Een maand rookvrij

Nu een maand geleden mijn laatste sigaret aangeraakt. Iets wat voor mij een onmogelijkheid leek is werkelijkheid geworden. Mijn dochter van 3 vroeg me waarom stop je niet met roken papa. Ze vroeg het indringend aan me en ik dacht terug aan de eerste e-sigaret die ik van mijn vrouw had gekregen voor in de auto.

Deze hielp even maar niet echt. Na wat Googlen op het internet zag ik dat er een groot verschil was tussen een surrogaat sigaret om te dampen en andere apparatuur. Ingegeven met nieuw enthousiasme een ander type e-sigaret gekocht navulbaar, met een batterij en zonder moeite rookte ik de eerste dag nog maar 2 sigaretten. De tweede dag rookte ik mijn laatste sigaret, het pakje was leeg. De eerste week verliep eigenlijk heel goed maar ik miste toch wat.

Verhalen op het internet over mods, meer dampproductie brachten mij op het idee om een temperatuur gestuurde damper aan te schaffen met een tankje erop. Na de eerste teugen wist ik het zeker. Dit is het alternatief voor mijn roken van vroeger. Nagenoeg dezelfde ervaring als het roken zonder alle nare bijverschijnselen. Mijn smaak was al beter, ochtendhoesten was weg, meer lucht en voel me opgewekter.

Nu een maandje later, inmiddels 3 mensen op het werk dampen met me mee en hebben hun sigaret ook met succes achter zich gelaten ben ik nog steeds heel erg blij en gelukkig dat ik de ontdekkingsreis van het dampen heb doorlopen en ik mijn sigaret, mijn maatje, niet meer nodig heb. Sterker nog ik taan er niet naar.

Met enige verbazing kijk ik naar berichtgeving rondom het dampen welke vanuit het oogpunt van een niet roker wordt geschreven. Vanuit het oogpunt van een roker is dampen het alternatief om gezonder te worden. Ik merk het dagelijks.
Natuurlijk kan je gewoon stoppen, dit heb ik ook geprobeerd een jaar lang.

Na een jaar smeekte mijn gezin om weer te beginnen. Ik was 10 kg zwaarder, elke dag humeurig, kon geen rust vinden, dacht minimaal 10x per dag hoe heerlijk het was vroeger en begon iedereen te ontlopen om stiekem een sigaret te gaan roken.

Dampen nu is wat roken was en ik merk geen verschil alleen voordelen.

Heb 5 kinderen waarvan de oudste 17 jaar is. Ze vinden me heel cool dat ik nu damp in plaats van rook. Ze zijn meer doordrongen van het feit dat roken slecht voor je is dan dat ik dat was toen ik op die leeftijd begon met roken. Pa je moet watermeloen proberen dat heb ik ook een keer gedaan. Even slaat mijn hart om bij deze openhartigheid van mijn zoon. Ik denk terug aan mijn tijd in de soos onder de school waar ik mijn eerste hijs nam van mijn sigaret en direct verslaafd raakte. Ik vraag hem hoe vaak hij het geprobeerd heeft. Hij antwoord ik vond het heerlijk, was op een feestje, leuk voor een keertje. Van binnen kon ik wel juichen wat ben ik blij dat er een alternatief is welke niet verslavend is. Hadden ze dat maar gehad in mijn tijd. Had me 100.000 euro gescheeld en een hoop gezondheid maar wel het plezier gegeven welke een glaasje drank, een lekkere vette hap, een snoepje op zijn tijd je ook geeft.

Wat ben ik blij dat we nu kunnen dampen……

Frank

Dampt : 1 maand
Rookt(e) : 47 jaar