Al één jaar niet meer gerookt!

Precies één jaar…

Al langere tijd dacht ik eraan dat ik eigenlijk eens moest stoppen met roken.
Immers rookte ik al 26 jaar.
De eerste jaren een pakje half-zware shag in de week, maar snel werden dit drie à vier pakjes per week.
En da’s natuurlijk niet echt goed voor de gezondheid en het is ontzettend slecht voor de portemonnee.
Daar kwam ook nog bij dat de kinderen (7 en 10 jaar) en de vrouw (geen rookster) altijd maar zeurden over m’n shagjes, dat deze zo stonken. En dat een roker door de loop der jaren toch een ‘klein crimineeltje’ is geworden!
Maar hoe ga je dat doen..; stoppen met roken? Dat had ik nog nooit geprobeerd.
Ik had absoluut geen zin om een poos chagrijnig te zijn en ik had geen zin in een moeilijke periode, zoals ik dat van enkele stoppers al wel eens had aangehoord.
Van dampen had ik nog nooit gehoord en een damper gezien had ik al helemaal niet.
Wel had ik enkele jaren terug eens iemand gezien met zo’n ‘nep-sigaret’. Op zaterdag 2 mei 2015 heb ik daarom eens een zgn. SmokeStik gekocht bij de plaatselijke Primera.
Die dag heb ik nog mijn laatste 2 shagjes gerookt. Ik had wel in de smiezen dat ‘dit’ een goede vervanger is i.p.v. roken, maar de SmokeStick gaf mij niet genoeg de overtuiging om er écht mee te stoppen.
Dus ’s maandags, na het werk terug naar de Primera en heb ik mezelf een Justfog 1453-C gekocht. Met daarbij enkele flesje dampvloeistof met hierin 1,8% nicotine.
Enkele weken was ik aardig tevreden, maar na veel over het dampen te hebben gelezen, moest er ‘meer’ zijn. Dus eind mei bij een webshop een Aspire Premium Kit aangeschaft. Dat was alweer stukken beter en lekkerder.
Daarbij ook al in deze eerste maand een beetje afgewisseld met 1,2% en 1,8% nicotinegehalte.
Begin juni ging ik een frietje eten bij de friettent aan de grensovergang van Roosendaal/Essen en wat denk je..; die frietboer heeft naast z’n friettent ook een dampwinkeltje (verrassing!) en die meneer overtuigde mij om een Joyetech eGrip te nemen. Dit werd een eGrip 1ste modelletje, met een standaard coil. Na enkele weken een RBA-deckje erbij gehaald… Yes, dat was het wel hoor!
Lekker, goede damp en het prullen met nieuwe coiltjes beviel me ook wel!
Ik moet er eerlijk bij vertellen dat de eerste weken het gewoon verschrikkelijk was met het lekken van dat ding, maar dat kreeg ik toch onder de knie.
Vrij snel daarna een tweede eGrip aangeschaft en ga sindsdien dagelijks met twee eGrips de deur uit.
Ik vind het nog steeds een heel aardige damper. Nadeel is dat vijf à zes maanden, of de batterij ‘op’ is, of de usb aansluiting het begeeft en dat dan het hele apparaatje vervangen moet worden.
Inmiddels ben ik er achter dat je deze vrij goedkoop rechtstreeks in China kan bestellen en twee weken terug heb ik dus mijn eerste China-bestelling in ontvangst mogen nemen. Ik heb er nu nog maar ééntje extra besteld.
Overigens heb ik al talloze reviews van allerlei dampers gekeken en ik denk (weet zeker) dat er heel veel lekkerdere en betere zijn, maar ik ben nu gewoon nog tevreden met m’n eGrips.
Vooral ook omdat ik hier nu 100% VG liquid in doe en dat gaat altijd goed!
Vorige maand heb ik bijvoorbeeld zo’n Joyetech A.I.O. genomen om eens te proberen, maar die ‘lust’ mijn VG-juice niet.

