dampspullen mee te nemen.

11/03/2015 : niet veel aandacht besteed aan wat ik wanneer doe. Ongeveer de helft vervangen door dampen, en ook wel redelijk afwisselend. Ik had vandaag 2 zoete smaken bij en misschien moet ik één neutralere smaak meenemen om meer te dampen omdat ik niet altijd zin heb in zoet. Ik had ook de UK Menthol mee, maar die vind ik echt niet lekker. Misschien moet ik toch eens de Eagle Menthol zuiver gebruiken ?

13/03/2015 : ongeveer 50/50 gedampt en gerookt. Is dit terugval ?? Ik denk gewoon dat het een heel gedoe is om te dampen : juist smaakje ? Cartomisers ? Coils ? … . Veel gezocht op het www, misschien moet de damper geavanceerder ? Misschien andere smaken testen ? Meer nicotine nodig ? Of gewoon een off-day ?

14/03/2015 : heel de dag op uitstap naar Leuven. Toegekomen in Leuven en een analoogje opgestoken, geeft meer kick als je die aansteekt na 1:45u in de wagen zonder te roken of te dampen. Bovendien nogal wat ijzige wind waardoor de dampsensatie ietwat verloren gaat. Tussen de bezoeken aan de univ’s door afwisselend gerookt en gedampt. Na 16u binnen gesprongen op de damp-demo-dag te Leuven. Daar was het kalm : onbekend is onbemind ? Met een paar ervaren dampers gesproken en die gaven me een aantal tips : smaken die je niet lust moet je weggooien en zorg ervoor dat je een goede damper hebt. Om te starten (en te blijven) ben je beter met iets als de ego-one : meer damp met minder inspanning, regelbaar, quasi geen onderhoud, makkelijk mee te nemen. Ik heb daar een ego-one (en ook nog een stuk of 5 andere toestellen) kunnen testen en die gaf inderdaad een directe kick bij een eerste korte haal ! Ik heb er meteen één gekocht. De test was een mengeling van tabak en koffie. Ook nog een aantal smaken getest en daar was een extra mint smaak bij die ik wel zie zitten, maar die hij nog niet te koop heeft, later misschien wel. Hoopgevendere dag dan gisteren, morgen met nieuwe moed !

15/03/2015 : de ego-one geeft inderdaad een ander gevoel : meer een voldaan gevoel na een aantal trekken ! Ook smaakt alles anders, ik ga mijn smaaktests moeten hervatten van voor af aan ! De damp is warmer als hij in mijn mond komt, wat een ander smaakgevoel geeft.
Man dat is raar, hetzelfde maar zo een immens verschil. Nu begrijp ik pas echt dat je de juiste apparatuur moet hebben om te slagen !!
De atomizer met red astaire eruit gehaald en een nieuwe erin gedaan met koffie en tabak. Anders maar ook zeer lekker !

17/03/2015 : vandaag red astaire met menthol. Beter en frisser. Minder gerookt, een goede dag. Ik heb ook tegen Wim gezegd wat de plannen zijn (geen sigaretten meer tegen einde van de maand), iets wat ik nog geen enkele keer gedaan heb bij vorige stop-pogingen. Ik denk dat ik op de goede weg ben. Vanavond chocolade erin gedaan : ook lekker maar misschien niet voor een hele dag. Ik heb wel soms last van lichte hoofdpijn, dus misschien moet ik 6mg nicotine proberen ipv 12.

18/03/2015 : liquide gevonden (en besteld) met 6mg nicotine en de smaak van king-muntjes. Hopelijk klopt deze smaak want dan zou dat wel eens mijn favoriete liquid kunnen worden ! Vandaag op het werk de volledige namiddag en de volledige voormiddag doorgekomen zonder te roken (enkel damp). Enkel vanmorgen, vanmiddag en vanavond gerookt. Nu vanavond wel 3 sigaretten, waarbij ik na die derde eigenlijk onmiddellijk spijt had want die was echt niet nodig en viel zelfs tegen. Ach ja, die “gewoonte” zit er nog in en ook een beetje het ongeloof dat het zo makkelijk zou gaan zonder. Maar toch zal het dus gaan, dat voel ik nu al aan !

