Brief 172

Er is iets waar ik het vreselijk benauwd van krijg. Dat heeft niets te maken met roken, want daar ben ik mee gestopt. Uiteindelijk.
Dat heeft wel jaren gekost, want u weet vast ook wel dat er in een sigaret meer verslavende rommel zit dan alleen de stof nicotine. Vele pleisters, kauwgom en bezweringen later vond ik de elektrische sigaret en sindsdien rook ik niet meer.
Nee, dampen is niet supergezond. Maar wel veel minder slecht dan die sigaretten. En dan is er ook nog de vraag of de stof nicotine wel zo giftig en verslavend is als altijd werd gezegd, maar dit terzijde.
De mensen die stoppen met roken en overstappen naar dampen doen dat heel vaak met behulp van smaakjes.
Wat denkt u dat er gaat gebeuren als die smaakjes niet meer mogen? Ik voorzie dat die mensen over de grens hun smaakjes gaan bestellen, of misschien wel zelf iets in elkaar gaan knutselen. Met alle gevolgen van dien.
Dampen moet kennelijk aan banden worden gelegd omdat men niet weet hoe schadelijk het is. Ik heb geen luchtweginfecties of longontstekingen meer, en hoesten doe ik al jaren niet meer. Maar goed, ik ben niet de maat.
Wel vraag ik me af waarom we dan niet beginnen het roken aan banden te leggen waarvan we wél weten hoe schadelijk is. Liquid alleen verkrijgbaar in 10 ml? Dan sigaretten alleen verkopen per 5. Max.
Ook vind ik dat er zaken zijn die grotere gezondheidsproblemen geven maar die wel gewoon bij de supermarkt liggen. Alcohol. Gooi ik mijn kofferbak vol met flessen drank en drink ik mijzelf als meerderjarige rechtstreeks met een delerium het ziekenhuis in dan mag dat. En dan kan dat. Geen kleine flesjes, geen ‘smaakjesverbod’.
En dan lachgas. Ik zie ze overal zitten en staan lurken aan ballonnetjes met complete tanks in de auto’s. Dat wordt gedoogd. Het moet niet gekker worden.
Misschien moet u toch nog eens over dit verbod nadenken en u ondertussen meer verdiepen in het dampen en de stof nicotine. En kijkt u dan ook eens naar de documentaire over nicotine https://knownicotine.com/

Met vriendelijke groet,

Dampt :
Rookt(e) :