Brief 23

Geachte,

De staatssecretaris, mr. Blokhuis, wil vanaf 2021 allen smaken voor e-sigarretten verbieden met uitzondering van tabak. Dit is een rampzalig voornemen vanuit zowel een gezondheidsperspectief als persoonlijke vrijheid.

E-sigaretten zijn onomstootbaar minder schadelijk dan traditionele tabaksproducten. Voornamelijk het feit dat e-sigaretten een vloeistof verdampen, waardoor er geen rook aanwezig is, levert een significante schade reductie op ter relatie met traditionele brandende, rokende tabaksproducten. Onder andere the Royal college of physicians, welk als eerste in de moderne beschaving überhaupt de schadelijkheid van roken onderstreepte, verondersteld op al het bestaande peer to peer onderzoek dat we kunnen spreken over 95% minder schadelijkheid bij e-sigaretten ter vergelijking met tabaksigaretten en onder PHE wordt deze waardering al jaren met jaarlijkse updates bevestigd.Naast de gezondheidswinst voor rokers zelf die overstappen op dampen, halen we extra voordelen uit dampen door het praktisch elimineren van passieve schade, minder milieu impact, minder impact op de zorg en een versnelling in het reduceren van roken ter bevordering van de voorgenomen rookvrije generatie. Diverse onderzoeken laat zien dat de e-sigaret het meest succesvolle en gewilde middel is om te stoppen met roken. Dit omdat het rokers juist meer de bevrediging geeft waar zij naar opzoek zijn en een traditionele sigaret snel overbodig maakt. Vervolgens beweegt de, nu, ex-roker steeds verder van echt roken vandaan en verbreken ze de associatie met tabak juist door andere smaken te dampen welk niet naar tabak smaken. Zelfs het Nederlandse RIVM laat ook zien dat juist dual-usages vooral plaats vind bij tabaksmaak dampers in tegen stelling tot dampers met andere smaakjes. Het verbod op allen smaakjes behalve tabaksmaakjes zou dan ook alleen maar leiden tot meer terugvallen op echt roken en minder succesvolle transities van roken naar dampen.

De huidige groep 3 miljoen rokers hebben meer nodig dan een overheid die ze enkel bestraft voor wat ze zijn. Dit is een groep mensen welk roken ondanks dat ze vaak minder bedeeld zijn en kaal worden geplukt door de staat middels accijns welk ze eigenlijk niet kunnen betalen, nergens meer welkom zijn, aan allen kanten worden gewaarschuwd en vernederd. Nicotine pleister, kauwgom, doctor gesprekken hebben zich niet effectief getoond voor deze groep mensen. Deze groep rokers kunnen niet of willen simpelweg niet stoppen met roken of nicotine gebruik, anders was dit al gebeurd. Om de schade voor hen en andere te reduceren en elimineren, bied dampen een gewild en 2x meer succesvol alternatief op.

Nu lijkt de aandacht in Nederland uit te gaan naar jongeren welk de e-sigaret een keer proberen en dat is afdoende om de beste mogelijkheid voor rokers die niet ander wijzen willen of kunnen stoppen met roken af te schrijven. Nu zijn er meerdere bezwaren. Mensen die eens een e-sigaret hebben geprobeerd zijn bij langen na geen systematische gebruikers. Zeker jongeren experimenteren met van alles, zijn dat alcohol, tabak, wiet, seks, noem maar op. Zij worden niet aangetrokken door een bepaalde smaak welk ze ander wijze ook legaal en goedkoop kunnen verkrijgen middels voedingsmiddelen, zij experimenteren omdat nieuwsgierigheid in de aard zit zeker wanneer we een verboden vrucht hebben zoals de genoemde volwassenen activiteiten. Toen ik 16 was, zou ik maar opbiechten, heb ik een joint gerookt, maar zoals zo velen van mijn klasgenoten was dit enkel experimenteren en geen systematische gebruik. Ik heb nooit meer dan 2 joints geprobeerd in mijn leven. Natuurlijk willen we liever niet dat jongeren deze en andere genoemde producten gebruiken, vandaar een minimum leeftijd, maar het zit in de aard nieuwsgierig te zijn en dat zou altijd blijven, of je nu volwassen rokers smaakjes ontneemt en verdoemd terug te vallen op echt roken of niet. Wel kunnen we twee positieve dingen zien, deze jongeren welk toch experimenteren met dampen, roken nu tenminste niet en tegelijk zien we ook dat jongeren gebruik van de e-sigaret zelfs afneemt.

