Enquête: toelichtingen door dampers.

Staatssecretaris Blokhuis wil alleen nog maar tabakssmaken toestaan voor dampvloeistoffen en alle andere smaken verbieden. Middels een enquête hebben we gebruikers gevraagd wat zij vinden van deze voorgenomen maatregel en wat een dergelijke maatregel voor hen zou betekenen. Vele van hen gaven een toelichting op de door ons gestelde enquête vragen en die willen we u niet onthouden. De gegeven toelichtingen hebben we geanonimiseerd en treft u hieronder aan.

Heeft u de enquête nog niet ingevuld, of bent u benieuwd welke vragen we gesteld hebben? Ga dan naar Smaaknoodzaak.nl en vul de enquête in.

Dat zou de helft van de dampers weer tot roken dwingen

Ik ben volwassen en ik ben van bewust wat ik doe. Ik vindt het niet toegestaan dat andere mij vertellen wat ik wel en niet mag doen. Dit bepaal ik zelf en hier betaal ik netjes voor.

Het toevoegen van een smaakje maakt het prettig om te dampen. Het is voor mij het zelfde als snoepen op deze manier terwijl ik mijn nicotine behoefte wel kan vervullen.

een smaakje houd mij van de echte sigaretten af

Het is niet aangetoond dat smaakjes een directe invloed hebben op minderjarige en roken. Stop de betutteling!

Ik ben eindelijk van de tabak af en kan met het smaakverbod alleen nog tabaks smaakjes kopen. Onbegrijpelijk!

Smaken zijn essentieel, doordat ze er voor zorgen dat de smaak van een sigaret ranzig en smerig is. Daardoor val ik niet meer terug.

Vrije keuze, de overheid verbied toch ook niet de verschillende alcohol versnaperingen

Juist de verschillende smaken maken de e-sigaret zo’n krachtig stopmiddel.

Stop smoking is hard, have a little pleasure is more easy to stop

Smaakverbod betekent simpelweg terug naar sigaretten.

Door het smaakverbod gaan er weer meer mensen roken

Doordat de e-sigaret niet naar tabak smaakt word je steeds minder aan een gewone sigaret herdacht

Het is nutteloos. De smaak van tabak is niet minder onschadelijk dan de smaak van fruit.

De staatssecretaris krijgt niet de juiste informatie om een gedegen besluit te nemen. De standaard smaken, dus niet de e-salt liquids bevatten geen of weinig E-nrs welke mogelijk wel voor wat irritatie zorgen. Er wordt in het buitenland met van alles geëxperimenteerd waardoor mensen ziek worden. Dat is bij de standaard gefabriceerde e-liquids niet het geval. Als mijn vanillesmaak wordt verboden ga ik acuut weer roken. Ik rook al 4 jaar niet meer, maar gebruik wel de damper en kan niet zonder. Doordat ik de damper gebruik en niet meer rook is mijn gezondheid spectaculair verbeterd. Verbieden is totale waanzin en alleen bedoeld om politiek te scoren. Er moet eerst een Nederlands onafhankelijk onderzoek worden afgedwongen.

Vaping helped me stop smoking cigarettes and i feel much healthier because of it. The flavours keep me away from the smell of tobacco which would start to lure me back to cigarettes.

Waarom niet zoals Finland? Daar mag klaar gemaakte liquids alleen tabakszaak hebben. Anders moet je het zelf mixen

Flavors are essential if you want to successfully quit smoking, and STAY quit! Tobacco taste only, will just serve as a reminder of what you are trying to quit.

Ieder e-sigaret met tabakssmaak is gewoon walgelijk – dus als er geen smaken zijn ben ik bang, dat ik weer ga beginnen met roken.

gewoon belachelijk. heeft mij echt geholpen om.van het roken af te komen. ik damp nu zonder nicotine en veel me echt veel beter dan toen ik nog rookte. ze zeggen dat het jongeren aan trekt en dst die dan overstappen op gewoon roken. weet niet waar die onzin vandaan komt maar esmoken is heel anders dan traditionele tabak en gaat echt biet aanzetten tot gewoon roken

niet doen – met e-liquids zonder smaak verliest je de reden waarom je stopte met normaal roken in de eerste plek –

“Het smaakverbod is een ongeïnformeerd besluit en lijkt gebaseerd te zijn op een vooringenomen mening. Het probleem wat de wet op zou moeten lossen (jonge beginnende vapers) bestaat nauwelijks en is gebaseerd op een zeer matig bevolkingsonderzoek (vragen als: “”heeft u in het afgelopen jaar wel eens de e-sigaret gebruikt””, wat voor jongeren natuurlijk vaak opgaat en in het geheel niet betekend dat zij regelmatige gebruikers zijn die verslaafd zijn aan nicotine).
Het verbieden van opties om de e-sigaret te gebruiken zal wellicht leiden tot minder jonge dampers maar ook tot meer jonge sigarettenrokers!
Naast bevolkingsonderzoek steunt de staatssecretaris op een meta-studie van het RIVM waar onnodig critisch Amerikaans onderzoek het zwaarst lijkt te wegen. In Amerika is een venijnig zware lobby tegen vapen. Waarom hebben belangrijke positieve voorbeelden als Noorwegen en UK zo weinig aandacht gekregen?
Tenslotte, het steunen van deze ongeïnformeerde beleidsvorming door het Longfonds, Hartstichting en KWF is uitermate kwalijk. De voordelen van dampen als gezonder alternatief voor roken zijn inmiddels zeer duidelijk, dus het plan van de staatssecretaris en alle steunbetuigers eraan kwalificeer ik als ongeïnformeerd, niet wetenschappelijk en schadelijk voor de volksgezondheid.”