20/03/2015 : vandaag een super slechte liquid getest. Zo slecht !!! Na 2 keer uitkuisen van mijn ego one begint het weer te gaan, maar die slechte smaak is nog niet weg ! en dat moest koffie voorstellen ??? Nu terug met cherry mint, maar er zit een nare bijsmaak aan. Morgen nog eens kuisen. ‘s Avonds uit geweest, tussendoor een paar keer gedampt, maar na afsluiten toch 2 sigaretten gerookt om die slechte smaak een beetje weg te krijgen, wat niet echt gelukt is (het was eerder ook een slechte smaak ?). Tussen het eten door dampen met menthol is niet echt lekker, daarvoor zou koffie met chocolade beter zijn …

21/03/2015 : nog eens damperke uitgekuist. Nu gevuld met koffie van Miller en chocolade. De smaak begint te beteren. Eerst ‘s morgens nog gewoon gerookt, ik zit met een smaakgevoel in mijn mond dat ik niet kan thuis brengen. Zeker een gevolg van die slechte liquid met de uitgaansavond gisteren ? We zullen zien hoe de namiddag verloopt.
Ik ga zeker een 2de damper nodig hebben, ‘s morgens is de menthol met fruit te sterk en in de namiddag is de koffie met chocolade te zwaar. Om te slagen moet ik vlot kunnen wisselen.
De eGo C tussendoor gebruiken is ook een illusie, veel minder damp en absoluut geen voldoening na de eGo One even gebruikt te hebben.

22/03/2015 : uitstapje gedaan naar Brussel met een zware bende. Afgewisseld tussen dampen en roken, zonder problemen. Sommigen kijken een beetje raar, but who cares ? uiteindelijk niet meer gerookt dan op de vorige dagen, wat me goed meevalt voor tijdens die uitstap.

23/03/2015 : opgestaan na een uurtje of 4 slaap. Analoog begonnen, maar dat smaakte eigenlijk niet. Daarna afwisselend gerookt en gedampt met een overwicht voor dampen, we’re getting there ! Ik heb nu een goede combo in mijn damper : red astaire met de helft menthol, goede all-day-vape !! alleen niet juist voor het eten of ‘s morgens. Een ander sapje testen kan ik dan doen met de nieuwe eGo One die ik besteld heb.

24/03/2015 : vandaag mijn 2de eGo One ontvangen. Woooot ! Gevuld met koffie (gratis sample die ik erbij kreeg) wat een risicootje was na de ervaring van vorige keer, maar deze is lekker. Een echte koffie smaak, zelfs vrij zwaar. Tijdens de dag ook niet veel gerookt : 2 ‘s morgens, 2 s’ middags en 2 ‘s avonds. Die ‘s avonds vroeg ik me zelfs af of dat wel moest want ze smaakten eigenlijk niet lekker. Ik moet blijkbaar nog wennen aan het idee dat ik ze niet meer nodig heb.

25/03/2015 : ‘s morgens gestart met damp ipv rook ! En dat was best lekker ! Toch ook nog gerookt (ongeloof dat het zou lukken zonder ??)
Uiteindelijk de dag afgesloten met een mix van appel (12mg) en king-mint (6mg). Lekker sapje, maar ik weet niet of het voldoende, teveel of net genoeg nicotine bevat. Ik lees hierover tegenstrijdige berichten, wat de zaken niet gemakkelijker maakt ! In totaal slechts 5 a-cigs gerookt, wat een hele verbetering is tegenover een vroeger gemiddelde van 21 !

26/03/2015 : In plaats van 2 ‘s morgens eens geprobeerd met 1. Toch om 10u15 eens gezondigd en een a-cig opgestoken. Het vreemde is dat ik me daardoor niet anders voelde (licht nerveus gevoel). Het juiste nicotinegehalte bepalen zal dus waarschijnlijk het moeilijkste zijn. Of gewoon eens serieus minderen in ‘t weekend om te zien wat dat geeft ?
Door de dag iets nerveuzer geworden, maar de liquid was op 9mg. ‘s avonds veranderd naar 12mg wat me wel een stuk rustiger maakte. De dag afgesloten met een totaal van 6 a-tjes, waarvan de laatste 2 misschien wel meer uit nieuwsgierigheid dan uit echte hunkering waren. Wel vastgesteld dat de koffie-liquide een bittere nasmaak nalaat en dus de coil onbruikbaar maakt voor andere sapjes.

