Als ik geweten had hoe slecht roken was…

Op mijn 12e verjaardag scheen het mij een goed plan om te gaan roken. Samen met mijn neef gingen we sigaretten halen, wat destijds geen enkel probleem was. Het was niet om stoer te doen, of om ergens bij te horen, maar meer voor ontspanning. Echter, naarmate de jaren vorderden ging ik van 1 pakje per twee weken naar twee pakjes per dag.

Roken is fijn en geeft me een zeer licht euforisch gevoel. Voor de 3 minuten dat ik een saffie rook, dat wel. Daarnaast is het ook een gedwongen pauze tijdens mijn drukke werkzaamheden. Even rust, even ertussenuit, weg van de chaos en herrie. Ik heb copd/cara/astma. Nicotine zorgt voor een verwijding van de luchtwegen, hoewel beperkt. Ook de “ademhalingsoefeningen” als je bewust rookt, helpen mij. Daarnaast zorgt het roken voor een licht allergische reactie van mijn slijmvliezen waardoor de geuren van mensen om mij heen dragelijk zijn. Denk daarbij aan de (soms zware) parfums van de dames en de deo/aftershave van heren. Verplaats je in iemand die zelf geen deo of aftershave kan gebruiken omdat hij anders een benauwdheidsaanval krijgt :'(

Wat niemand mij verteld heeft is dat stoppen met roken zo’n moeizaam verhaal is. Tot mijn buurman zo’n 2,5 jaar geleden vertelde dat hij over was op de e-sigaret. Hij rookte een pakje zware shag per twee dagen, en was inmiddels gestopt, wat mij zeer verbaasde. Hij gaf me wat info en een website en ik begon met lezen en bestelde en passent m’n eerste e-sigaret. In dezelfde periode had ik mn beste vriend verteld over het e-sigaret fenomeen, en hij bestelde ook een e-sigaret. Inmiddels heb ik ook een familielid op dit pad gewezen, want die wilde ook stoppen met roken.

Ik rook nog steeds. Zo’n 6 sigaretten per dag. De 2 in de ochtend, middag en avond zijn lastig om op te geven. Maar als ik denk dat ik in het verleden in tijden van stress tot wel 3 pakjes Camel25 rookte is dit zo’n verademing!

Via de joye-tech e-roll/ego-c/clearomizers uiteindelijk bij een mod beland die ik zelf naar eigen inzicht kan instellen heb ik goede hoop om het roken permanent op te geven.

Als onze geachte staatssecretaris van Rijn echt, maar dan ook serieus echt gaf om volksgezondheid dan had hij per direct alle tabaksproducten verboden. Maar die accijnzen zorgen voor een perverse prikkel voor de Nederlandse Overheid.

Naast mijn astma heb ik last van depressies en wat blijkt? Als je rookt, en je last hebt van terugkerende depressies, dan kun je mooi een psychiater raadplegen om te mogen stoppen met roken, omdat de zooi die aan tabak heden ten dage wordt toegevoegd bij mensen die daar gevoelig voor zijn bij stoppen een depressie opleveren. Lees goed 😉 Enfin, als ik toen wist, wat ik nu weet, over roken, tabak en de tabaksindustrie, dan was ik er never nooit aan begonnen.

Mijn laatste noot is dat ik hoop dat de Nederlandse overheid echt het belang van haar burgers voorop stelt en bereid is de gemiste inkomsten aan accijnzen (van tabak) voor lief te nemen, maar niet het e-roken rücksichtslos te verbieden of aan banden te leggen vanwege de tabakslobby of gemiste inkomsten voor de staatskas. Laten we wel wezen. Als mensen zoals ik kunnen minderen met roken en daardoor langer en effectiever kunnen werken en leven dan komt dat in the long run de staatskas en iedereen ten goede.

wzrd

Dampt : 29 maanden
Rookt(e) : 19 jaar