Smaakjes zijn onmisbaar. Zonder variatie is de verleiding groot om weer normaal te gaan roken.

De tabaksmaken vind ik minder lekker dan het roken van een ‘echt’ sigaret. Doordat het een zoete smaak is blijf ik mijn e-sigaret gebruiken i.p.v gewone sigaretten.

ik rook zelf bij voorkeur tabaksmaak, maar anderen vinden smaakjes juist lekker. Laat iedereen gewoon kiezen. Je verkoopt toch ook niet voortaan alleen nog maar bier en verder geen andere alcoholhoudende dranken meer?!

Door over te stappen op een andere smaak is het makkelijker om te stoppen met roken. Daarna hebben veel mensen geen behoefte meer aan iets wat naar tabak smaakt. Dan is een terugval naar roken ook minder snel aanwezig.

Het helpt het stoppen met roken

Ik zal smaaken blíjven dampen!ik hoef geen tabaksmaak dampen.

“Het was mij mooi gelukt te stoppen ik vind nu een sigaret echt vies”

Smaakjes hebben mij geholpen te stoppen. Geen verlangen meer naar tabak.

“Als ik geen smaakjes meer mag Dampen kan je net zo goed blijven roken.”

Zonder smaakje is de kans groot dat ik weer ga roken

De smaakjes maken het aantrekkelijker je wilt van het roken af waarom dan alleen tabaksmaak? Ik vind hetveen vorm van dictatuur dat alles verbieden

Onbegrijpelijk het helpt veel mensen. Zonder esmoker (doe alleen smaakjes nooit tabakssmaak) ga ik waarschijnlijk weer roken.

De smaakjes zorgen ervoor dat je niet meer geassocieerd wordt met tabak.. Echte tabak is lekkerder dan vape tabak smaakjes dus dan ga ik weer roken bij gebrek aan fruit smaken.

“Ik damp al jaren vanille smaak. Ik wilde juist geen tabak smaak om het roken van sigaretten af te komen en dat is in 1 keer gelukt. Vanaf het moment dat ik ben begonnen met dampen heb ik geen sigaret meer aangeraakt!!!
Op dit moment damp ik op 0 mg nicotine !!”

Ik vind het erg jammer. Ik geniet al jarenlang van vape liquids in plaats van sigaretten. Ik vind dat e-liquids met smaken moeten blijven bestaan en aangeboden moeten blijven worden. Ik weet nu al dat als ik de e-liquids die ik normaal heb niet meer kan kopen, dat ik zo weer begin met roken, omdat ik tóch kamp met een verslaving. Door e-liquids met smaak te verbieden, zullen ook bedrijven die deze producten maken en distributeren eronder lijden, wat ook erg zonde is. Naar mijn mening is het de tabaksindustrie die strenger aangepakt moet worden in plaats van de vape-industrie.

Flavors are important to avoid relapsing to cigarettes

Smaakjes helpen te stoppen met tabak

Ik ben niet van mening dat gebruik van een e-sigaret leidt tot een hogere kans op overstappen naar het roken van sigaretten. Verder weet ik zeker dat deze smaakjes niet ertoe leidt dat jongeren massal aan de e-sigaret gaan. Onder jongeren is nog altijd roken veel populairder dan dampen…helaas.

Kansloze en zinloze betutteling. Dan is de kans groot dat ik weer gewoon ga roken.

Verbieden zal alleen maar uitlopen op zwarte handel zonder controle. Verder is het juist wat een e-sigaret aantrekkelijk maakt als men wilt stoppen met roken. Ik heb keuze uit een verscheidenheid aan smaken die af te wisselen zijn ipv 1 asbak smaak van een traditionele sigaret. Om de jeugd te beschermen zou ik eerder kijken naar single use systemen en deze betere reguleren aangezien de aankoopprijs zeer laag is. Een Box Mod kopen voor +-50 is al te veel geld voor de jeugd.

De Hetze tegen elke vorm van roken is weer eens buiten proportie. De e sigaret helpt mij al ruim 3 jaar om niet meer gewoon te roken. Ervaar hierbij ook.gezondheidswinst mbt longen en conditie. Overdreven overheidsbemoeienis.

De reden er achter klopt niet en de effecten van het verbod worden genegeerd

Betutteling op en top, Voorstel wordt gedaan door iemand die het niet snapt. Het is geen opstapmiddel voor jongeren om te gaan roken

Flavorban will lead to more smoking!

“s-Morgens damp ik menthol, lekker fris, ‘s-middags en in de avond tabakssmaak. Af en toe een fruitig mengseltje.

met een smaakje is fijner

De smaak houdt me van de sigaret af

Als men dit gaat verbieden gaat men op internet alles kopen, waar de gevaren niet te overzien zijn.
Alle liquids op de Nederlandse markt worden correct gecontroleerd door de NVWA wat zeer belangrijk is, om gevaren en parrelel handel te voorkomen.

De enige smaak die ik fijn vind is menthol, als die verdwijnt ga ik terug naar het gewone roken. Ondanks dat ik al jaren damp, ligt het voor mij nog altijd op de loer weer te gaan roken. Ik mis het, dampen is niet het zelfde, maar vervuld de behoefte. De tabakssmaak van de liquids is echt vies. Menthol is de enige die ik fijn vind.

Flavors disassociate from tobacco. It’s vital to the effectiveness of ecigarettes as a smoking alternative.

De gewone tabacco smaak is zo sterk, vind het vies en wordt er benauwd van

The diversity of flavors is a major reason to stay off cigarettes.

