Dampen was niet de oplossing.. maar

Ik kamp mijn hele leven al met concentratieproblemen. Stoppen met roken was vreselijk. Mijn werk ging er sterk op achteruit, ik had gesprekken met mijn leidinggevenden over mijn wanpresteren, en ook privé liep het niet lekker. Ik heb het stoppen of minderen met roken daardoor nooit langer dan 4 maanden volgehouden. Achteraf gezien had ik toen nooit zo snel moeten stoppen met de nicotine kauwgums of pleisters. Nu rook ik niet meer. Ik mis het extreme rustpunt van roken, daar heb ik nu andere oplossingen voor, waaronder mindfull meditatie & bewust je rustpunt nemen.

Hoeveel rookte ik?
Het is moeilijk eerlijk te zijn, ik rookte echt veel : 1 pakje shag(50g) per 1 tot 4 dagen.

Met dampen lukte het wel ! 🙂
Ik was 1.5 jaar lang overgestapt op dampen. Op mijn werk dampte ik achter mijn bureau, natuurlijk niet zonder overleg. Mijn collega’s accepteerden sommige smaakjes en keurden enkele smaakjes af. Ik beperkte ook de zichtbare overlast en dampte met minder wolken. Uiteindelijk waren de “klachten” van collega’s beperkt tot “Ik krijg honger van dat smaakje! dat ruikt naar Brusselse wafels!”

Toen kwam er een reorganisatie en viel ik terug.
1 collega op de nieuwe kamer vond het niets en dat accepteerde ik meteen. Even naar buiten gaan om te dampen werkte niet zo goed als roken, want dampen kost gewoon meer tijd.
Een half jaar later was het weer raak 🙁 Ik had wederom gesprekken met mijn leidinggevenden over mijn wanpresteren. Uit stress begon ik weer te roken. En verdomme… ik kon de schade herstellen, maar dat ging ten koste van mijn eigen gezondheid en zelfvertrouwen.

Hoe krijg ik nu mijn nicotine?
Ik heb nu snus, niet schrikken het is GEEN pruimtabak. snus geeft geleidelijk nicotine af in een hoge concentratie. Door het verwerkingsproces van snus is het risico op kanker vergelijkbaar met een nietroker. Het bestellen van snus is wel een heel moeilijke uitdaging, het is immers verboden in Nederland.

Sociale gewoonte?
Ik damp daarnaast ook nog ,meestal in de sociale situaties waarin ik normaal rookte, het is lekker en ik kan ervan genieten. Maar op het werk en  thuis is het vaak een ongewenste afleiding. Het is daar fijner om gewoon door te werken en de pauze te nemen wanneer ik die nodig heb in plaats van de dwang-pauze van de gerookte sigaret.

Wat zou voor mij achteraf gezien geholpen kunnen hebben qua medicijnen?
Zuigtabletten met nicotine: maar dat kan gesubsidieerd maar voor beperkte tijd, en het is verdomd duur als je ze zelf moet kopen.

Hoe zie ik het nu?
Ik vind het wel goed zo. Ik verkrijg mijn nicotine wel, al is het illegaal. Ik loop tenminste GEEN verhoogd risico op kanker. Ik stink niet meer, kan beter ruiken, heb meer energie etc.. Maar ik word emotioneel en boos dat anderen niet die kans hebben.

Veilige(re) nicotine is een recht!

Sander

Dampt : 3 jaar
Rookt(e) : 25 jaar