27/03/2015 : vandaag 2 “fruit”-smaakjes (eerder 2 soorten snoep 🙂 ) . Deze morgen eerst een a-tje en daarna gedampt tot juist voor het werk. Dan nog een a-tje preventief gerookt, maar het viel me op dat ik daar niet echt behoefte aan had en het ook niet zo lekker was. De voormiddag rustig doorgekomen, met regelmatig wat damp van kersen met munt. Geen echte hunkering gehad naar een a-tje, maar nu het middag is voel ik toch wel enige drang. Ik vraag me af of dat niet gewoon de “timing” is ?? Over de middag dus 2 a-tjes : ééntje omdat het middag is en ééntje om het deze namiddag “vol te houden”. ‘s avonds ook nog 2 en het tweede was weer niet echt nodig. Uiteindelijk dus 6 in totaal wat een hele vooruitgang is !

28/03/2015 : naar Gent geweest ivm studiekeuze en daarna naar de volley. Enkel over de middag een a-tje en eentje terug thuis. Voor de rest tussendoor gedampt en een paar stiekeme (op ‘t toilet in de univ !). Wat opvalt is dat de pieken minder worden, ik kan langer zonder ! Wel doet de shot achteraf dan deugd, maar het maakt niet uit of het damp of rook is.
De limoncello valt tegen, ik denk dat ik die ga weg doen. Afgesloten op 5, prachtig resultaat voor een drukke dag in ‘t weekend !

29/03/2015 : ‘s morgens strawberry geprobeerd omdat de cherry-mint te straf is, valt toch tegen. Is de aardbei die in de yoghurt zit, maar dan veel straffer. Ik heb dan de ene gevuld met mocacinno terwijl de andere de cherry mint blijft. De Moccacino valt ook tegen, dan maar de millers koffie erin ( arabierkes in de ego-C). S morgens gestart met 1 analoge ipv 2. Zonder problemen tot aan de middag. Na het eten wel een tweede en na 16 u een derde. Straks gaan eten met mijn schatje, eens zien wat dat geeft.
Ik heb vandaag al een paar sapjes aan de kant gelegd, maar ik twijfel over de tabaksapjes, misschien ben ik fan, misschien ook niet … Ondertussen bijkomende sapjes van holy smoke besteld omdat de lekkere cherry mint van dat merk is.

30/03/2015 : vandaag gaan werken en “voor de veiligheid” 2 sigaretten gerookt voor het werk. Die tweede smaakte slecht, die eerste was omdat millers koffie toch niet zo goed was voor ‘s morgens. Morgen testen met chocolade. Over de middag ook 2 gerookt, die eerste smaakte slecht, die tweede was een twijfelgeval. En ‘s avonds ook nog 2, omdat het kan. Eigenlijk geen drang ernaar, gewoon rustig afbouwen. Het is wel goed dat ze me niet echt smaken of een kick geven, hopelijk herinner ik me dat volgende week !

31/03/2015 : avondvergadering (bewoners kanaalstraat) met een pintje achteraf. Dan wordt het moeilijker, en toch ook weer niet : ‘t zit gewoon in ‘t kopke ! Uiteindelijk de dag afgesloten op 7 a-tjes, wat best mee valt maar toch één of 2 meer is dan de andere dagen, terwijl ik ‘s middags nog maar op 3 zat.

01/04/2015 : gewoon een dag op ‘t werk. Zonder problemen beperkt tot 5 of 6 analoge (weet het niet meer juist). De analoge beginnen minder te smaken. Soms heb ik wel last van een hol gevoel net onder mijn borstkas (plexus ?). Heeft waarschijnlijk te maken met nicotine en cafeïne, maar ik kan niet uitmaken of ik dan meer of net iets minder moet dampen. Time will tell !

02/04/2015 : beetje hetzelfde verloop als gisteren. Die analoge smaken me minder en minder. Vandaag nieuwe smaakjes ontvangen : die butterscotch zal iets worden voor ‘s morgens denk ik. ‘s avond buurtvergadering ivm de LAR. Daar aangekomen had ik een 20 min over en dacht ik “tijd voor dat laatste a-tje van vandaag”, maar ik had geen vuur bij me ! Dan maar gewoon gedampt, en dat lukte wonderwel ook zonder me ergens nerveus in te maken !!