Slecht een verbod dampen is geen opstap naar roken mijn dochter van 18 is gestopt met roken door dampen dampt nu al 2 jaar heeft daarvoor 4 jaar gerookt en mijn vrouw is ook gestopt met roken dampt ook volledig nu

Het verbod is onredelijk en ongefundeerd

“de smaken zijn juist de reden waardoor ik met dampen van het roken af gekomen ben. “”klinische”” oplossingen zoals stickers en kauwgom werkte voor mij niet. de smaakjes houden het dampen nog een beetje leuk. ik snap dat dat juist het probleem is, maar is het niet zo dat de kindertjes sowieso al niet mogen dampen? smaakje of niet? als deze jongetjes hun damp in een winkel kopen moet je daar iets aan doen. als ze het via andere (illegale) wegen krijgen gaan ze ook geen moeite hebben met het vinden van illegaal geïmporteerde smaakjes. gaan we ook alcohol zonder smaakjes doen? snoep zonder smaakjes? frisdrank zonder smaakjes? best een rare oplossing als je er zo naar kijkt, niet?

ennuh, tabak smaak? serieus? heb ik eindelijk iets gevonden wat werkt en nu ga je het me weer moeilijk maken!!!!

ja, er is een probleem met dampen onder de jeugd, maar dit is niet de oplossing. het probleem zit hem niet in het feit dat er smaakjes zijn, het probleem zit hem in de marketing. damp handelaren maken aan de lopende band youtube filmpjes over hoe cool, leuk en (natuurlijk) lekker het is. doe daar iets aan. dat is het gene wat ik te zot voor woorden vindt. no way dat ik op die manier filmpjes over roken zou kunnen publiceren, en terecht. dat is waar het mis gaat, niet bij het feit dat er smaakjes bestaan.

roken is over de laatste 20 jaar ook niet teruggedrongen door de smaakjes eruit te halen. dit is gedaan door EDUCATIE!!!!

ik meng mijn eigen vloeistof al, dus voor mij veranderd er niet veel, behalve natuurlijk dat ik straks een mooie duit extra kan verdienen. “

“Iedereen moet kunnen blijven dampen, en de smaken zijn daarin o zo belangrijk.
We wilpen toch niet terug naar de tabak !”

I don’t like tobacco flavor and it’s better to have many choices

Dwingt dampers weer tot roken

Ik rookte alleen menthol sigaretten. Nu dit verboden is ben ik volledig overgestapt op e-sigaretten met als doel te kunnen stoppen

Smaak is persoonlijk dus ga ons niet dwingen een bepaalkde smaak te gebruiken!

Stop met alles te verbieden in dit land, drank drugs lachgas alles mag en e-roken word aangepakt. Iets wat vele malen minder schadelijk is dan hiervoor genoemde gebruiken.

Juist de smaakjes weerhouden me van het echte roken.

Dit is gewoon nog een manier om mensen te dwingen om te stoppen met roken/dampen/vapen. Dit zou een persoonlijke keuze moeten zijn. En dampen met een smaak vermindert bij mij het verlangen naar een normale sigaret. Als ik niet met smaakjes kon dampen/vapen, zou ik hoogstwaarschijnlijk terugvallen op normale sigaretten.

Alleen tabaksmaak zet juist meer aan naar overstap op gewone sigaret

“Ik snap niet waarom mensen zo aan banden worden gelegd.
Ze willen dat je stopt met roken, lukt dat en is er een alternatief, wat een stuk gezonder is, moet dat óók verpest worden door de overheid!
Waar zijn jullie mee bezig? “

Belachelijk, wil juist geen tabakssmaak meer in mijn mond proeven

Betuttelend

Ik wil zo ver mogelijk bij tabak uit de buurt blijven. Smaken verbieden steunt de instandhouding van tabak gebruik.

Geen enkele onderbouwing rechtvaardigt het verbod. Blijkbaar is er een andere lobby erg effectief geweest. Gevolg zal zijn dat (1) mensen stoppen met dampen. Volg het beleid dat UK heeft: als je wilt dat mensen stoppen met roken, stimuleer dan het dampen.

Bij alleen een tabakssmaak zou ik net zo goed weer een sigaret pakken vanwege de nicotine die bij de smaak past

Blah!!

Te belachelijk voor woorden. Als je stopt met roken wil je er geen Liquid met tabakssmaak voor terug. Dan had ik wel sigaretten kunnen blijven roken.

No flavor = no vape = return to tabacco

Flavors are important to stop relapse to cigarettes

Neen helpt mensen stoppen met roken

Het is belachelijk ze willen alles verbieden omdat er niks aan te verdienen valt

Anders ga ik het in het buitenland kopen

Ik rook niet meer dus waarom zou ik dan tabakssmaak dampen? En ik vind dat dampen totaal niet te vergelijken is met roken

Flavours were a very important factor in my switch from smoking to vaping. I found flavoured vaping preferable to smoking and they helped to distance me from my old habit

Met 18 mag je blowen en coma zuipen. maar o wee een aarbei smaak in je ecig!

People will start to make e-liquids themselves or go back smoking

De grootste reden dat ik ben gaan overstappen op de e-sigaret is natuurlijk voor mijn gezondheid, de tweede rede is dat echt tabak gewoon heel erg vies is en je er enorm van gaat stinken. Ik heb in het begin geprobeerd om een tabakssmaak te dampen maar dit komt qua smaak teveel overeen met echte tabak en is dus gewoon vies. Een smaakje heeft mij zodanig geholpen dat ik van een pak shag per dag nu af en toe nog eens naar mijn e-sigaret grijp. Ik werk zelf in de Vape branche, en mijn baan ligt nu onder vuur. Het zou een ramp zijn als er een verbod komt, dan verlies ik wellicht mijn baan en dat kan ik echt niet gebruiken met 2 jonge kinderen.

