Een leugen of de waarheid

Dertig jaar heb ik sigaretten gerookt. De laatste jaren tussen de 30 en 35 per dag. Als ik lag stikte ik in slijm. Het hoesten blies mijn longen bijna op. Een scherpe pijn afsluitend met fluit en een bloedsmaak achter in mijn keel.
Stoppen was mij nooit gelukt. In een weekend besloot ik de tabak te ruilen voor een e-smoker. Het uitmaken van de laatste sigaret kan ik mij nog steeds herinneren.
Na analyse en gedegen interview door de verkoper kwam het volgende advies tot stand. Vervang tabak niet voor liquid met tabak smaak maar kies een zoete smaak. De tabak smaak van een liquid komt niet overeen met de smaak van een echte sigaret. Hierdoor kun je gaan hunkeren naar een echte sigaret en verval je terug in tabak.
Al vier jaar gebruik (niet rook) ik liquid met kokos smaak. Het nicotine gehalte heb ik in die jaren afgebouwd. Tabak smaak vind ik vreselijk ranzig. Net als sigaretten. Nooit heb ik nog één sigaret gewaardeerd. In de vier jaar drie sigaretten gerookt. Smerig echt vies.
Vorig jaar heb ik bij een longarts een uitgebreid longonderzoek gehad. Daar kwam uit dat alle rook verschijnselen weg zijn. Mijn longen en hart zijn gezond!

Zonder e-smoker had ik nu copd, waren en mijn aderen dicht geslipt. Zonder zoete liquid smaak had ik nooit kunnen stoppen met tabak roken.

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat jongeren die zoete liquid dampen later tabak gaan roken. Sterker de overstap van zoet naar echte tabak is erg smerig en heeft niets met elkaar te maken. Ik ben geen jongere meer maar één van die burgers die in de jeugd sigaretten en sigaren zag staan op een tafel bij een verjaardag. Ik zag op tv een stoere cowboy rokend op een paard. Ik zag mijn leerjaar shag roken in de klas. Ik zag een voetbal coach …..ik zag en kopieerde. Ik heb nog nooit gezien dat een damper stikte van het hoesten. In het ziekenhuis lag met een infarct. Wat ik zie is een politieke gast die mij beperkt. Mijn nieuwe gezondheid negeert. Mijn recht op eigen keus afneemt.

De politiek is te belachelijk voor woorden. Energy dranken zijn bewezen gevaarlijk. De supermarkt staat er vol mee. Ik neem nooit een druppel alcohol. Het effect van alcohol op het brein is bewezen en al zichtbaar na enkele innamen. Ooit een damper dronken gezien? Ooit een damper gezien die een ongeluk veroorzaakt?

Marihuana laten we het gedogen. Prima hoor maar dit stofje doet iets met een brein. Van dampen voel ik niets alleen dat het weerhoudt om tabak te roken

Doe even normaal. Als je zo graag iets als politieker op je CV wil zetten doe het dan met iets wat echt is. Niet wat verzonnen is. Echt te dom. Ben je bang dat jongeren gaan roken door zoete liquid verhoog dan de leeftijd maar laat mij dampen ipv roken!

T. van Aggelen

Dampt : 4 jaar
Rookt(e) : 30 jaar