Ook ben ik in september vorig jaar zelf begonnen met m’n liquid te maken. Hiervoor bestel ik dan VG-base met 0% nicotine en VG-base met 4,8% nicotine, met natuurlijk de nodige smaakjes. Mijn voorkeur blijft toch nog steeds de diverse tabakssmaken. Inmiddels meng ik mijn sapjes tot 0,3% nicotine. Inmiddels reeds enkele smaken geprobeerd, maar mijn voorkeur blijft toch de tabakssmaken. Ik verdamp dagelijks zo’n 10 ml juice.

Voor wat betreft het gezondheidsaspect ervoer ik al vrij snel de pluspunten. Met voor mij als grootste verrassing dat ik sinds het stoppen met roken simpelweg geen hoofdpijn meer heb. En anders had ik altijd eens in de twee weken een knallende hoofdpijn. Ik verweet dit aan te weinig slaap. Echter heb ik nog hetzelfde slaapritme als voorheen. Gewoon altijd te laat naar bed dus!
Voor mij nog een extraatje: Ik draag dagelijks contactlenzen en heel vaak deden m’n ogen echt even pijn omdat de tabaksaanslag op m’n vingers aan de contactlenzen kwam (da’s niet fijn). Nu heb ik altijd schone vingers!
Verder heb ik natuurlijk alle voordelen van het stoppen met roken, zoals wij dampers die allemaal hebben gehad, ervaren.
Eén minpuntje vond ik dat mijn tandvlees begon ‘te werken’. Maar dat was na enkele maanden weer normaal.
O ja, en mijn auto is nog steeds vrij van tabaks- en asresten! Mijn vrouw klaagt niet meer (over de stink sjekkies, althans. Haha). En de kinderen zeuren niet meer dat ik moet stoppen met roken, maar zij vragen nu steeds “hé pa, wat voor smaakje heb je nu?”
Eerlijk is eerlijk, ‘soms’ denk ik er wel eens aan om een sjekkie te draaien en ben ik benieuwd of die zou smaken. Dat ga ik natuurlijk niet meer doen. Ik heb nu genoeg filmpjes op you tube bekeken wat roken doet met alleen al de longen!
Of ik ooit ga stoppen met dampen? Dat weet ik niet. Immers het is lekker én leuk. Ik persoonlijk geloof dus echt dat het niet 95% minder, maar 99,9% minder schadelijk als roken!
Wel ben ik ervan overtuigd dat ik dus echt nooit meer wil gaan roken. Zelfs al zou dampen onmogelijk worden, dan verzin ik wel iets anders (zoethout knauwen, ofzo). Maar nooit meer roken!

Met het zien van alle reviews op you tube, met het lezen op het dampforum en door deelname in enkele dampgroepen op facebook was ik benauwd, dat tijdens de zoektocht naar de perfecte damper , de kosten wel eens uit de hand zouden kunnen lopen. De dampgroepen op facebook zijn de grootste ‘valkuil’. Immers hier laat iedereen, vol trots, zijn/haar nieuwe apparatuur zien, vergezeld van de grootst mogelijk wolken.
Ik had mezelf dus voorgenomen om niet meer te besteden dan dat ik aan de tabak uitgaf. Aan tabak spendeerde ik ± € 125,00 à € 145,00 per maand en nu, na een jaartje dampen, heb ik gemiddeld € 80,00 per maand uitgegeven. Maar goed, er staat nu al een klein litertje aan smaakjes te rijpen in de kast en ik heb een voorraad nicotinebase in huis voor het komende jaar. Na nu nog één jaar dampen wil ik dus gewoon zonder nicotine kunnen! Dus qua kosten gaat het ook goed (leuke bijkomstigheid toch). Maar ik wil de beginnende dampers toch wel waarschuwen; “laat je niet gek maken!”

Dit is zo een beetje mijn dampverhaal, na één jaar dampen.
Een tevreden damper dus, die eigenlijk gewoon trots is dat ik niet meer rook!

Toon

Dampt : 1 jaar
Rookt(e) : 26 jaar