03/04/2015 : gestart zoals de rest van de week, wel een nieuwe (recuperatie) coil in de aardbei met munt gedaan. Dampt beter maar sputtert af en toe. Misschien toch eens nieuwe coils bestellen en van die sterke smaken als koffie af blijven … . Sputteren is na een tijdje weg, gaat weer beter maar die aardbei is toch dat niet. Eigenlijk een beetje een baaldag en meer gerookt dan de vorige dagen, maar nog niet als vroeger. Zeven of acht sigaretten, wat wel meevalt, maar ik moet dus er volledig mee stoppen want de grens om er naar terug te keren is maar een dunne lijn.

04/04/2015 : Deze morgen één analoogje, daarna een nieuwe coil in de butterscotch gedaan. Die dampt dus toch wel heerlijk ! Na een uurtje of twee terug overgegaan naar de menthol, nog met appel. De eerste liquid met kers is al op ondertussen ! Kort voor de middag nog een analoogje gerookt en ook nog ééntje rond 14u30. Nu is het 17u gepasseerd en voel ik wel een hunkering, maar ik wil nog even wachten. Niets moet, maar ik wil eigenlijk af van die analoge !
Afgesloten met 5 analoge. Beter dan gisteren, maar ik zal er moeten een gedacht van maken …

05/04/2015 : Pasen. Butterscotch om de dag in te zetten, dan appel met munt. Tussendoor analoog, omdat het kan, niet omdat het moet. Kunnen terugbrengen naar 4 analoge, maar die waren echt niet lekker meer. In de namiddag met volk gezeten, en dan is er toch een beetje terughoudendheid over de damper, daar ga ik me nog moeten overzetten.

06/04/2015 : gestart met 1 analoogje, dan de timer gezet op 4 uur om echt te wachten. Nadat de timer ten einde was, nogmaals op 4u gezet zonder analoogje ! Na 5,5u (na het middageten) toch nog ééntje en 7,25u later nog één. Drie in totaal dus, en de derde was sowieso al niet lekker. Morgen proberen met één of geen ?

07/04/2015 : Geen !!! Maar vanaf een uur of 8 s’ avonds werd het lastig. Het is nu 9 uur en ik heb net een nieuwe coil gestoken als extra verwennerij. Hopelijk gaat het nu extra goed met meer hit ! Maar ik vind het toch al een prestatie van mezelf dat ik gewoon 24u aan een stuk niet analoog gerookt heb !! Als cadeau hiervoor heb ik een aantal liquids besteld waaronder red astaire !!

08/04/2015 : nog steeds geen enkele. De verleiding is er soms wel, maar even dampen en ze is weg. Ondertussen zijn de eGrip en de liquids aangekomen. Munt met red astaire in de eGrip is best lekker, maar weinig hit.

09/04/2015 : we zetten door ! nog steeds geen enkele. Vandaag wel de coil van mijn eGo One verbrand, direct een andere erin gedaan zodat we verder kunnen dampen. De red astaire is echt lekker, maar ik mis de hit. Ik moet wel oppassen voor hoofdpijn met de eGrip, of ligt het aan de astaire ?

10/04/2015 : We houden nog steeds vol zonder. Ik ben blij dat het zo goed lukt ! Tot hier toe eigenlijk nog geen problemen gehad om de a-tjes te laten. In de eGrip nu appel met munt, maar dat is niet zo goed (bijna geen hit), morgen eens proberen met enkel T-juice Black ‘n Blue (die nieuwen).
Nog snel holy smoke besteld nu ze in aanbieding zijn (butterscotch !)

11/04/2015: even lastig in de voormiddag, maar dan kort voor en kort na de middag even lustig gedampt en het was weer beter. Afwisselend butterscotch (echt rookgevoel), red astaire (lekker !) en red astaire met munt (meer hit). Al bijna 5 dagen rookloos nu !

12/04/2015: goede dag geweest, vanavond naar baby-borrel geweest en geen problemen gehad, hoewel er een andere roker aanwezig was. Tegen de avond een beetje zieke darmen, waarschijnlijk te veel gesnoept op de receptie …

13/04/2015: eerste werkdag goed doorgekomen. Lang onderweg geweest deze voormiddag samen met Jos waardoor dampen moeilijk was. Toch wel lastig tegen de middag, maar na een paar diepe halen was ik weer rustig. Deze namiddag korter weg geweest waardoor ik meer kon dampen tussendoor en het makkelijker was. Zeven dagen ondertussen ! Een hele week !! Vanavond de slechte sapjes aan de kant gegooid, die tabakssmaken zijn echt niet meer aan mij besteed.