Ik wil juist geen tabaksmaak om een terugval te voorkomen.

Toen ik begon met stoppen van het gebruik van sigaretten wilde ik juist geen tabakszaak maar aardbei, milkshake, appeltaart etc etc. Allerlij lekkere smaakjes die het “gemis” van een sigaret zouden vergemakkelijken en de overgang naar de e-sigaret zouden versoepelen door geen tabak te proeven en dus niet aan een sigaret te hoeven denken.

While I am used to mixing liquid myself, smokers are not. And the major reason why vaping works to stop smoking is the variety of flavours. I quit using 5 different flavours from spearmint to tiramisu and never used tobacco flavoured liquids.

De meest succesvolle manier om te stoppen met roken is met behulp van een esigaret maar daar verdiend de staat niks mee dus moet het de kop ingedrukt worden en het smaakjesverbod is daar een onderdeel van.

Door smaakjes die niet op sigaret lijken maakt dat de afstand tussen sigaretten en dampen groter en vind ik het niet roken makkelijker. Door is smaakjes is ook de neiging te gaan snoepen minder en kwam ik bij deze stop poging ook minder aan.

Ik als ex -roker ben inmiddels 2 jaar gestopt met roken. Als astmapatiënt verschillende malen per jaar luchtweginfecties en prednison kuren en antibiotica kuren, moest ik stoppen met roken van de longarts na een moeilijke periode met nicotine pleisters, kauwgum, champix onder begeleiding van de praktijk ondersteuner lukte het niet om te stoppen met roken. D.m.v. de e-cigaret lukte het mij het uiteindelijk om te stoppen met roken na 17 jaar gerookt te hebben. Nu met gebruik van de e-cigaret met fruit / custard smaakjes ipv tabaksmaak. Ik ben nu zelfs al afgebouwd naar 3mg nicotine dit ga ik naar 0mg afbouwen. Afgelopen jaren heb ik geen luchtweginfecties meer gehad en geen prednison kuren meer nodig gehad. Laatste keer bij de longarts controle en longfunctie moeten blazen uitslag was zeer goed. Als er een smaakjes verbod er gaat komen wil dit voor mij zeggen dat ik weer terugval op de vieze cigaretten van vroeger met alle gezondheids klachten erbij weer terug naar mijn oude gewoonte namelijk roken. Terwijl ik nu zover ben dat ik tabaksrook vies vindt en tabaksmaak smerig vindt. Dan komen ook weer de luchtweginfecties en ben ik terug bij af. Hopelijk zien jullie in dat volwassenen hier wel baat mee hebben en dat een verbod niet de oplossing is!

Smaak is de enige reden waarom ik niet meer rook. Als er alleen tabak smaken zijn is de overstap naar roken snel gemaakt. En die tabak smaken zijn goor, waardoor je heel snel weer overgaat naar gewoon roken

Verboden stimuleren illegale handel, jongeren ontmoedigen moet op andere manieren.

De smaakjes zijn juist de rede dat vele dampers van het roken af kunnen blijven. Een verbod zal er voor zorgen dat minder mensen slagen in een poging tot stoppen met roken en van de huidige dampers zal een deel terugvallen op roken. Totaal verkeerd beleid dus.

Het verbod is zinloos! Ik snap niet wat hier de zin van is. Ik ken geen damper die is terug gegaan van dampen naar roken. Dit is een wetsvoorstel waaruit blijkt dat er geen kennis en ervaring is op dampgebied. Het zou kwaliteit van dampen doen afnemen. Door het dampen ben ik van 45 jaar roken afgekomen. Smaken zijn voor mij noodzakelijk. Dan bedoel ik geen tabakssmaak! Anders vrees ik alternatieven te moeten gaan zoeken, wat betreft smaakjes om te dampen. Wat hoogst waarschijnlijk veel schadelijker zou kunnen zijn voor mijn gezondheid.Denk aan wat er gebeurd is in VS… Daarbij het dampen heeft mijn gezondheid behoorlijk doen toenemen.

Zijn ze helemaal GEK geworden! Ze hebben alles ervoor over om accijnzen van tabak veilig te stellen (er vauit gaande dat esmokers weer gaan roken)

Doordat de smaken er zijn is de overstap alleen maar makkelijker. Als je nooit gerookt heb dan ga je niet zo makkelijk e sigaret doen. Aangezien je dan door heb dat je lichaam geen nicotine wil.

In het heel kort slaat het nergens op . Dan moet je alles verbieden dus ook de door de tabaksindustrie gesponsorde smaken !! En de redenering zou je ook kunnen toepassen op drank/snoep/fris en energie dranken

Sinds wanneer hebben wij bepaalt de overheid wat ik mag proeven? Want een chipsfabrikant mag gewoon blauwe kleurstof in een chips verwerken om het leuker te maken voor de jeugd. Meten met 2 maten 🤬

Betutteling van de overheid.

