Dampen moet mogelijk blijven voor toekomstige sigaret stoppers..

Ik ben begonnen met gewone “cigalikes” e sigaretten, dus met een cartridge systeem een een klein batterijtje.

Daarvoor was ik al drie keer gestopt met roken. Twee keer cold turkey en de derde keer een tergend 3 maanden process met nicotine pleisters.
Beide eerste keren ben ik na ongeveer drie maanden weer begonnen met sigaretten.
Omdat de nicotine pleisters mij zo zwaar waren bevallen heb ik het de derde keer langer vol gehouden, maar na acht maanden toch weer begonnen met sigaretten.

Drie jaar geleden is mijn moeder overleden, een groot verlies voor iedereen in onze “extended” familie.
Omdat ik nu ook vader ben van twee wilde ik toch echt graag stoppen met roken, ik wilde niet dat sigaretten roken mijn leven zou verkorten, en zo maximaal er kan zijn voor mijn gezin.
ik keek al verschrikkelijk op tegen nicotine onthouding en de bijbehorende stemmingswisselingen. Ook het dik worden keek ik tegen op, de laatste keer was ik 25 kilo aangekomen.. Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost in de sportschool om dat er weer af te krijgen.

Gemotiveerd heb ik een starterset van smokestik.nl gekocht.
Na een paar weken doorzetten was ik helemaal over, en verlangde geen enkel moment meer naar een sigaret.
Het systeem was simpel, elegant en mooi compact.
Grote nadelen waren echter dat ik de cartridges niet makkelijk kon kopen. Alleen de bruna in een winkelcentrum 3KM verderop had ze op voorraad. Erg lastig als je zaterdag avond zonder komt te zitten.
Het tweede nadeel was dat de batterijen snel achteruit gingen, of soms helemaal niet meer laadden.

Tijdens de zomervakantie in het buitenland ging het mis, weer gedonder met een batterij (van de drie die ik mee had) en een stripje cartridges zoek geraakt, zodat ik niet verder kon dampen. Toen heb ik vier dagen weer gewone sigaretten gerookt.
Toen we thuis kwamen gelijk weer cartridges gekocht.

Maar ik was wel teleurgesteld dat ik weer was terug gevallen op de sigaretten.
Ik besloot op zoek te gaan naar een betere oplossing.

Na een aantal webshops te hebben bezocht vond ik een tank systeem die me wel wat leek. Toen ik het specifieke model zocht op youtube vond ik tientallen enthousiaste “reviewers” de een was nog lovender dan de ander. Ik vond het eerst verdacht dat er zo ontzettend veel mensen (positieve) filmpjes op youtube hadden gezet over dit produkt. Ik dacht dat de fabrikant mogelijk alles had opgezet. Maar na wat verder onderzoek bleken het “authentieke” filmpjes te zijn. Er ging een wereld voor mij open, dat er zo ontzettend veel produkten en enthousiaste gemeenschappen omtrent het dampen zijn.

Inmiddels ben ik thuis in de bredere wereld van het dampen, en ben zeer content.
Ik heb mijn nicotine gehalte terug gebracht van 18 mg tot 6 mg vloeistoffen.

Door mijn enthousiamse zijn al zes mensen in mijn omgeving helemaal over op het dampen, drie zijn nog aan het proberen en nog een aantal overweegt het.

En daarmee de reden van mijn verhaal op deze site, ik zou het verschrikkelijk zonde vinden als het gemak van overstappen op dampen wordt bemoeilijkt om allerlij redenen.
Naar mijn mening is roken de allermoeilijkste verslavingen om van af te komen, en is ook nog eens de dodelijkste van alle verslavingen die voorkomen. (als percentage van de bevolking, mogelijk wint obesitas het over een paar jaar)

“big tobacco” heeft een sterke lobby en probeert op veel fronten het dampen te remmen waarbij hun (cartridge) produkten buiten schot blijven.
Tevens is er een beweging waar overheden accijns-inkomsten mislopen door rokers die overstappen op dampen, en die overheden proberen die tekorten te dekken met het belasten van nicotine vloeistoffen.

Beide bewegingen zijn, naar mijn mening, erg slechte ontwikkelingen.
Overheden zouden moeten inzien dat;
– De belangen van “big tobacco” tegen worden gewerkt.
– Dampen een veel gezonder alternatief is dan roken, en derhalve gestimuleerd zou moeten worden.

Om dat laatste punt wat uit te wijden;
Het is waar dat het nog niet bekend is wat dampen op de lange termijn doet met de gezondheid van mensen, echter is het verre van een groot mysterie.
Glycol en glycerine rook machines zijn al sinds de jaren 60 in gebruik in disco’s en ander entertaintment industrie als die componenten een negatief effect zouden hebben op de lange termijn zou dat al boven water zijn gekomen bij medewerkers in die industrie volgens mij. Sinds de jaren 50 zijn er uitgebreide onderzoeken gedaan naar de effecten van glycol glycerine dampen op zoogdieren, elke keer bleek dat ze geen schadelijke effecten hebben. Nicotine, op zichzelf, is ook keer op keer aangetoond als niet carcinogeen.

Als er een fiets of auto op de markt zou komen die 90+% minder verkeerslachtoffers tot gevolg zou hebben zou het allemaal appeltje eitje zijn en massaal gesubsidieerd worden door de overheid, maar omdat roken zo gestigmatiseerd is en ook nog eens de verslaving van de overheid (accijnzen inkomsten) voedt vrees ik dat toekomstige rokers het veel moeilijker zullen krijgen dan ik het heb gehad.

ALSTUBLIEFT; BESTUREND NEDERLAND, DIT IS EEN KANS OM DE BEVOLKING AF TE HELPEN VAN DIE VERSCHRIKKELIJKE TABAK VERSLAVING.

Stimuleer het, of als de gezondheidseffectend een vraagstuk zijn, subsidieer onderzoek.. belastingen en wetgeving op het dampen zullen overstappen tegenwerken….
Bestuurders, als jullie je wat verdiepen in de “damp” gemeenschappen kunnen jullie zien dat de hele “beweging” (om in 60’er jaren termen te spreken) grassroots is, zonder enig belang van politiek of “big tobacco” gebruikers staan er erg sterk achter.. dit moet een goede kans krijgen om te slagen…

Ik blijf voorlopig damper… Ik kan overal glycerine en smaaktsoffen kopen, ik kan eigen vloeistoffen mengen..
Maar (verkeerde) regelgeving en het belasten van dampen zal gewone rokers meer redenen geven niet over te stappen….

bas

Dampt : 18 maanden
Rookt(e) : 21 jaar