Brief 58

Geachte mevrouw Diertens,
Volgend jaar wilt u een verbod op smaakjes voor de e-cigarette instellen. Ik zou het erg betreuren mocht dit verbod er daadwerkelijk komen. Juist door de smaak die ik gebruikt ben ik van het normale roken afgekomen. In het begin gebruikte ik de tabaksmaak om de normale sigaret zoveel mogelijk qua smaak te vervangen maar ik merkte dat ik bleef verlangen naar een normale sigaret. Na een tijdje ben ik de tabaksmaak gaan vervangen voor een fruitsmaak en na een poosje merkte ik dat ik minder behoefte kreeg aan een normale sigaret en na verloop van tijd verdween deze trek helemaal. Momenteel ben ik het nicotine gehalte aan het afbouwen in de hoop dat ik na verloop van tijd helemaal zonder kan. Als ik straks alleen nog maar de tabaksmaak kan gebruiken ben ik bang dat het mijn trek in een normale sigaret weer zal aanwakkeren.
Ik begrijp heel goed dat u jongeren wilt ontmoedigen om überhaupt te beginnen aan de e-cigarette, ik ben ook blij dat mijn dochter van 19 jaar nooit is gaan roken of uit nieuwsgierigheid begonnen is aan de e-cigarette, maar daar moet toch qua legitimatie iets op te vinden zijn. In een winkel lijkt me dit heel eenvoudig en bestellen via internet zou toch ook kunnen met legitimate door een verplicht een foto van je legitimatiebewijs mee te sturen.
Ik weet ook dat de e-cigarette ook zijn nadelige werking kan hebben, dus zou het gezonder zijn er helemaal mee te stoppen of er überhaupt nooit aan te beginnen.
Maar ik heb voorheen al zoveel pogingen ondernomen om te stoppen met het gewone roken en allemaal zonder resultaat helaas. Met de e-cigarette lukte het mij wel en uit ervaring kan ik zeggen dat de e-cigarette stukken gezonder voor je lijf moeten zijn dan het normale roken. Voorheen had ik wekelijks wel een keer last van hoofdpijn, liep ik elke winterperiode wel een verkoudheid op welke qua hoesten wel 6 tot 8 weken aanhield. Tot ik de e-cigarette ging gebruiken. Ik heb zo goed als nooit meer last van hoofdpijn en als ik al een verkoudheid oploop is het binnen een paar dagen weer over. Daaruit kan ik dus opmaken dat het roken van een e-cigarette gezonder moet zijn dan normaal roken.
Ik hoop dat mijn verhaal bijdraagt in uw overweging om de smaakjes niet te verbieden.
Met vriendelijke groet,

Dampt :
Rookt(e) :