Het is vooral belangrijk te beseven dat overal ter wereld waar de e-sigaret populair is, nooit-rokers minder dan 1% bedragen van consequent dagelijks e-sigaret gebruik. Een zeer kleine groep welk potentieel anders was gaan roken als er geen alternatief was. Verder daalt roken overal waar dampen populair is, wat aantoont dat de hypothese van een zogenaamd gateway effect van dampen naar roken niet alleen een totale afwezigheid heeft van bewijs, maar ook nog eens haaks staat op wat de praktijk demonstreert. In andere woorden, er is zijn geen aanwijzingen dat e-sigaretten een opstapje zijn naar roken, het omgekeerde is waar. Laten we lessen trekken uit het buitenland. In Australië is de e-sigaret praktisch onbereikbaar gemaakt door een defacto verbod. Het aantal rokers in Australië neemt haast niet meer af dit laatste decennium ondanks het hebben van het meest heftige anti-rokenbeleid. In de VS is roken op all times low, maar nu zien we dat dit stagneert met de introductie van meerdere restricties in diverse staten en steden. Zo heeft San Francisco de e-sigaret verboden voor dezelfde redenen welk mr. Blokhuis aandraagt, maar na dit verbod is roken juist weer toegenomen. En dan hebben we het VK waar de e-sigaret wordt aangemoedigd voor rokers. De daling in roken accelereert en roken is on an all time low en zet enkel hard door. Het VK is hard op weg naar een rookvrijegeneratie en doet het het beste in daling roken vergeleken met Australië en de VS.

Als een stemgerechtigde Nederlander, ben ik voor mijzelf blij dat ik in het VK woonachtig ben. Hier heb ik kunnen stoppen met roken, geprikkeld door de tolerante houding jegens e-sigaretten, welk in Nederland helaas totaal kapot is gemaakt. Ik damp nu als een volwassen 31 jarige ex-roker vanille vla smaak, hazelnoot, cafe au lait, chocolade donut en perzik. Zonder deze smaken zou ik dampen onprettig vinden om te blijven doen en dat zou ongetwijfeld leiden tot de aankoop van mijn eerste echte sigaret in meer dan 3 jaar tijd. Dit smaakverbod leidt ertoe dat mijn 60 jaar oude vader, mijn vrienden en familie terug vallen op roken. Het ontneemt hun vrijheid om zelf te mogen kiezen en maakt hun manier om rookvrij te blijven bijzonder onprettig en daarmee onhoudbaar. Volwassenen houden van lekkere smaakjes. Neem bijvoorbeeld fruitige biertjes, is dat ook alleen maar daar om kinderen te lokken of is dat iets wat volwassenen nu eenmaal ook fijn vinden? We moeten volwassen mensen niet van hun vrijheden beroven, zeker niet die welk serieuze gezondheidschade enorm reduceren. We moeten de minimum leeftijd streng handhaven, maar juist toleranter worden jegens schadereductie. Maken we dampen onmogelijk, dan zijn de overgebleven opties terug naar roken (wat 2/3 gebruikers dood), zelf gaan mixen (met potentieel dodelijke mixen door gebrek aan kennis) of een zwarte markt (wat in de VS al voor duizenden gewonden heeft gezorgd vorig jaar).

Een smaak verbod doet gezondheid en vrijheid schade aan. Een verbod moet er zeker niet komen.

Vriendelijke groet,

Dampt :
Rookt(e) :