Brief 11

Beste volksvertegenwoordiger,
Een tijdje terug kwam het nieuwsbericht uit dat de politiek in 2021 de smaakjes voor e-sigaretten gaat verbieden. Dit omdat deze smaken de e-sigaret te aantrekkelijk maken voor kinderen. Er is echter al een tijd de regel dat mensen onder de 18 geen e-sigaretten mogen kopen.
De namen van de smaakjes klinken misschien alsof ze heel aantrekkelijk gemaakt worden voor kinderen omdat dit om zoete smaken gaat. Maar omdat 1 van de hoofdbestandsdelen van e-liquid (glycerine) al zoet van zichzelf is, is het hierdoor eigenlijk alleen maar mogelijk om op dat zoete voort te borduren met de smaakjes. Het komt dus misschien over alsof het expres aantrekkelijk wordt gemaakt voor jongeren, maar dit zoete is dus gewoon pure noodzaak.

Verder is er onderzocht waarom jongeren in de VS dampen, en dat is niet vanwege de smaakjes, maar vanwege de nicotinerush die ze daar kunnen krijgen. Dit is omdat er absurd veel nicotine in de vloeistof van de systemen zitten die daar worden gebruikt (50 – 70mg/ml). In Nederland is de maximale hoeveelheid 20mg/ml en daarmee behaal je die nicotinerush niet.

Tot slot, van dampen is bewezen dat het veel minder schadelijk is dan roken. Het verbieden van smaakjes zal als gevolg hebben dat de hele industrie en markt voor dampen in wegvalt. Met als gevolg dat er niet meer kan worden gedampt.
Moet een mens die het niet lukt om te stoppen met roken, niet de mogelijkheid hebben een alternatief te kunnen kiezen dat minder schadelijk is? Bij een smaakjes verbod wordt deze keuze weggenomen. En het alternatief waarvan bewezen is dat het dodelijk is (tabak), blijft te koop.

Met vriendelijke groeten,

Dampt :
Rookt(e) :