Het Smaakverbod – Regelgeving gebaseerd op ondeugdelijke factsheet.

NET-NIET

Staatssecretaris Blokhuis gaat door middel van een algemene maatregel van bestuur de grote diversiteit aan verkrijgbare dampvloeistof smaken wettelijk aan banden leggen. Alleen tabak-smaken zijn volgens deze nieuwe regels straks nog toegestaan. De heer. Blokhuis doet dit omdat hij de jeugd wil ‘beschermen’ tegen de aantrekkingskracht van de e-sigaret. De e-sigaret vormt volgens Dhr. Blokhuis een opstapje naar het gebruik van de tabak-sigaret. De onderbouwing voor deze regelgeving is grotendeels gebaseerd op een factsheet, opgesteld door het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET), welke het Trimbos instituut in april van dit jaar publiceerde.

De regelgeving lijkt echter contraproductief als je er met gezond verstand over nadenkt. Verkoop van e-sigaretten en vloeistof is al verboden aan personen jonger dan 18 jaar. Iedereen weet echter dat jongeren graag experimenteren ondanks een verkoopverbod. Als er straks alleen maar e-sigaretten met de smaak van tabak in omloop zijn zal dit gedrag niet veranderen. Jongeren die toch experimenteren met dampen ‘wennen’ juist aan de smaak van tabak en dat is nou juist wat men wil voorkomen. Overigens is dit zo gevreesde ‘gateway-effect’, waarbij een gebruiker van een goedkoop product met een relatief laag gezondheidsrisico overstapt naar een bewezen schadelijk en duur product, nog nooit bewezen. Zelfs de cijfers over het tabaksgebruik van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een dergelijk overstap-effect niet aan. De stelling dat iemand tabak gaat roken omdat men graag de smaak van fruit of gebak dampt is dan ook absurd.

Gezond verstand alleen is echter niet genoeg om te bepalen of de NET-factsheet de werkelijke feiten boven tafel haalt. Acvoda heeft de factsheet daarom grondig onder de loep genomen en haar inhoud en wetenschappelijke onderbouwing gedetailleerd geanalyseerd. We kunnen na onderzoek concluderen dat het gezonde verstand het bij het rechte eind heeft. Het Nationaal Expertisecentrum maakt zich schuldig aan het selectief citeren en weglaten van conclusies uit wetenschappelijke studies. In een enkel geval worden conclusies van wetenschappelijke onderzoeken zelfs tegengesteld weergegeven. Het heeft er alle schijn van dat het NET de factsheet met een vooraf vastgestelde intentie heeft opgesteld en de wetenschappelijke bewijzen erbij gezocht heeft. Er is overduidelijk sprake van een niet onafhankelijke feiten analyse door het NET. De Net-factsheet lijkt op veel punten een NET-NIET factsheet.

Een dergelijke stevige aantijging doen we natuurlijk niet luchthartig. Onze uitgebreide analyse van de factsheet en onderbouwing voor onze bevindingen kun je vinden achter deze LINK.

Staatssecretaris Blokhuis is door het Trimbos instituut dus onvolledig en op sommige punten zelfs onjuist geïnformeerd. Als gevolg hiervan is hij van plan regelgeving te implementeren welke mogelijk meer schade berokkent dan dat zij voorkomt. Veel huidige gebruikers van de e-sigaret zijn juist door deze verscheidenheid aan smaken gestopt met roken. Door alleen nog maar tabak-smaken beschikbaar te stellen ontneemt Dhr. Blokhuis velen de kans om middels de e-sigaret van het roken af te komen. Inmiddels is de consultatie (link) voor deze regelgeving achter de rug en heeft Acvoda in ieder geval haar onderzoek bij deze consultatie ingebracht. Laten we hopen dat het gezonde verstand zege viert.

5 Comments

 1. Ik ga mijn 8ste niet roken jaar in dankzij de damper. Longarts en cardioloog zijn zeer tevreden met de testresultaten.
  Dit is met de reguliere hulpgroepen, acupunctuur en dergelijken nooit gelukt.
  De overheid zou eens eerlijk moeten zijn. Maar net als bij de belastingdienstaffaire en bijvoorbeeld de bonnetjesaffaire lijkt dat gewoon niet in het karakter van het kabinet te zitten.

 2. Door de e-sigaret ben ik al meer dan 9 jaar gestopt met het roken van zware shag en ben ik alleen nog maar aan het dampen voor de smaak beleving.
  Ik ben begonnen met 18 mg nicotine en heb het steeds afgebouwd, nu damp ik met 0 mg nicotine.
  Toen ik wilde stoppen heb ik van alles geprobeerd, van acupunctuur tot pleisters en kauwgom maar niets hielp tot dat ik de e-sigaret ontdekte en daarom wel erg blij dat die is uitgevonden.

 3. It’s obvious that the NET “fact sheet” is a twin of the “Scheer Report”. They cherry-picked a handful of studies whose results they could present in the way that supported their agenda – and ignored the thousands of others that presented the scientific evidence in favor of vaping, especially of using non-tobacco flavors (quitters had a 2.3 times higher success rate with flavors OTHER THAN TOBACCO).

 4. Achja net zoals met de horeca of met 2ml+ tankjes of de 10ml+ flesjes of 16 mg max. aan nicotine… WE HALEN HET WEL IN HET BUITENLAND OP. Dat is toch wat Nederland wil, dat onze economie er slechter op wordt en in het buitenland beter?

  Gebruik zelf 5.5ml tankje met 250ml flesjes haha 12 mg / MTL. Frankrijk krijgt all mijn vape gerelateerde geld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.