Dan houd het wat betreft dampen voor mij op zonder smaakjes en zal ik waarschijnlijk weer bij de sigaretten uitkomen

When you quit tobacco, vaping is still a pleasure that keeps you away from tobacco, and having a large choice of flavor is one of the reason this method works so well, you can change your flavor at will. Limitate or ban flavors is taking the risk to see ex-smokers return to tabacco because they won’t like the only flavors available (sorry, english is not my mother tongue).

met alleen tabaksmaak weet ik niet of ik dampen vol wil houden. damp nu dagelijks fruitsmaken en dat houd me van de gewone sigaret af. tabaksmaak lijkt niet op de smaak van tabak en is gewoon vies

Ik wil mijn eigen leven leiden

Als je de handeling van het dampen dmv allerlei lekkere smaakjes verder los kan maken van de associatie met tabak (en je begint te vinden dat tabak stinkt) dan ben je alweer een stap verder om niet terug te vallen. Als ik destijds enkel tabaks eliquids had gehad, betwijfel ik het ten zeerste of het me gelukt was te stoppen en gestopt te blijven.

“Ik vind het raar dat dit verboden word en dat terwijl er in Marlboro suikers zitten die nog schadelijkere voor je zijn dan e-liquid
Dit omdat de suikers bij e-liquid niet compleet mee gaan en suikers in een sigaret verbranden en wel je longen ingaan
Sigaretten zijn slechter voor je maar daar verdiend de overheid super veel aan dus word dat niet verboden.
Ik vind dat de 2 de kamer heel slecht bezig is want alcohol is slechter voor je dan je lief is en word in elke supermarkt verkocht
Zou jullie daar eens in gaan verdiepen.

Absurd

Roken is slechter dan dampen, dat voel ik nog steeds iedere dag aan mijn gezondheid. Maar sigaretten en sigaren mogen wél met een smaakje (menthol, vanille) verkocht worden. Dat maakt roken dan toch ook aantrekkelijk? Ik ben van mening dat dit beleid de plank volledig mis slaat.

Dampen is minder slecht dan roken, er wordt ons al zoveel verboden. Dampen heeft mij een gezonder leven gegeven.

Onzin dat het jongeren aanzet tot roken.

Dampen heeft niets meer met tabak(smaak) te maken

Beter een fijne smaak in de mond dat van een tabak

The flavors are what made it easy to quit tobacco use.

Tabakssmaken zijn niet voor iedereen. Ik ken voornamelijk dampers die andere smaken gebruiken om van de sigaret af te blijven.

flavors helped me disassociate from tobacco

Ik damp alleen fruitsmaken, als ik tabaksmaken moet dampen, denk ik datik weer terugval in roken.

Ik stopte met echte sigaretten door met tabak smaak te gaan dampen. Nu gebruik ik een smaakje om van de tabak smaak af te komen en uiteindelijk te stoppen. De niet tabak smaken (fruit, gebak ed)liggen veel te ver bij een echte sigaret vandaan om te veronderstellen dat mensen daardoor zouden gaan roken. En de jeugd zal alles proberen, verbod op smaakjes zal daar niets aan veranderen.

geldklopperij om de tabaksmafia blij te houden en de belasting verdient meer aan tabak

Een smaakverbod is zinloos en gaat problemen geven op andere gebieden. Mensen zillen ze illigaal gaan maken,verkopen,kopen. Het arguement dat het jonge lui gaat stoppen werkt niet omdat zij dot doen omdat het stoer is niet omdat het lekker is. Als her gaat om smaak dan zouden ze uberhaupt geen sigaret proberen want die smaken echt niet lekker. Dampen word onmogelijk gemaakt voor volwassen mensen laat staan voor jongelui. Dit is zinloos.

Dan maar weer roken

Ik rook nu geen sigaretten meer omdat ik geen tabak proef. In het begin toen ik de tabaksmaak dampte bleef ik behoefte aan een sigaret houden. Nu ik een fruit smaak heb. Heb ik daar geen behoefte meer aan en heb zelfs de nicotine grotendeels afgebouwd. Op den duur wil ik stoppen. Dus ik ben van mening als je alleen een tabaksmaak heb, dat het je niet helpt om te stoppen.

Betuttel de mensen niet zo. Treat us like adults.

Ik wil niet behandeld worden als een kleuter. Ik ben al heel lang een volwassene, en ik wens zelf te bepalen wat ik doe. Ik hoef niet in bescherming genomen te worden.

Verbied dan ook smaakjes in alcoholische dranken.

Het is totale onzin. Smaakjes zijn beter dan tabakssmaak. Het zorgt er voor dat je tabak zeer snel zult vergeten.

damp alleen maar fruit smaakjes en menthol

Dankzij smaakjes ben ik volledig kunnen stoppen met de sigaret!

De smaak is onderdeel van de beleving

Ga je druk maken om dingen die er toe doen. Laat mij zelf beslissen wat ik met mijn lichaam doe

smaakjes is juist de reden waarom ik van de sigaret afblijf, en de tabaksmaak vind ik niet lekker

I feel badly gor those not able to vape due to old age or disabilities. Not everyone can mix up their juice. I also buy commercially made juices for speed and convenience factors. Its do wrong to deny these simple flavourings when cigarettes are freely available. Many if t hey can’t get them will undoubtedly return to smoking. Also the variance in flavours is a key in vapings effective use. I quit on a pear and spearmint flavoured e juice. I now like a peach and pineapple liquid, and change flavours often. The changes keep it refreshing and interesting, and keeps me vaping and smoke free.

Het smaakverbod suggereert jongeren te beschermen, maar zorgt er alleen maar dat jongeren juist alleen maar met tabakssmaken in aanraking komen en zo ‘wennen’ an de smaak van tabak.

Flavors are important and give vaping an advantage over smoking. If there is only cigarette flavored vapes more people will smoke.

“Zonder smaakjes ga ik weer roken. Smaakjes zijn het belangrijkste ingrediënt van de damp vloeistof. Ik gebruik geen tabaks smaakjes want dan kan ik net zo goed blijven roken en dat wil ik niet.
Dus geen verbod op de smaakjes.”

