Een verstokte rookster wordt een tevreden dampster!

Mijn verhaal begint zo’n 45 jaar geleden, toen ik mijn eerste sigaret aangeboden kreeg in de pauze van mijn allereerste bijbaantje. Het roken was in die tijd een sociaal gezien geaccepteerd verschijnsel en er was op dat moment niemand die tegen me zei dat ik die sigaret beter niet aan kon nemen.

Veel mensen herinneren zich die eerste sigaret als iets dat ze eigenlijk heel vies vonden, tot die categorie behoorde ik dus niet; Ik was direct verkocht en daarmee begon mijn – wat ik tot voor kort dacht levenslange – verslaving. Ook ik deed net als vele andere verscheidene stoppogingen: cold Turkey toen ik zwanger werd van mijn eerste kind, met de Alan Carr-methode, met kauwgom en met nicotinepleisters. De sigaret bleef werken als een magneet en iedere poging mislukte. Elke keer was ik even, en soms wat langer, boos op mezelf omdat ik zo zwak was dat ik de sigaretten niet kon laten liggen, zelfs niet met een nicotinepleister op.

Zo’n vier maanden geleden gebeurden er een aantal vervelende dingen in mijn leven, ik was moe en ongelukkig en ik kwam met een pakje sigaretten de dag niet meer rond. In die moeilijke warrige periode heb ik een van de beste beslissingen in mijn leven genomen: Ik ben een dampwinkel binnen gestapt met de mededeling dat ik even kwam kijken of de elektronische sigaret misschien iets voor mij zou zijn. In mijn stem moet wel hebben doorgeklonken dat ik er weinig vertrouwen in had.

Ik ben de man in de winkel nog altijd dankbaar voor alle tijd die hij nam om me de ins en outs van het dampen uit te leggen, de smaakjes en de verschillende nicotine gehaltes die ik mocht proeven. Ruim twee uur later stond ik buiten met de benodigde waar om de sigaret uit mijn leven bannen.

Was het makkelijk? Nee, beslist niet, maar het lukte wel om naar 2 sigaretten per dag te gaan.

En toen kwam dat magische moment: Ik zit s avonds gezellig met mijn (rokende) partner en denk: “Ach, ik neem ook gezellig een sigaretje”, steek er eentje op en………oh, wat was dat vies, dat doe ik dus NOOIT meer!!!!!!!

Sindsdien geen sigaret meer aangeraakt. Ik varieer met dampen tussen de 0 en de 8 mg en voel me beter dan ooit.

Jon

Dampt :
Rookt(e) : 45 jaar