Gered voor het te laat is!

Net zoals zo’n beetje iedere roker begon ook ik rond mijn 14de pakjes sigaretten te kopen. Al snel stapte ik over op zware shag om zoveel mogelijk nicotine naar binnen te werken voor zo min mogelijk geld. Rond mijn 15de kon ik mij geen leven meer voor stellen zonder te roken en bij de gedachte aan eventueel stoppen vond ik het moeilijk om nog een reden te vinden om uit bed te komen. (Klinkt triest en dat is het misschien ook, maar ik denk dat menig (ex)roker dit gevoel deelt). Inmiddels had ik al een keer een weggooi esigaret geprobeerd in een poging te stoppen, maar hier kwam zo verdomde weinig rook en throathit uit dat ik het nog geen 24 uur volhield. Rond mijn 17de begon ik al gevolgen te ondervinden van mijn rook gedrag, ik stond hoestend op en ‘s avonds in bed voelde het soms of ik verrot was van binnen. Ik rookte ook al zo jong zo’n dertig shaggies per dag.

Ergens een half jaar geleden kwam ik op school aan en nadat er al zo’n 5 shaggies in zaten op de weg van huis naar school kwam ik tot inkeer dat ik dit echt niet meer wilde en het dampen nog een keer de kans wilde geven. Dit keer pakte ik het goed aan en kocht een Joyetech eRoll-C. Sindsdien heb ik geen sigaret meer aangeraakt en voelde mij al heel erg snel veel beter en vele malen gezonder. Ik heb dampen inmiddels als nieuwe hobby omarmd en heb twee maanden geleden mijn eerste boxmod gekocht (een joyetech eVic-VT). Geweldig apparaat overigens.

Ik wijk met mijn verhaal niet zoveel af van de andere verhalen hier, maar waar ik wel in afwijk is mijn leeftijd. Ik ben namelijk bijna 19 en dus volgens mij het levende bewijs dat dampen ook onder de net volwassenen een vervanger kan zijn voor het traditionele roken. Ik ben van mening dat zolang er sigaretten te koop zijn (en waarschijnlijk ook als ze niet meer legaal verkrijgbaar zouden zijn) er altijd jeugd zal zijn die er verslaafd aan wordt. Waarom gunnen we deze jeugd niet een veel gezonder alternatief en moet het esigaretten beleid van onze Nederlandse regering zometeen eerder remmend werken dan dat het de e-sigaret stimuleerd of in ieder geval een waardige kans te geeft om de plaats van de tabakssigaret voor eens en voor altijd in te nemen, ook op de schoolpleinen van middelbare scholen. Hiermee zou je het gezondheids probleem wat volgt uit een jarenlange tabaksverslaving bij de wortels kunnen aanpakken. Dat in plaats van de huidige jeugd weer 40 jaar te laten roken en ze dan, als het echt niet meer anders kan, omdat ze allemaal met hun gezondheid kwakkelen, alsnog over te laten stappen op de e-sigaret. Beetje zonde van al die mensenlevens lijkt me toch?

Natuurlijk is het zo dat verslaving slecht is en dat het ontmoedigd moet worden, maar zo’n kwart van de Nederlandse bevolking valt uiteindelijk toch voor de nicotine. Gun deze mensen een kans dit te kunnen nuttigen op een vele malen gezondere manier dan op een achterhaalde, stinkende en ontzettend giftige oude manier a.k.a. tabakssigaretten roken.

Sander

Dampt : 6 maanden
Rookt(e) : 4 jaar