Tabaks smaken wil ik niet gebruiken. Ik wil juist geen associatie met tabak. Hierdoor kies ik de smaakjes en dan vooral menthol. Een verbod op smaakjes is gewoonweg onzinnig. Haal dan ook Red Bull en andere energy drankjes uit de schappen en neem ook alle likeurtjes uit de handel. Die zetten dan toch aan tot drinken van alcohol ? De overheid moet stoppen met deze kinderlijke betutteling. Van mijn part maak je een verbod tot 25 jaar tenzij je kunt aantonen al langer te dampen.

Belachelijk, met alleen tabakssmaak worden veel dampers veroordeeld tot dezelfde vieze smaak als roken.

Dankzij de e-sigaret met kersen-liquid kon ik in 1x stoppen met roken! Pleisters en kauwgom daarentegen waren volledig waardeloos! Dat de overheid nu opeens alle smaakjes behalve tabakssmaken wil verbieden vind ik extreem kortzichtig. Het klinkt ook meer alsof de overheid juist mensen weer aan reguliere tabak willen proberen te krijgen. De opgegeven reden van de heer Blokhuis (opstap naar roken voor jongeren) is ook volledig krom omdat ze juist e-liquid met tabaksmaak willen behouden. Het is juist door de smaakjes dat mensen de overstap van roken naar e-sigaret makkelijker kunnen maken en daardoor stoppen met roken. De smaakjes ruiken ook erg aangenaam (in tegenstelling tot tabakgeur).

Het is belachelijk. Mensen hebben er echt baat bij!

Smaak geeft kleur aan de ervaring (net zoals bij eten/drinken). Ik hou vooral van zoete en fruitige smaken. De associatie met roken is daardoor verdwenen. Tabaksmaken zijn niet lekker en iets waar ik niet meer naar terug wil. Het smaakverbod zou het me moeilijker maken om te genieten van dampen.

Omdat ik zelf oud genoeg ben om zelf te bepalen wat ik wil roken… Ik heb niet iemand er voor nodig om voor mij te bepalen welk smaakje ik wil

Het smaakverbod werkt averechts, de smaakjes houd me juist ervan af om weer te gaan roken

Smaakjes zijn belangrijk om het tabaksroken te kunnen vergeten, waardoor je makkelijker van de tabakssigaret af komt en niet snel terugvalt.

Gevaarlijk voor de volksgezondheid

Ik denk dat er velen weer gewoon gaan roken

Ik damp graag smaakjes.

Ik ben tijd gestopt geweest met roken door een e sigaret op de sterfdag van me opa ben ik weer begonnen met sigaretten roken ben nu weer 6 maande bezig met mijn e sigaret zit nu op 6 nicotine gehalte door de e sigaret kan ik makkelijk met roken stoppen

Absolute onzin, betutteling.

als de overheid beslist dat alleen tabak smaken mogen worden verkocht ben ik bang dat ik dan heel snel weer naar een sigaret verlang juist door een andere smaak te dampen ben je de hele associatie met een sigaret kwijt

Juist een andere smaak en een andere geur dan tabak en nicotine waren een van de reden om over te stappen op vapen. Nu mijn smaakpalet weer schoon is na weken zonder roken, zijn de smaakjes juist een argument om te blijven vapen terwijl ik m’n nicotine inname moeiteloos omlaag kan brengen.

Ik wil zelf kunnen kiezen wat ik damp. Waarom zou ik ‘tabak’ moeten dampen? Daar ben ik toch juist vanaf?

“Smaken maken een groot verschil voor mensen die willen overstappen van gewone tabaksproducten naar de electronische damp”sigaret”.
De veel mindere schadelijkheid van deze producten komen de gezondheidszorg, zowel fysiek als economisch ten goede, om nog maar niet te spreken over de gezondheid swinst voor gebruikers.
De halsstarrige houding van de politiek doet zeer sterk vermoeden dat de tabakslobby hier een grote zeggenschap in heeft en dat hun belangen prevaleren boven die van de gebruikers.”

Why should I be vaping tobacco? Flavors don’t hurt and I prefer the variety of flavors like fruits and so

Het smaakverbod benadeeld mensen die willen stoppen met roken (gezonder willen gaan leven)

Een smaakverbod heeft geen zin, omdat het overschakelen op de e-sigaret veel gemakkelijker wordt

Why should I be forced to go back to smoking because I can’t get juice in my preferred flavors? All bans are wrong imo.

Ik zie het nut van een smaakverbod niet in. Kinderen willen helemaal niet vapen, alleen rokers die willen stoppen proberen het dmv vapen en slagen vaak door die smaken.

zonder smaak worden we terug gedwongen tabak te consumeren.

De smaakjes helpen mij nicotinevrij te kunnen dampen

Waarom zou dit moeten, totale betutteling van onze overheid… Dacht dat wij in een vrij land levenden…

Het is grote onzin. Hiermee versterk je alleen maar de illegale markt en mensen gaan het online kopen waar geen toezicht op is of het goed en of veilig is

Het is geen goede zaak iets te verbieden wat voor heel veel mensen werkt om van het vieze roken af te komen.

Het slagen van het stoppen met roken m.b.v. dampen hangt sterk af van het vinden van de juiste smaak. Zoveel mensen zoveel wensen. Zonder de smaakjes die ik nu damp zou het me denk ik niet gelukt zijn om te stoppen met roken, want de tabakssmaken vind ik vreselijk vies. Dit omdat deze totaal niet in de buurt komen van een echte tabakssigaret. Door niet meer de smaak van tabak na te jagen krijg je ook meer afstand van het echte roken en vind je een echte sigaret zelfs vies na een poosje bijvoorbeeld banaan of caramel te hebben gedampt.

zonder en fruitige smaak was het mij niet gelukt om van de sigaretten af te stappen

Een voordeel van de e-sigaret is de verschillende smaken. Niet iederen mag tabak, ik ook niet 😉 Verschillende smaken maken hett stoppen met roken makkelijker.