14/04/2015 : op het werk soms moeilijker, maar best te doen. Ik vraag me af hoe lang die iets moeilijkere periodes nog gaan aanhouden. Hopelijk minderen die snel, want ik kan nu toch niet opgeven ? Hoe langer ik wacht om een analoogje te roken, hoe slechter die zal zijn ! Het was ook maar een klein dipje vandaag, niet echt een sterke hunkering !

15/04/2015 : Lastiger gehad in de voormiddag dan in de namiddag. ‘s avonds geen enkel probleem. Ik denk dat de stress meer van het werk is dan van het niet roken. Het dampen kan niet altijd rust brengen, toch niet als ik continu damp. Na een vergadering van een uur of 2 in de namiddag krijg ik meer kick !

16/04/2015 : 10u nu en het is even zweten, daarom even deze “blog” aanvullen. Ik voel me nerveus maar ik denk dat het komt door de drukte. Ik voel nu wel neiging om te gaan roken, maar wil niet echt. Hopelijk is het gauw middag ! De eGrip kan niet echt weg met de dikke liquid van dampwinkel (soms verbrande smaak). Ik ga daar andere zaken moeten in doen en de dikkere vloeistoffen gebruiken in de eGo One. Tegen vanavond heb ik 700 sigaretten NIET gerookt !! Dat moet me even gaande houden, op naar de 1000. Ook is het vandaag dag 10 zonder rook, het zou jammer zijn om nu af te wijken van de rechte weg !
‘s Avonds terug gemakkelijker. Even tijd genomen om de dikke liquids te verdunnen met een beetje rum. Ze werken daarna stukken beter in de eGrip, geen dry hits meer en een betere throat hit !

17/04/2015 : het “zweten” (niet letterlijk) is er pas vanaf 11u30. Een beetje omdat iedereen aan de ene kant aan mijn mouw trekt en ik langs de andere kant niet kan verder werken aan wat ik zou moeten doen, of ligt het toch gewoon aan het (niet) roken ??
Het moet het werk zijn, om 17u valt er gewoon een last van mijn schouders …
‘s avonds echt geen enkel probleem meer mee om niet te roken, dampen geeft voldoening !

18/04/2015 : tuinwerk (redelijk zwaar) en dampmeeting (ook zwaar, maar anders dan). Absoluut geen neiging om te roken.

19/04/2015 : nog een beetje pas en meetwerk in de tuin + wandeling + uit eten. Absoluut geen neiging om te roken.

20/04/2015 : Tijdens het weekend was die druk er niet, maar nu op het werk voel ik hem weer. Ik zal anders moeten omgaan met stress, toen ik rookte (een week geleden !) had ik daar minder last van, nu voel ik het blijkbaar echt, zelfs zonder dat mijn kopje erbij op hol slaat. Enkel een nerveus gevoel, waarschijnlijk denkt mijn onderbewuste mee en zelfs al verder dan mijn bewuste … . Nog ongeveer 6 uren en ik ben twee weken volledig rookvrij !

21/04/2015 : vandaag iets beter geweest omdat ik een iets hogere nicotineverhouding gemixt had. Ook minder gedampt dan gisteren.

22/04/2015 : ook vandaag weer minder gedampt. Wel een zwak momentje tussendoor maar een ‘direct-lung-inhale’ geeft wel zo’n danige slag dat ik even (meer dan) voldoende kick heb … . De apple mint van holy smoke begint tegen te steken, bessen zijn gewoonweg beter ! Vandaag Jos een beetje uitleg gegeven, maar hij lijkt wantrouwig … . Ik heb ondertussen wel twee koortsblazen wat tegensteekt. Ook moe ! Ik zal zeker iets zitten broeden (zus heeft al een serieuze verkoudheid).

23/04/2015 : slecht opgestaan, mottig na een te korte nacht. De koortsblazen doen pijn. De liquids van eliquid france zijn ondertussen toegekomen. Best lekker die eerste, maar mijn voorkeur gaat toch naar iets met meer munt in. Ondertussen eens de mondstukjes van mijn dampers geweekt. Tegen de middag is de druk op de koortsblazen al minder geworden, goede hoop !
In de loop van de dag eens geproefd van aan a-tje : Bah ! Dat smaakt echt slecht, na een trek of drie weggegooid. Ik versta nu waarom ik vroeger minder zoenen kreeg, die a-tjes heb ik echt niet meer nodig ! Maar ik kom er nog niet toe om de laatste pak en het pakje met nog 2 a-tjes effectief weg te gooien. Ach ja, niets moet en alles mag. We komen er wel !

