Hoe mijn dampen begon,…

Mijn dampverhaal is eigenlijk al een stuk ouder dan dat ik nu daadwerkelijk damp.
Al een aantal jaar geleden was voor mij de zoektocht begonnen naar de beste manier om van het gewone roken af te komen want dat het gewone roken niet goed voor je is was natuurlijk al lang duidelijk en heb meerdere malen geprobeerd om te stoppen, heel veel verschillende manieren geprobeerd (lasertherapie, pilletjes e.d) zijn 1 of meerdere malen de revue gepasseerd maar niets wat eigenlijk genoeg voldoening gaf en de drang naar een normale sigaret liet verdwijnen.

Tot ik een ruim jaar geleden de lokale rookshop binnen liep om de (voor toen) zo noodzakelijke sigaretten te voorzien en ik aan de balie een vertegenwoordiger van de voor mij nog onbekende e-sigaretten zijn uitleg deed aan de eigenaar van de winkel.
Mijn vrouw vroeg of dát niets voor mij was maar ik was daar nogal sceptisch over en lachte het een beetje weg, tot mij gevraagd werd of ik niet eens een trekje wou nemen.
Aarzelend stemde ik toe en al snel werd er een e-sigaret in mijn handen gedrukt en nam ik een hijs,….
Stomverbaasd keek ik naar de sigaret en dacht; Dat kan niet,…. zou het dan toch mogelijk dat ik een manier heb gevonden om te stoppen met roken ?

Dol enthousiast meteen een e-sigaret besteld omdat de door mij gewenste kleur niet op voorraad was en na 1 week was het dan zover,… ik aan een e-sigaret.

Ik vroeg aan de medewerkster welke vloeistof voor mij het beste was en kreeg alleen de vraag of ik zware of halfzware shag rookte, en aan de hand daarvan werd het nicotinegehalte vastgesteld en tevreden ging ik de winkel uit.

Mijn shag was op en had mijn e-sigaret opgeladen en klaargemaakt en daar gingen we dan,…

Dat ging welgeteld 1 dagdeel goed, toen kreeg ik een wat irritatie in mijn keel, maar dacht dat dat een kwestie van gewenning was en dampte er lustig op los aar na een dag of 3 was het gewoon niet meer te doen en ben ik naar de rookwinkel gegaan en deed mijn verhaal met de vraag wat het probleem zou kunnen zijn en die was er stellig van overtuigd dat ik dan een te hoge nicotine gehalte had en adviseerde me een lager gehalte,
Heb in een week tijd álle gehaltes gehad tot aan 0 % nicotine aan toe maar niets hielp en was er helemaal klaar mee.

Tot een maand of anderhalf geleden een vriend van mij zijn e-sigaret aan me liet zien en zei dat hij die als sinterklaas cadeau had gekregen en er helemaal blij mee was.
Hij zei dat hij geen problemen ondervond met zijn keel en vroeg of ik een paar trekjes van zijn sigaret mocht nemen,… en tot mijn stomme verbazing,… nergens last van terwijl ik bij tussentijdse pogingen met mijn eigen e-sigaret bij de eerste hijs al een rauw gevoel in mijn keel kreeg,…

Ik ben toen maar naar een “echte” winkel geweest om daar verdere informatie in te winnen en legde hem mijn probleem voor en wat de door mij gebruikte vloeistof was en welke vloeistof die vriend van me gebruikte en de man in de winkel gaf aan dat hij het vermoeden had dat ik overgevoelig was voor PG (een bestanddeel die in sommige vloeistoffen zit) en dat ik het beste een vloeistof kon proberen waarin een combinatie van PG en VG vloeistof in zat of een vloeistof puur en alleen op basis van VG. Na wat smaakjes geprobeerd te hebben heb ik er een paar aangeschaft en heeft mijn vrouw me een “stimulatie” cadeau gegeven nl een nieuw model e-sigaret en ben ten volle tevredenheid naar huis gegaan en heb alles weer opnieuw klaargemaakt en heb ik de eerste hijsen weer genomen,… en ja hoor,…. geen enkel naar gevoel in de keel te bespeuren.
Ik was op de dag van aanschaf aan een nieuw pakje shag begonnen (rookte 4 pakjes zware shag en 2 grote pakjes sigaretten per week) en dat pakje was na 4 dagen nóg niet op en heb besloten hem maar weg te gooien want ik pakte liever naar mijn e-sigaret dan naar mijn normale shag en heb sinds die dag geen shaggie of sigaret meer aangeraakt.
Ondertussen ben ik in deze korte tijd ook af van de shagsmaken maar vooral af van de nicotine want dampte ik een paar weken geleden 16mg nicotone ging ik al snel naar 11 en 9mg en even op 6 mg, maar nu koop ik alle vloeistoffen in 0% nicotine en mis niets.

Ik kan met zekerheid zeggen dat ik succesvol gestopt ben met roken en veel plezier haal uit het dampen met mijn e-sigaret omdat er een hele nieuwe wereld open is gegaan voor me waarin ik héél veel plezier in beleef en waarin ik op diverse plaatsen op het internet (facebook, fora e.d) ervaringen lees en deel en op de hoogte kan blijven over de ontwikkelingen in de “dampwereld” en er genoeg smaakjes en techniek te vinden is op het web en vooral in nederlandse winkels dat ik oprecht kan zeggen dat ik er een hobb bij heb.

Patrick

Dampt : ongeveer een maand
Rookt(e) : 23 jaar