Gemiste kans om levens te redden (als het beleid zo doorgaat)

Ik rook al vanaf mijn zestiende, meerdere keren gestopt en weer begonnen. Zoals vele rokers was ik boos als de prijs van een pakje weer omhoog gepompt werd door de regering. Graaiers, waar bemoeiden ze zich mee en hoe haalden ze zich het in hun hoofd om er zoveel geld uit te slaan. “Ja maar je moet het ook zo zien dat roken dodelijk is en de gezondheidskosten hoog zijn omdat het o.a. kankerverwekkend is.” Tsja, klonk logisch maar ging al dat geld dan daar naar toe? Ik betwijfelde het ten zeerste.
Toen hoorde ik van de e-sigaret en ik, zoals iedereen om me heen, heb het hele scala voorbij laten gaan: “lekker hoor aan zo’n chemisch stokje zuigen”, “Pfff aardbeiensmaak ga toch weg man dat rook je toch niet”, “Het ziet er niet uit” en jawel met schaamrood nu op de kaken “Ik weet tenminste wat ik opsteek, dat is plantaardig, dat ding wat jij hebt daar zit allemaal chemische rotzooi in.”
Maar na me ingelezen te hebben heb ik de stap gezet omdat ik op een gegeven moment wist wat ik mezelf en mijn omgeving aandeed door analoog te roken. Een Jiksu set aangeschaft en ondanks zolang gerookt te hebben besloten dat ik dan ook afstand wilde doen van sigaretten en cappucino smaak gepakt. Nooit meer omgekeken! Na een aantal weken voelde ik me beter, geen hoofdpijn meer van te veel roken en meer lucht.
Maar ik merkte wel dat ik niet de volledige voldoening haalde uit de starterset en ben zo al lezend en onderzoekend verder gaan kijken. Nu kan ik mezelf toch een damper noemen, mods, mechmods, boxmods, drippers, coilen, het hele gebeuren staat bij mij prominent in de kamer (uit het bereik van de kinderen). Het ene na het andere negatieve onderzoek wordt onderuit gehaald of er kunnen minstens vraagtekens bijgezet worden. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het zoveel beter is dan analoog roken (ondanks dat de lange termijn gevolgen nog niet duidelijk kunnen zijn). Dit is toch een middel dat met de juiste begeleiding het analoog roken de nekslag kan brengen, daar spring je als regering toch een gat mee in de lucht, want dat betekent ook vele lagere ziektekosten toch? Iets wat toen als smoesje verteld werd toen ik rookte. Maar tot mijn grote verbazing en woede vertelt de regering me dat het slecht is en hoe meer ze er over praat des te meer ik me realiseer dat ze eigenlijk helemaal niet weten waarover ze praten en dat mijn gezondheid helemaal niet het belangrijkste is maar gewoon ordinair geld. Maximaal 10 Ml vloeistof flesjes omdat er nicotine in zit? maar een fles chloor kan ik gewoon kopen? En hoezo wordt ik onder het hele tabakgebeuren geschaard? Het heeft op de nicotine na niets met roken te maken? Maar het ziet er uit als roken dus scharen we het daar maar onder? en ik kan nog langer doorgaan maar mijn bloeddruk stijgt alweer geloof ik.

Een lang verhaal maar mijn mening is dat een betere, goede regulering en niet wat men nu doet veel, heel veel levens kan redden en leed kan besparen. Niet het de nek omdraaien wat de onwetende regering nu doet. Regeer met je verstand en niet vanuit emotie, wij dampers hebben hier iets wat heel mooi kan zijn voor veel mensen, draai dat niet de nek om en gebruik eens gewoon gezond verstand. Dat doen wij dampers namelijk ook!

Michel

Dampt : 1 jaar 6 maanden
Rookt(e) : 27 jaar