Brief 22

Geachte heer/mevrouw
Bij deze mijn damp succes verhaal.
16 jaar oud, je bent jong je zoekt je plek, je bent rebels, je wil ergens bij horen, je zoekt een identiteit. Je gaat maar roken.het is initieel niet lekker, maar je houdt vol want tja ik zal en moet roken das stoer.
Uiteindelijk horeca papiertjes gehaald en daar is roken echt mode (destijds) langzaam steeds meer. Uiteindelijk zat ik op zo’n 30-40 sigaretten per dag, en dat heb ik ongeveer 16 jaar volgehouden.
Ik ben toen begonnen met een E-sigaret. echter, deed dat nog niet zoveel. Wel minder sigaretten per dag maar er nog niet helemaal van af.
Uiteindelijk na meerdere modellen gebruikt te hebben, kwam ik op de conclusie dat het creëren van veel damp (ook wel subohm) in mijn hoofd mij het gevoel gaf dat ik aan het roken was.
En de behoefte om te roken was verdwenen. En ik rookte geen sigaretten meer. Maar wel volop dampen. na enige tijd (2-4 weken)ging te tabak smaak tegen staan.
Ik ben overgestapt naar een fruit smaakje, en ja hoor mijn hersens dachten nog steeds dat ik aan het roken was dus het “steek een peukje op” stemmetje was er niet en kwam ook niet.
Het is in de damp wereld zo dat als je op 1 en de zelfde smaak blijft zitten dan valt de smaak weg (aka flavour block) dus je blijft hoppen van smaak naar smaak.
De kracht van dampen zit het er in dat je hersenen denken dat je nog steeds rookt alleen smaakt het veel beter.
Ooit daarna nog wel eens een tabak smaak geprobeerd. Maar dan is de “tabaks macht” al zo ver verdwenen dat het echt walgelijk is.
Ook ooit nog op een feestje een peuk van iemand geaccepteerd en jeetje super smerig waarom heb ik het ooit gedaan.zonder smaakjes maar door tabak te blijven dampen is het contrast niet zo groot en had ik misschien wel die sigaret kunnen waarderen.
Ik was/ben zo onder de indruk van de dampmarkt, want als ik die 2 pakjes per dag weg heeft gepaft en ook nog mentaal te zwak om zelf er mee te stoppen toch met dat roken te stoppen nou dan kan echt iedereen het.
En dan hoor ik de kritiek geluiden al “ja maar nu ben je verslaafd aan dampen en das ook slecht en ongezond”.
Nou als eerste heeft dat dampen niet zoveel macht over mij dan toen sigaretten dat hadden. Zonder zitten is heel stuk makkelijker dan sigaretten verslaving.ten tweede wat is nou precies gezond? Is buiten lopen in hartje Rotterdam gezond? Is onze voedsel en onze voorverpakte producten in de supermarkt gezond? Is onze snelle hap gezond? Is alcohol gezond? Is koffie en redbull gezond? Is in een flatgebouw geplaatst naast de A20 wonen gezond? Definieer gezond? Nou dan komen de kritiek geluiden weer: “ja maar je moet het allebei niet doen het is allebei ongezond en ook al zijn er heel veel studies geweest die uitwijzen dat dampen beter is tegenover roken. Er is geen langdurige onderzoek dus wat gebeurt er over 40 jaar. Vraag het aan elke ex rokende damper je voelt je beter. Je huid wordt beter. je hebt meer lucht. Je conditie verbeterd. Je ochtends slijm verdwijnt. je geur en smaak vermogen keert terug. Een beter onderzoek is er dan toch niet? Nee inderdaad ik weet niet wat ik er over 40 jaar van krijgt, wel durf ik met zekerheid te zeggen dat het verdampen van stoffen (die we al jaren lang eten/drinken) stukken beter zijn dan het verbranden van planten.
Ik ben zo sterk overtuigd van de voordelen van het dampen dat ik er zelfs mijn werk van heb gemaakt en ik zet mij nu actief in voor de damp branche. Rook je niet, ga dan niet dampen. Maar rook je, ga dan alstublieft dampen. En ervaar het zelf of je je beter voelt.
Dan komen we op de punten van mr. blokhuis. Het is aantrekkelijk voor kinderen. Toen ik kind was ging ik ook zoeken en experimenteren. Dat doen kinderen. En dat pakje Marlboro was echt niet zo aantrekkelijk dat ik dacht goh dat moet ik doen want t pakje is zo mooi en het lijkt me lekker. Sterker nog het was walgelijk toch rookt iedereen. Daarbij hebben we een nix18 campagne waar sterk aan gehouden wordt. Kinderen/jeugd krijgen “nix” mee. Kinderen gaan toch iets doen, zou je dan niet liever hebben dat je kind gaat dampen waar al die narigheid van een sigaret niet inzit. Hij gaat toch wel iets doen. Haal damp weg en hij gaat roken, haal roken weg en hij gaat gaspatronen inhaleren, haal dat weg en hij gaat lijm snuiven. Beter goed voorlichten dan verbieden. En naar data van de VS hoeven we niet te kijken want er is daar geen regulering. Er is daar geen nix18 campagne. De Amerikaanse JUUL die zijn marketing heeft gericht op de jeugd (wat hier ook niet is toegestaan) ze bieden geen 0% nicotine houdende eliquid aan. En daar was ook de nicotine cap veel hoger dan hier. Dus onzin om daar naar te kijken. Ik werk voor een grote damp bedrijf in Nederland en ik kan u vertellen dat 82% van onze dampende klanten smaakjes dampen.
Volgens een of ander rapport van blokhuis zouden mensen die dampen er boven op ook nog roken. Nou dit is gewoon iets uit de lucht gepakt om maar een argument te kunnen hebben. Maar in praktijk elke hijs die men van een damper neemt, is 1 sigaret minder. En elke sigaret minder is winst. Als je dampt dan rook je niet en als je rookt dan damp je niet. Zo simpel is het. je kunt het niet allebei tegelijk. En daarbij heeft een dag maar 24 uur. Als ik boven op mijn rook gedrag ook nog wil dampen heb ik toch echt meer uren in een dag nodig.Conclusie:Smaakjes houden Roker van het roken af.

Dampt :
Rookt(e) :