Ik damp!

Ik rookte al sinds mijn 14e, al vrij snel 2-3 pakjes shag per week. Nooit echt zin gehad om te stoppen, ik was altijd een tevreden roker. Tegelijkertijd baalde ik wel van het feit dat ik rookte, je weet natuurlijk dat het slecht voor je is, het wordt steeds lastiger in het openbaar en alles stinkt.

Uit nieuwsgierigheid ben ik eens een e-sigaretshop binnengelopen om me te laten informeren. Ik was niet van plan om te stoppen, maar het leek me wel handig voor erbij. Daar een smaak uitgekozen die mij het meest beviel. Hoewel het niet precies hetzelfde voelde was ik erg onder de indruk.

Ik ben direct begonnen met dampen, alleen de eerste dagen nog een paar gewone sigaretten om te vergelijken. Telkens kwam ik tot de conclusie dat het weliswaar anders is, maar zeker niet veel minder, en daarom de moeite waard om het te proberen. In de dagen daarna alleen nog een shaggie aangestoken om me ervan te verzekeren dat ik echt niets miste.

Na een aantal dagen heb ik een paar nachten slecht geslapen en werd ik zwetend wakker (wat ik nooit doe). Ik vermoed dat dat afkickverschijnselen zijn geweest, misschien van de mindere hoeveelheid opgenomen nicotine, of van de andere stoffen die ik niet meer binnenkreeg. Verder ben ik zonder geestelijke of lichamelijke ongemakken overgestapt.

Ik begon met 30 mg, na 2 maanden 15 mg, na 4 maanden 7 mg nicotine. Ik heb niets gemerkt van het halveren.
Het is jammer dat de hogere doseringen inmiddels verboden zijn in Nederland. Het had best gekund dat ik niet had doorgezet als ik met een lagere dosering was begonnen.

In de eerste maanden heb ik een paar momenten gebaald van de weeïge zoete smaak van de (VG) damp, maar dat is nu helemaal weg. Ik wil misschien het nicotine gehalte nog iets verder verlagen, maar ben voorlopig niet van plan om de met de gewoonte te stoppen.

In het begin was ik niet tevreden over de clearomizer die ik gebruikte, te vaak dat er belletjes ontstonden. In totaal ben ik 3 keer overgestapt op andere hardware voordat ik eruit was wat het beste werkt voor mij.

Inmiddels nu 9 maanden aan het dampen, wat een verademing! Los van de eventuele gezondheidsklachten op termijn als ik was blijven roken, voel ik me er beter door, meer lucht, meer reuk en smaak, alles fris. Geen brandgaten in mijn kleding. Ik ging altijd 2x per jaar naar de mondhygïeniste om alle aanslag te verwijderen, maar hoef nu niet meer terug!

Ik hoop van harte dat men dit fenomeen vanuit de politiek en instanties gaat stimuleren in plaats van belemmeren. Voor mij is het in ieder geval een uitkomst, zonder de e-sigaret had ik zeker nog jaren doorgerookt. Kan het iedere roker aanbevelen!

Sjaak

Dampt : 9 maanden
Rookt(e) : 28 jaar