Brief 154

Geachte heer Bolkestein,

In het kader van het smaakjesverbod wat staatssecretaris Paul Blokhuis voornemens is in te voeren als een maatregel ter bescherming van de jeugdigen onder het Nederlandse volk wil ik het volgende bij u kwijt:
De idee dat smaakjes bij zouden dragen aan een aantrekkelijkheid voor het gebruik van elektronische sigaretten, tevens dat er een marketing gericht zou zijn op jongeren en dat dit een gateway zou zijn naar normale sigaretten is volledig gebaseerd op aannames binnen wetenschappelijk onderzoek welke geïnitieerd zijn in de VS.

Ik heb zelf inderdaad gezien dat met agressieve marketing de jeugd in de VS werd aangespoord gebruik te maken van de “JUUL”. Dit is een ‘hippe’ elektronische sigaret met inderdaad smaakjes als vloeistof. Inmiddels is het daar verboden op de jeugd te marketen en worden die smaakjes verboden.

Dit is echter een totaal andere situatie dan hier in Nederland!

Hier is het sowieso verboden rookwaren te marketen en ik heb hier nog nooit iemand met een Juul gezien. Vapes en vape producten vallen onder de tabakswet, voor jeugdigen onder de 18 is het verboden om deze producten te kopen dan wel te nuttigen in Nederland, dus wij – volwassenen – begrijpen niet dat een verbod op een smaak aan ons opgelegd zou worden.

Ikzelf vape al enkele jaren en ben zo blij dat ik van die vieze tabakssmaak af ben! Ook heb ik de hoeveelheid nicotine in de vloeistof gestaag afgebouwd. Ik voel mij zo veel beter!
Bovendien koop ik relatief dure vloeistof (gemaakt in de VS en FDA goedgekeurd) in plaats van hele goedkope Chinese vloeistoffen. Wellicht is het belangrijker te kijken naar de samenstelling van de vloeistof dan de smaak!

Ik verzoek u met klem in overleg te gaan met Dhr. Blokhuis en hem ervan te overtuigen dat een verbod op vloeistofsmaakjes in Nederland volstrekt ridicuul is. Wij hebben helemaal niet het probleem dat de jeugd aangespoord wordt te gaan vapen. Het overgrote deel van de mensen die vapen zijn ex-rokers én volwassen. Zij moeten zelf een keuze kunnen blijven maken voor de smaak die hen het beste bevalt.

Met vriendelijke groet,

Dampt :
Rookt(e) :