24/04/2015 : rustige dag (wel veel werk, maar niet veel zenuwen !) 🙂
Het gaat beter en beter. Die smaakjes van eliquid france zijn wel lekker, maar kunnen toch nog niet echt tippen aan de red astaire.
De koortsblazen zijn beter (minder pijnlijk), dus alles gaat de goede kant op. Op naar het weekend nu ! Ik heb vanavond een beetje geoefend op direct-lung. Amai, dat geeft een hit. Dat is niet voor altijd, want het geeft minder smaak, maar soms mag het wel voor de kick !

25/04/2015 : mijn kast en andere rommel een beetje aan de kant gedaan, zodat ik weer zicht heb op alles. Nu nog een inventaris maken van wat ik nog in huis heb. Ik overweeg een tweede eGrip : makkelijk toestel zonder poespas. Die zet ik op de agenda tegen dat ik een maand zonder a-tjes ben : 7 mei 2015 !

27/04/2015 : drie volle weken vandaag ! Proficiat aan mezelf. Vandaag ook goed mee gevallen op het werk. Af en tot een diepe haal van mijn eGo One doet het wel ! Van de eGrip kan ik niet zo diep inhaleren zonder een verbrande smaak te hebben. Te veel of te weinig lucht ?

29/04/2015 : Soms iets lastiger dan anders, maar nog geen neiging om analoog te roken, gewoon wat meer dampen. Ik heb wel problemen met de eGrip : soms een verbrande smaak. Vandaag heb ik alternatieve coils besteld die beter zouden moeten werken. We zullen zien. Als we morgen zo doorgaan, halen we de kaap van de 1000 niet gerookte sigaretten !!

30/04/2015 : vandaag voornamelijk de eGo One gebruikt. Die dampt echt heerlijk en voor een DL mag het nic-gehalte eigenlijk naar beneden denk ik. Vanavond in de morgenvape eens 6mg gedaan en dat is best te pruimen. De coils voor de eGrip zijn nog niet binnen, jammer met een lang weekend voor de boeg. Maar niet getreurd, het is sowieso een historische dag want vandaag hebben we de kaap van de 1000 niet gerookte sigaretten bereikt ! YES !

01/05/2015 : we hadden een verjaardagsfeestje en heb ik een beetje uitleg over dampen gegeven aan de broers. Ik denk dat Kris overtuigd is en misschien wel de overstap zal maken. Niemand was echt negatief, ook de niet rokers niet.
Vandaag geen verbrande smaak gehad in de eGrip. Gisteren wel de base eens schoongemaakt (zat wel wat verbrande liquid in). Dat schijnt geholpen te hebben.

02/05/2015 : vandaag een rustige dag thuis. Deze voormiddag een kot gezocht online, deze namiddag een beetje met de bosmaaier gespeeld. Geen drang gehad om te roken (eigenlijk al een aantal dagen niet meer). Om mijn eerste 25 rookvrije dagen (eigenlijk de eerste maand die eraan komt !) te vieren heb ik mezelf een smok guardian II cadeau gedaan (in plaats van een tweede eGrip) ! Een pijpje. Om ‘s avonds rustig in de zetel te genieten van een lekker sapje.
Ook nog een paar simpele sapjes van Joyetech en dampwinkel.be besteld om voldoende voorraad te hebben. Een deel op 6mg om een beetje te starten met afbouwen.

03/05/2015 : een rustige zondag. Geen mooi weer, dus een beetje computerwerk gedaan en zo. Niet overdreven gedampt, maar ook niet te weinig. 🙂 Het wordt makkelijker om erover te praten. Nog eens heel de evolutie overlopen met mijn vrouwtje, iets waar ik het altijd moeilijk mee gehad heb bij vorige stop-pogingen. Dit is voorlopig nog geen stoppen, maar vervangen, maar toch ben ik van de giftige stoffen af ! Ik heb eigenlijk geen neiging meer om analoog te roken, hopelijk blijft dat zo ! Dan kan ik ook dat laatste pakje dat ik nog heb, weggooien of aan iemand geven die er nog wat aan heeft. Ik heb nog eens alles wat hier in dit logboek staat, nagelezen. Een heel verhaal !