De wet om alleen 10ml flesjes te te staan was voor mij al een reden om het via via te bestellen ipv een echte vape winkel wat ik voorheen deed. Nu zijn ook de smaken aan de beurt! Ik kan blijven bestellen maar het gaat mij om het signaal dat de politiek afgeeft op Nederland, roken en vapen word op 1 stapel gegooid. Conclusie de politiek geeft geen andere keus meer voor Nederlanders dan de normale sigaretten. Zonde, dom, en kost mensenlevens!

Juist de smaak maakt het dat ik geen behoefte meer heb aan “normaal” roken

Ik ben gaan vapen omdat er meer smaakjes zijn en ik er een prettigere gevoel bij heb, ook is het een financiele voordeel.

Ik wil geen tabakssmaak meer, de kans is dan groot dat je liever een gewone sigaret op gaat steken.

Vind tabaksmaak nu verschrikkelijk. Als smaakjes verdwijnen en er alleen nog maar tabaksmaak zou zijn, ben ik bang dat ik weer ga roken.

Dit demotiveert mensen elektrisch te roken. Tabakssmaak is juist iets wat je niet meer wilt wanneer je stopt met roken. Dit triggert de rookverslaving

Ik ben overgestapt naar smaakjes omdat ik niet hetzelfde wild als rook smaak. Anders red je het niet

Gewoon belachelijk dat dit hulpmiddel, wat helpt verboden wordt.

“Veel mensen stoppen met roken, juist door geen tabak smaak te. Nemen.
Als de smaakjes eruit gaan, zullen veel damper weer terug vallen de op zeer slechte sigaretten”

I am against the flavor ban as I vape different flavors. Mainly apple & menthol. I would never vape the tobacco flavor liquid. The tobacco flavor is horrible tasting, even worse than the taste of combustible cigarettes. If you take away the decosion of people to choose flavor vape liquid, you will be pushing them to going back to smoking disease & cancer causing combustible cigarettes, which would be diasterous. As someone who smoked cigarettes for more than 40 years, vaping e-liquid flavors helped me to quit smoking completely, from the very first day I started vaping. It is much more healthier and safer than smoking, and believe it’s one of the greatest inventions of our century. Please do not take this wonderful harm reduction tool away from those who want and need it to quit smoking cigarettes, and give them a much better quality of life. You would be making a terrible mistake if you do.

Ik ben tegen het smaakverbod, want ik vind het fijner om te vapen dan te roken. Het heeft mij geholpen om te stoppen met roken. En als het andere rokers helpt om te stoppen, dan moet er zeker door blijven gevaped.

Ik ben zelf gestopt met roken dmv smaakjes…de tabaksmaken waren vies. Door de smaakjes kon ik de nicotine afbouwen en ben ik nu van het roken en dampen af.

Dampen kan belangrijk hulpmiddel zijn om verstrokte rokers ervan af te krijgen. En als een bepaalde smaak een roker over de streep trekt is dat het waard.

Flavors make vaping appealing to smokers who are used to nasty smoke taste. After some time of not smoking, tastes begin to enhance and the different flavors available in vaping makes this experience of tasting all these great flavors amplified.

Ik snap het gewoon niet. Tabakssmaak dampen is zo vies. Ik zou weer sigaretten gaan roken, vrees ik

De smaakjes helpen om het roken te verminderen. Ik ben hierdoor niet meer gaan roken (echte sigaretten)

Het zorgt ervoor dat ik van 20 sigaretten naar 5x de e smoker gebruik ben gegaan

Tabak smaakje heb ik geprobeerd en dat smaakt anders dan een sigaret dus de keuze voor mij is of een smaakje of een pakje sigaretten. Bijde zijn slecht en daar ben ik me van bewust maar gelukkig drink en drugs ik niet dus , pak dit nou ook niet af of doe wat aan die klote alcohol en drugs . Ik word tenminste niet dronken of stoned van mijn smaakje en kan er dus weinig kwaad mee doen

Door smaakjes toe te voegen weerhoud je er mensen van terug te vallen naar normaal roken. Tabaksmaken verleiden je meer om een gewone sigaret te roken omdat de smaak op elkaar lijkt.

“Ik kon juist makkelijk stoppen met roken door de smaakjes die veel lekkerder waren dan de sigaret. Daarna nog wel eens een sigaret geprobeerd maar ik vind dat nu echt vies.
Juist door de smaakjes kunnen veel mensen van de sigaretten afblijven. Als deze verboden worden dan zullen meer mensen blijven roken of is dat juist de bedoeling? “

Als men bang is dat dampen een opstap is naar roken (wat het zeker niet is! Het is een hulpmiddel om te stoppen met roken), kunnen ze beter de tabakssmaken verbieden. Of nóg beter: het roken zelf verbieden.

1st 2 weken tabakssmaak gebruikt, niet lekker meer, i.p.v. weer te gaan roken, overgestapt op fruitsmaakjes. Deze damp ik al bijna 9 jaar, heeft mij door veel moeilijke momenten bij het roken weggehouden. Als ik alleen nog maar tabakssmaak mag dampen, denk ik niet dat dit voldoende is om bij moeilijke momenten mij bij het roken van tabakssigaretten weg te houden. En voorzie ik weer terug bij af te zijn. Met alle gezondheidsnadelen van dien. Smaakjes zijn voor mij heel belangrijk om mij bij het roken van tabakssigaretten weg te houden, en mijn gezondheidswinst te behouden.

