Geen stukken slijm meer in de ochtend

Vanaf mijn 14de jaar rook ik al en altijd filter sigaretten gerookt.
De dagen door week 28 sigaretten pakje op in ander halve dag.
In de weekenden met uitgaan ging er gerust een pakje peuken leeg.

Elke dag werd ik \’s morgens wakker hoestend en stukken slijm uit de longen die los kwamen. Diverse keren geprobeerd om te stoppen wat gelukt is tot een max van 3 jaar. Zelfs na 3 jaar was ik dagelijks aan het vechten om mijzelf te vertellen ik ben gestopt. Vooral als iemand in mijn omgeving een filter sigaret opstak was het vechten. De strijd heb ik dus ook verloren en ben weer begonnen alsof ik nooit gestopt was.

In december 2014 heb ik mijn eerste e-sigaret gekocht, zo\’n instapmodel taps toelopend. Het was echt even wennen en begonnen met 18 mg vloeistof. Totdat wij een keer naar een winkel gingen in Maastricht waar wij diverse voorlichtingen hebben gekregen. De koppen zijn veranderd naar een iets ander model. Roken werd hierdoor een stuk prettiger. Zeker omdat wij de coil (brander) nooit vervangingen. Nu worden deze standaard vervangen om de 2 weken.

Inmiddels 1,5 jaar verder en de nicotine is teruggebracht naar 6 mg. Het eerste smaakje met 3 mg wordt al gebruikt. Tot op heden nog altijd dezelfde e-sigaret types waarmee we mee begonnen vanuit die winkel. Wij zijn bewust niet overgestapt op die kanonnen dampers. Als ik collega\’s zie die 300 euro uit hebben gegeven om iets speciaals in de handen te hebben denk ik, zonde van het geld. Het gaat hun, lijkt het wel, meer om te laten zien hoeveel rook zij uitblazen dan om het roken aan zich.

Als je twijfelt om over te stappen verplicht jezelf dan om minimaal 2 – 3 weken alleen een e-sigaret te roken en vooral GEEN tabak of sigaretten in huis te hebben. Laat je voorlichten welke nicotine hoeveelheid voor jou het beste is. Als voorbeeld, een zware shag roken zal nooit overstappen als deze met 3 of 6 mg nicotine zal beginnen. Welke smaak je moet nemen is voor elk persoon verschillend. Voor mij hou ik van afwisseling. Hiervoor heb ik 2 losse koppen gekocht en 3 verschillende fruitsmaakjes. Elke dag zet ik een andere kop op de batterij.

Kosten perspectief?

Mijn vrouw en ik rookten destijds voor bijna 200 euro per maand op aan peuken of shag. Dit is nu 4 x vloeistof (16 euro), 8 x een nieuwe coil (brander) 24 euro = 40 euro per maand.

Gezondheid?

Eerder had ik het over de stukjes uit mijn longen, Totaal geen last meer van en ben veel fitter. Aantal weken een test gehad om te kijken hoe het mijn energie bereik zat. Deze kwam uit op bovengemiddeld! Wetend dat ik een kantoorbaan heb en NIET sport. Gezien mijn bewegingen per dag/week zou dit eerder onder gemiddeld verwacht zijn.

Voordeel?

Stukken goedkoper, langzaam afbouwen van je nicotine en voor als nog mag je in vele horeca zaken de basis e-sigaretten wel roken (dus NIET die kanonnen), wel altijd even vragen. Tevens met een peuk rook je deze meestal helemaal op. Ondanks dat je misschien halverwege al genoeg hebt, zonde toch!!! Hiermee neem je een paar trekjes en leg je hem weg.

De ham vraag: Ooit nog een peuk aangeraakt of behoeft aan?

Nee, vanaf moment 1 overgestapt en niet weer gerookt. Okay, in het begin echt even wennen. Vooral na heet eten, de gewoonte om geen peuk in je handen te hebben is vreemd. Tevens krijg je wat minder rook binnen dan met normale peuk maar als dat vergeet en voelt wat je lijf zegt krijg je echt genoeg nicotine binnen. Als je de eerste 3 weken overleeft en streng bent voor jezelf (om niet een echte sigaret te pakken) zal iedereen kunnen overstappen. Let op je nicotine waarmee je begint.

Nadeel?

Voor mij is het vaak dat ik, vooral met de fruit smaakjes, te snel een trekje neem. Begint je keel te kriebelen? Dan rook je teveel, leg je e-sigaret weg!! Of als je langere tijd al rookt met je e-sigaret kan het zijn dat je coil (brander) aan vervanging toe is.

Kosten?
(daadwerkelijk uitgegeven aan de e-sigaret? (voor 2 personen))

2 x een basis set, destijds in de aanbieding 18 euro per stuk.
4 x een compleet nieuw bovenstuk gekocht 9 euro per stuk.
1 x extra batterij (altijd een batterij op reserve) 13 euro per stuk

Dan maandelijks je normale kosten (denk aan je pakje peuken kopen)

4 x vloeistof 4 euro per stuk
8 x een nieuwe coil (brander) 3 euro per stuk

685 euro aan kosten gehad in onze 15 maanden. Dit in vergelijk voor ons +/-3000 euro had gekost aan normaal roken van sigaretten en shag. En ja, wij zijn inmiddels 2 keer op vakantie geweest omdat er zoveel geld bespaard werd.

Als wij nu bij mensen komen die thuis nog roken dan weten we niet hoe snel wij thuis uit de kleren springen omdat het zo stinkt. Nu begrijpen wij wat niet rokers vroeger hadden met uitgaan in een rook cafe.

Robin N

Dampt : 1.5 jaar
Rookt(e) : 36