04/05/2015 : een maandag op het werk. Minder gedampt dan vorige week. Het wordt makkelijker om mijn damper weg te zetten. Vanmiddag de alternatieve eGrip coils ontvangen en geïnstalleerd : stoomt als een treintje ! Beter dan de originele en geen dry-hits gehad.

05/05/2015 : vandaag mijn pijp ontvangen. Vanavond opgeladen en getest. Tof gevoel om vast te houden in de zetel voor de tv en lekker smaakje erin (quintesse gecombineerd met red astaire), dampt heerlijk. Het is wel een redelijk imposant toestel dat je dan in je handen hebt, maar wel erg mooi. Na een avondje testen (3u) was de eerste batterij al leeg (reviews liegen dus niet). Ik heb vandaag ook eens de dekang fruit mix en de joyetech kiwi getest. De kiwi wint het, maar het is geen red astaire of black’n blue … . Ik kreeg van dampwinkel “raspberry” in plaats van “blackberry”. Spijtig, want die blackberry heeft goede reviews.

06/05/2015 : deze voormiddag meer gedampt en ik kan niet echt zeggen waarom, ik had gewoon het gevoel dat ik het nodig had … . Ook in de namiddag continu een onrustig gevoel. Misschien toch niet te snel zakken in nicotine. Vanavond iets rustiger, maar moeite om de juiste smaak te vinden voor mijn pijpje. Geen zo’n schitterende dag dus, maar toch volgehouden zonder a-cigs, al moet ik toegeven dat ik er vandaag wel aan gedacht heb …

07/05/2015 : de eGo One met mijn lievelingssmaakje gevuld en een nieuwe coil erin. betere dag geweest, damp met iets hogen nic-gehalte. Vanavond iets meer koffie in mijn pijpje gedaan. Lekker, maar zwaarder.

17/05/2015 : Zondag, ik kan niet veel doen wegens een pijnlijke schouder. Gisteren zo opgestaan en vandaag wordt ik wel enigszins nerveus omdat ik niet veel kan doen.
Het valt me wel op dat ik dit al 10 dagen niet meer aangevuld heb, het “gewone leven” neemt terug de overhand. Ik vind dit persoonlijk een goede zaak : dat wil zeggen dat ik er niet meer continu aan moet denken om niet te roken en wel te dampen !
We komen vandaag ook wel door. Dag 41 al, op naar de 7×7 dagen !!

02/06/2015 : dinsdag. De periodes tussen de stops hier worden langer. Dampen wordt een gewoonte, een natuurlijke reflex. De gedachte aan sigaretten is nog niet weg, maar minder sterk aanwezig. Ik denk dat ik de juiste smaakjes te pakken heb en ik voel me wel goed bij de wisseling tussen de 2 eGo’s en de eGrip met verschillende coils.

09/07/2015 : Ondertussen ben ik 132 dagen aan het dampen waarvan de laatste 94 rookvrij ! Vandaag werd ook de kaap van de 100 niet gerookte pakjes sigaretten overschreden, 2504 sigaretten niet gerookt om exact te zijn. Om volledig te zijn moet ik toegeven dat ik tijdens die 94 rookvrije dagen een drietal keer “geproefd” heb van een gewone sigaret, maar ik lust ze echt niet meer en ik heb er geen enkele opgerookt ! Geef mij maar een lekkere damper in de plaats !
Mijn verzameling is ondertussen uitgegroeid tot 2 eGo One’s, 2 eGrips en een SMOK e-pipe voor gezellige avonden. Mijn liquids mix ik zelf en het nicotine-gehalte is gedaald van 18mg toen ik 132 dagen geleden startte tot 4mg op vandaag. Binnen 10 dagen ga ik op verlof en ik heb al twee mixen van 0mg (‘red astaire’ en ‘green steam’) klaar staan om de nicotine volledig te bannen.
Ik denk niet dat ik dit nog veel zal aanvullen, dampen is echt een gewoonte geworden waardoor ik deze uitlaatklep niet echt meer nodig heb.

Chero

Dampt : 132 dagen
Rookt(e) : 30 jaar