Hoe Vinnie van de stinkstokken af kwam…

Ik zal ook eens wat serieus uit die brabandse waffel van mij laten komen…
Ik ben eigenlijk op relatief late leeftijd pas begonnen met roken, één keer een stop-poging gedaan en toch na 4 maanden weer begonnen, omdat ik “iets” miste.
Een jaar of 5 geleden ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de super smoker. Mensen die mij kennen weten dat ik een aardige gadget-freak ben, dus Vinnie moest en zou dit ook proberen. Na welgeteld 3 dagen alweer de pijp aan maarten gegeven (in dit geval, de sigaret aan Vinnie) en mijn eerste ervaring met elektronisch roken was dus niet bijzonder goed…
Na de geboorte van mijn dochter begonnen er toch wat kriebels te komen om “ooit” eens te gaan stoppen. Zoals elke roker zijn er altijd dingen die dit in de weg staan zoals: “De zomer komt eraan, lekker op terras roken!” of “Carnaval is er bijna, dat is geen goed moment” of “Maar we gaan bijna op vakantie, die wil ik eerst rustig doorkomen” en voordat je het weet ben je zo weer 4(!) jaar verder en ben je van een pakje per dag, naar ander-half pakje per dag gegaan…
Tot op het moment dat ik gewoon rustig in de rook-ruimte van mijn werkgever mijn sigaretje aan het roken was en even moest kuchen… Wat voor mij een “normaal” kuchje was, was voor een oplettende collega een rode vlag en bijna onder dwang werd ik meegesleept naar zijn auto. Hij maakte zijn kofferbak open en het bleek dat deze collega in de avonduren een vrij lucratief handeltje begonnen was in elektronische rookwaren. Er werd me een EGO batterijtje met een CE5 atomizer in mijn handen geduwd en mij vriendelijk, maar toch met klem verzocht om het weer eens te proberen…
Gelukkig heeft deze collega mijn situatie goed ingeschat. Hij wist dat ik als gadget-freak het waarschijnlijk ging proberen en die middag heb ik dan ook mijn laatste sigaret gerookt. Wat is de techniek hard voorruit gegaan zeg! Ik weet nog goed dat ik een eerste pufje nam van de “cola-smaak” die hij er bijgedaan had en ik had echt zoiets had van “hiermee gaat het me lukken!”
En dat is het ook! Nu bijna 10 maanden later heb ik geen sigaret meer aangeraakt. Ondanks dat ik nog steeds bijna elke dag wel een roker tegenkom is de interesse een beetje weggegaan… dat heeft namelijk ook een rede…
Vanaf die eerste dag dat ik het EGO batterijtje kreeg ben ik op internet gaan zoeken naar informatie over de elektronische sigaret. Ik kwam er al snel achter dat er een enorm levende community is die het “vapen” tot een ware hobby en soms zelfs sport heeft laten uitgroeien. Alle informatie werd door mij verslonden alsof ik na een winterslaap van 5 jaar voor het eerst weer een krant kon lezen… Ik vond het geweldig! Ik las en las en las en besefte al vrij snel dat als ik volledig over wilde naar elektronisch roken ik in de toekomst wat ander materiaal nodig had.
Na een aantal dagen flink dampen, smaakte mijn tank enorm verbrand en werd er s’avonds met piepende banden en trillende handjes naar de pomp gereden voor een wegwerp-elektronische sigaret. De smaak die ik toen binnen kreeg zal ik nooit meer vergeten: een dry-hit op 100W smaakte nog beter dan dit!
De volgende dag kwam ik bijna hyperventilerend binnen in de Tilburgse dampshop van dampertje en het eerste wat hij deed was mij een flinke damp van een Kayfun laten nemen… ik was verkocht! Vanaf dat moment heb ik aan mijzelf de belofte gedaan om nooit meer mijn materiaal de zwakste schakel te laten zijn.
Daarna is het allemaal heel snel gegaan, ik ben overgestapt naar Vamo V5, heb er een Kayfun op gezet, heb mezelf leren coilen en ben zo langzaam meer en meer gaan leren over hoe een damper werkt, welke materialen er zijn en wat er voor nodig is om een fatsoenlijke vape uit een coil te krijgen…
Een paar maanden geleden poste ik voor de grap een macro fotootje op een faceboek-groep met de slogan “coil-porn” erbij. Dit was het begin van heel veel toffe reacties vanuit de community en ik zag al snel dat er meer fanaten waren die nog veel extremere shit bouwden als Vinnie! Toen er vanuit iemand een vraag kwam of ik misschien eens kon laten zien hoe je zo’n spoel moest bouwen heb ik voor de grap een Rip-Trippers persouflage gemaakt in het plat brabands onder de naam “Vapen Met Vinnie”. Ik weet nog goed dat ik tegen mijn vrouw zei: “Als ik er meer als 100 views op haal, dan ben ik echt alle vertrouwen in de mensheid kwijt…”.
Nu zijn we een maand verder, ligt mijn huis vol met gratis vape-gear, is er al meer dan 10.000 minuten gekeken naar mijn overbelichte kale hoofd, en krijg ik de ene positieve reactie na de ander.
Eigenlijk heeft dampen met mij twee dingen gedaan:
Ten eerste heeft het mij een alternatief aangeboden voor een verslaving die bezig was om mijn lichaam zachtjes af te breken. Nadat ik begonnen was met dampen heb ik exact álle verschijnselen gehad van het stoppen met roken. Mijn neus ging open, ik kon weer proeven, als ik s’ochtends wakker werd was het eerste wat ik deed gapen in plaats van hoesten, mijn lichaam begon mijn longen te reinigen en ik merkte dat ik rook steeds minder kon waarderen, het begon zelfs te stinken smile-emoticon
Ten tweede heeft het mij een uitlaatklep gegeven om informatie over te brengen op een manier zoals ik denk dat informatie moet zijn. Snel, duidelijk, maar op een leuke manier. Veel mensen vergelijken mij met andere reviewers, maar het is nooit mijn bedoeling geweest om een reviewer van elektronische rookwaar te worden. Ik wil van Vapen Met Vinnie dan ook een show maken voor de dampers, die wat breder is dan enkel materiaal review. Ik zou het te gek vinden om veel meer te gaan doen dan alleen reviews. Als damperts hebben we het zwaar en gaan er helaas nóg zwaardere tijden komen. Als ik met Vapen Met Vinnie elke week 15 minuten de damper in het zonnetje kan zetten, dan grijp ik daar graag elke kans voor aan!
Ik ben zelf een relatief korte damper. Ik had het geluk dat er een goede dampshop was, die mij uitstekend advies heeft gegeven. De pioniers op dampgebied daar in tegen, zijn mensen die jaren lang hebben moeten worstelen met materiaal dat faalde en weinig tot geen medische informatie. Deze mensen hebben de hobby gemaakt tot wat het vandaag de dag is: een laagdrempelig gezonder alternatief voor roken. Ik, mijn vrouw, mijn dochter en mijn familie en vrienden, zijn ze allemaal stuk voor stuk enorm dankbaar! Zij hebben er voor gezorgd dat ik nu een middel heb om een stuk gezonder te leven, en dat is het belangrijkste wat dampen mij gebracht heeft!

Vincent Teuben

Dampt : 8 maanden
Rookt(e) : 10 jaar