evaluatie 19 dagen e-smoken

Eerder heb ik een evaluatie geschreven op dag 4 met betrekking tot het dampen met de e-smoker. Inmiddels ben ik ruim 2 weken verder (totaal 2 weken en 5 dagen) en ik moet zeggen dat het me nog steeds uitermate goed bevalt.

Ik ben begonnen met een Joyetech AIO pen en de liquid Aramax tobacco classic (en een paar andere smaakjes). Inmiddels heb ik een Justfog q16 erbij en de Penguin is nog onderweg vanaf onze grote vriend Ali(express.com).

Hardware ervaring:
De Joyetech is nu mijn back-upje (hoop in bange dagen) geworden want de Justfog vind ik veel prettiger dampen (MTL). Met de Joy heb ik best wat lopen klunzen (zit in de genen hoor, ligt niet aan het apparaat). Uiteindelijk er een andere Ohm (weerstand) in gemikt (Clapton 1.5) en toen was deze best te doen alleen moest ik hem altijd eerst een soort van voorverwarmen (1 x lurken voor Jan met de welbekende korte achternaam) en erna kon ik dan een lekkere “trek” nemen. Bij de eerste hijs kwam er namelijk weinig damp uit maar de tweede was dan wel helemaal goed (knopje ingedrukt blijven houden).

Liquid ervaring:
In het begin dampte ik 6 mg liquids. Hierbij merkte ik dat ik nog niet echt die “kick” kreeg welke ik van het gewoon roken wel kreeg. Toen ben ik overgestapt naar 12 mg en dat maakte best een positief verschil in “verminderde behoefte aan peuken”. Ik dampte het liefst de Aramax Classic tabacco en begon er andere smaakjes bij te doen (cappuchino = okay) maar ook menthol (ranzig erbij). Ik hou normaal niet van zoetigheid (geen toetjes, koekjes, taartjes, ijsjes etc.) maar ik merk dat ik dit wel graag damp (ruikt zo lekker).

Overgang roken – e-smoken:
Had mij vorige maand gevraagd of ik erover dacht om te gaan stoppen met roken en ik had vol overtuiging NEE gezegd. Ik rook al stief 30+ jaar Drum, ben druk met mijn bedrijf (momenteel stressvol) en in zulke tijden ga je niet stoppen met roken (en anders had ik wel een andere smoes op de overvolle smoesjesplank). De eerste dagen greep ik nog regelmatig naar mijn pakje shag. Soms schoof ik die hele smoker opzij en ging gewoon zitten roken. Het was immers niet de bedoeling om te stoppen. Tot ik de 12 mg ging gebruiken (het ding zat bijna non stop in mijn mond) en ik merkte dat ik meer bevrediging haalde uit het dampen dan uit een shaggie. Ik weet het moment/omslagpunt echt niet. Het gebeurde opeens (maar ik lurkte dus heftig aan de e-smoker). Ik rookte toen nog tussen de 2 en 4 shaggies per dag en het beviel me minder en minder. Hierna elke dag even testen (1 haaltje van een shaggie) om te kijken of ik het nog steeds vies vond. Mijn pakje drum (aangeschaft toen mijn AIO binnenkwam) zit nog minimaal ½ vol. Ik had trouwens wel mijn Drum in de keukenla gelegd (niet voor het grijpen) dus ik pakte dan ook sneller de damper i.p.v. een shaggie. Ik ben mega verbaasd dat dit zo makkelijk is gegaan (ik!!! Wie had dat verwacht). Gisteren vergeten te kijken of shag nog smaakt, vandaag wil ik wel maar ben ook zo blij dat ik er van af ben dat ik ook hoop dat ik het nog steeds vies vind (stel je voor ik vind het opeens lekker). Ik ga het gewoon direct proberen.
– 2 minuten later: Nee, gewoon nee. Het smaakt echt niet zoals ik altijd gedacht heb dat ‘ie smaakte. De nasmaak is nog erger. Het rollen had wel wat eigenlijk. Ik heb 2 trekjes genomen. Ik kan me wel heel goed voorstellen als ik geen e-smoker heb met nicotine, dat ik dan weer shag ga roken. Maar nu vind ik het gewoon niet lekker.

Afkickverschijnselen:
Totaal geen last van gehad. In het begin kwam er wel wat slijm los maar nog altijd minder gehoest dan terwijl ik rookte. Ik gebruikte 2 x per dag flixotide en 2 tot 3 x per dag ventolin (zie je het voor je, in de ene hand een peuk en in de andere de ventolin, gaat nergens over eigenlijk maar roken zou ik). Ik gebruik al 2 weken geen medicijnen meer. Wel ben ik er in mijn hoofd regelmatig mee bezig (met Drum/roken). Daarom is het maar goed dat het in de keukenla ligt. Ook oude gewoontes als asbakken meesjouwen, “op zoek zijn naar” als ik niet aan het vapen ben.. die dingen zitten erg vastgeroest.

Financiën:
Ik heb mijn berekening van wat ik rookte bescheiden gehouden (volgens mij was het gewoon veel meer maar ik heb er eigenlijk nooit echt op gelet) laten we zeggen 1 pakje per 2 dagen (meer in tijden van stress, ook meer bij een glaasje, of bij bezoek welke rookt, of bij spannende film, of bij telefoongesprekken, of of (en en ). Ik kom dan met wat downsizen op € 120 per maand. Ik heb in deze korte tijd wel ong. € 270 uitgegeven (dat dan weer wel) maar ook omdat ik zelf liquids wil maken (voor de leuk) en ik 2 liter 48 mg nicotine heb ingeslagen (zal mij niet gebeuren dat ik eindelijk zo van het roken af ben, een lekkere liquid in elkaar weet te knutselen en dat het dan verboden wordt). Dit naast flesjes, spuitjes, ditjes, datjes, een scala aan smaakjes… Ik kan de rest van het jaar volgens mij vooruit. Ook 3 vapers al..

Nou, laten we maar zien hoe dit verder gaat. Tot dusver gaat het super. :clap:duim

Prutteltje

Dampt : 19 dagen
Rookt(e) : 32 jaar