Brief 15

Beste,

Na meer dan 25 jaar verslaafd te zijn geweest aan het roken ben ik dankzij de e-sigaret gestopt met roken. Na verschillende pogingen met verschillende middelen(pleisters, sprays, kauwgom) is dit het enigste middel dat voor mij heeft gewerkt. Ik voel mij zoveel beter dat ik het verbazend vind hoe slecht het imago is van dit product. Geen piepende longen meer, heb weer smaak, tandvlees is gezonder en ben een ander niet meer tot last.

Wat voor mij hielp is dat ik een andere smaak dan tabak ben gaan gebruiken. De tabakssmaken die verkrijgbaar zijn vond ik vies en bracht mij terug naar het roken. Toen ik een koffiesmaak en af en toe een fruit smaak ben gaan gebruiken was ik de sigaret zo vergeten. Nicotine heb ik afgebouwd van 18mg naar 0. Degene die de e-sigaret heeft uitgevonden (een chinees) is voor mij een held. Hij heeft heel veel mensenlevens gered met deze uitvinding. Ik ben er van overtuigd dat hij ook mijn leven heeft gered. Maar als dit zonder de smaakjes was gelukt betwijfel ik. Dan had ik waarschijnlijk nog gerookt en mij slechter gevoeld dan ooit.

Er gaan ongeveer 20.000 mensen (vroegtijdig) dood door de gevolgen van roken van tabak. De e-sigaret heeft er voor mij voor gezorgd dat ik daar niet 1 van wordt.

Waarom vind ik het een slecht idee om de smaakjes te verbieden?

Als eerste erkent elk instituut dat de e-sigaret vele malen minder schadelijk is dan een echte sigaret. Waarom er dan geen voordeel uit halen. Smaakjes zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Van de 400.000 e-sigaret gebruikers gebruikt meer dan de helft smaakjes om zich te ontwennen van de echte sigaret. Het zou zonde zijn dat deze mensen weer gaan roken omdat zij het niet kunnen vinden in de tabakssmaken.

Als argument roept het trimbos instituut dat het jongeren aanzet tot roken. Smaakjes zouden hiervan de aanleiding van zijn. Zelf geloof ik daar niet zo in. Ongeveer 20% van de jeugd begint met roken. Slechts 1% tot 2% van de 20% blijkt wel eens een e-sigaret geprobeerd te hebben voordat ze hebben gerookt.

Er zit al een leeftijd grens op. Hetzelfde als bij tabak en alcohol. Dus als jongeren roken, alcohol of de e-sigaret gebruiken komt dat uit de illegale markt. Dan zou het verbieden van smaakjes niet helpen.

Smaakjes kan je bestellen uit het buitenland. Daarbij is de controle op het product weg. Dat neemt vele risico’s met zich mee.

Jongeren en misschien wel volwassen gaan experimenteren met zelf smaakjes toevoegen of prepareren met alle gevolgen van dien.

Als we een rookvrije generatie willen dan zal je tabak moeten verbieden. Zolang deze op de markt is dan is het een slecht idee om de e-sigaret nog meer te ontmoedigen dan de sigaret zelf.

Wat ga ik doen als de smaakjes worden verboden? Ik denk dat ik het in het buitenland ga bestellen want roken wil ik echt niet meer. Ben dan alleen niet zeker van de kwaliteit en daar maak ik me zorgen over.

Ik wil u vragen de beslissing om de smaakjes te verbieden in twijfel te nemen.

Met vriendelijke groet,

Dampt :
Rookt(e) :