Brief 3

Geachte kamerleden,

Na ruim 30 jaar te hebben gerookt en na vele mislukte stoppogingen met pleisters, accupunctuur en groepssessies ben ik 7 jaar geleden eindelijk gestopt met roken en succesvol overgestapt op de e-sigaret.

Ik damp nu dus, en maak hierbij gebruik van een drop-anijs-pepermunt smaakje e-liquid. Dit smaakje is voor mij min of meer heilig. Natuurlijk heb ik ook tabaksmaakjes geprobeerd. Maar de smaak van tabak namaken in de vorm van e-liquid is onmogelijk. In veruit de meeste gevallen is het gewoon smerig.

Staatssecretaris Blokhuis wil nu smaakjes in e-liquid gaan verbieden. Het zou te aantrekkelijk zijn voor jongeren. En volgens de staatssecretaris bestaat er hiermee een grotere kans dat jongeren overstappen naar sigaretten.

Duidelijk is dat de staatssecretaris geen enkel benul heeft van elektrisch roken. Zijn beweringen over het overstappen van de e-sigaret naar tabak zijn uit de lucht gegrepen en niet onderbouwd. Uit geen enkel onderzoek blijkt dat jongeren dit doen.

Daarnaast denkt dhr. Blokhuis dat rokers verslaafd zijn aan de smaak van tabak. Ik ben echter verslaafd aan nicotine, niet aan tabak. En de aanwezigheid van smaakjes in e-liquid heeft mij geholpen om van de tabak af te komen.

Een smaakverbod zou voor mij rampzalig zijn. Ik ben enorm bang dat ik zal terugvallen op sigaretten.

Ik vraag u met klem om het smaakverbod te heroverwegen. Ik ben 51 jaar en houd van smaakjes. Dat is geen alleenrecht voor jongeren.

Uitzoomend brengt een smaakverbod enorme risico’s met zich mee. E-rokers gaan zeer waarschijnlijk zelf knutselen. De grondstoffen zijn makkelijk verkrijgbaar. Op dit moment heeft u toezicht op de kwaliteit van e-liquid. Straks wordt het een jungle die niet meer te reguleren is, met alle gevolgen voor de volksgezondheid vandien. Kijk naar wat er in de USA is gebeurd eind 2019.

Jongeren kun je ook op andere manieren ontmoedigen om te beginnen met roken of e-roken. Een smaakverbod zou desastreus zijn voor de 400.000 e-rokers.

Met vriendelijke groet,

Dampt :
Rookt(e) :