Dampverhaal van een 45-jarige moeder

Na jaren gerookt te hebben en gedacht dat ik ieder moment kon stoppen, bleek dit toch niet zo eenvoudig te zijn. Bij de zwangerschappen van mijn beide kinderen is het me niet gelukt om te stoppen. Dit heb ik voor mijn hele omgeving en zelfs mijn eigen echtgenoot verborgen gehouden, zo groot was het interne schuldgevoel… Wel het aantal terug gebracht van 25 naar max 5 sigaretten per dag. Tijdens deze zwangerschappen geen druppel gedronken, zelfs geen parcetamolletje geslikt, maar het stoppen lukte gewoon niet. In de 10 jaar erna continue bezig geweest met stoppen. Zelfhulp-boeken, medicatie als Champix en Zyban, ondersteuning vanuit de huisarts, etc. Niets hielp.

Normaal gesproken ben ik een krachtige vrouw die alles doet wat ze zich voorneemt, maar deze verslaving kon ik niet tackelen, totdat ik in 2012 in aanraking kwam met dampen. Eerst zo’n wegwerper, hierna zo’n sigaret look-alike, maar pas met de ego’s van toendertijd vrij gemakkelijk en accuut de overstap gemaakt naar dampen. Zonder problemen een paar maanden geen sigaret meer gerookt. Hierna toch weer eens een keer geprobeerd en langzaam werd ik een dual-user. Daar voelde ik me erg schuldig over, maar vanuit het dampforum toen de zin geleerd: Voel je niet schuldig over diegene die je gerookt hebt, maar tel diegene die je NIET gerookt hebt!

Toen vroeg in het jaar 2013, ongeveer een jaar nadat ik was begonnen met dampen, kwam het besef: he roken voegt eigenlijk niets meer toe. Sindsdien vanaf dat precieze moment GEEN sigaret meer aangeraakt en GEEN behoefte meer gehad!

Binnen 3 maanden vanaf dat ik begonnen ben met dampen, de tabaks-smaakjes afgezworen, want als ex-roker vinden de meesten onder ons die vies! Ik damp al jaren Mojito als mijn all-day-vape, zelden iets anders. Maar als ik al iets anders pak is het een zoet fruitsmaakje als banaan, bosbes, mango etc. Het vinden van je juiste smaak is voor een damper best een lastig proces, dat kan lang duren en dan opeens weer veranderen. Het wegnemen van smaakjes is in mijn opinie dan ook veel sneller het laten terugkeren van dampers naar roken! Als ik mijn juiste smaak niet gevonden had, of nu moet overstappen op iets dat ik niet lekker vind, ben ik ervan overtuigd dat ik weer ga roken, misschien niet meteen, maar het gebeurt wel.

Marleen Wevers-Vahsen

Dampt : 8 jaar
Rookt(e) : 22 jaar