Ik vind dit een makkelijke manier om het stoppen met roken af te bouwen. Eerst ben ik begonnen met het roken van sigaretten af te bouwen en nu ben ik het nicotine gehalte aan het afbouwen. En dat is voor mij de ideale manier van afbouwen.

Als ik geen smaak had, zou ik waarschijnlijk weer moeten roken…

Het verbieden werkt enkel terugkeer naar tabaksroken in de hand. Juist door smaakjes en de grote variatie daarin heeft menigeen kunnen stoppen met roken.

Door de smaken, zijn mijn smaakpuppillen dusdanig gewend aan een zoete smaak. Dat de bitterheid van een normale sigaret niet uit te staan is. Ik ben van mening dat dit voor mij persoonlijk, een van de belangrijkste redenen is dat ik nooit meer terug naar echte sigaretten ben gegaan.

“La saveur joue un rôle primordiale pour s’éloigner du tabagisme et de son gout, sans saveur il y a de grandes chances de retourner au tabagisme.”
Google translate: “Smaak speelt een sleutelrol bij het stoppen met roken en de smaak ervan, zonder smaak is er een goede kans om weer te gaan roken.

Alleen de tabakssmaak toestaan drijft terug naar gewone tabak (analoog)

Ik begrijp dat het voor de regering prettiger is als ik gewend blijf aan de tabaks-smaak, zodat het overstappen naar de (begrotings-technisch meer rendabele) sigaret. Voor mij hebben de smaakjes evenwel gezorgd dat ik nu al 7 jaar geen sigaret meer aangeraakt heb. Dat ik, hoogstwaarschijnlijk, jaren langer leef. Dat mijn huis niet meer bruin is. Dat ik niet meer stink. En dat had niet gelukt als er alleen ‘tabakssmaak’ was geweest. Temeer omdat tabakssmaak aanzienlijk meer op ‘asbaksmaak’ lijkt dan op tabak.

Ze balen als een stekker dat ze minder accijns vangen omdat mensen stoppen met tabak roken. Pure centenkwestie ipv zorg over gezondheid.

Ik ben tegen. Door de smaakjes associeer ik dampen niet met roken. Ik ben gestopt met de traditionele sigaret omdat ik ze nu vies vind.

Het is de doodsteek voor elke damper/dampwinkel

It is thanks to the flavors that I stopped smoking

“ieder moet zelf beslissen over wat hij doet, straks alles in het illegale circuit en rommel op de markt. We hebben gezien wat dat met je doet voorbeeld Amerika.
Regels regels de mens zal een uitweg zoeken naar wat anders voorbeelden genoeg. Laat het wat het is zodat de controle over de oliën blijft.”

Een smaakje ondersteunt het stoppen met roken. Veel mensen willen niks meer met tabak te maken hebben, en kiezen iets totaal anders. Hierdoor blijven ze van de sigaret, en houden vol.

Dat verbod is funest voor vooral beginners die willen overstappen van roken naar het vele malen minder schadelijke dampen, het vinden van het ideale smaakje wat jou van het roken afhoud wordt dan bijna onmogelijk omdat men juist van die tabaksmaak af wilt.

without flavor I might start smoking again

Ik begrijp dat er onzekerheid is mbt de e sigaret en de stoffen daarin maar er is te weinig onderzoek gedaan om het te verbieden. Het ontneemt mensen de kans om te werken aan hun verslaving. Bewezen kankerverwekkende stoffen als alcohol en suikers zijn gewoon vrij verkrijgbaar. De e sigaret is 10 a 12 jaar op de markt en tot nog toe geen bewezen aandoeningen als gevolg van dampen. Zijn die er wel dan zou een beperking van het gebruik nog te verklaren zijn. Echter verbied je de verkoop van smaakliquids verbied dan meteen ook alcoholvrije wijn en bier, kinderchampagne en alles wat maar lijkt op de harddrug alcohol. Anders is er sprake van discriminatie op drugsgebied.

Ik ben tegen het smaakverbod omdat ik door de fruitsmaakjes gestopt ben met roken.

Zelf rook ik niet meer, maar anderen om me heen wel en die smaakjes vind ik lekker ruiken. Een verbod hierop is een aanfluiting, hij moet zijn botte verstand eens leren gebruiken.

Ik wil juist van de sigaretten afblijven…waarom zou ik dan tabak smaak gaan dampen?

Ik stoor niemand met het roken van mijn e-sigaret en het is beter voor mijn gezondheid dan het roken van echte sigaretten. Maar ik wil wel zelf kunnen beslissen of ik naast tabak smaak ook menthol en/of een ander smaakje wil roken. Door de beslissing om alle smaakjes te verbieden, dupeer je ook heel veel mensen die volwassen zijn en zelf bewust kiezen voor de e-sigaret met smaakje. We hoeven niet allemaal te lijden onder het feit dat jongeren dingen uitproberen. Dan kunnen we ook wel ballonnen op een feestje verbieden omdat daar misschien wel lach gas in zit. En als de smaakjes worden verboden, vinden jongeren vast wel iets anders (zelfs wellicht illegaal) om toch weer wat nieuws uit te proberen.

Ridiculous banning let people decide to use flavor or not, they can still buy regular cigarettes right? Should have been banned in the first place then.

Nou het is gewoon belachelijk! Voorts is mij de mening toegedaan dat de mens het recht op zelfvernietiging heeft. Dus door vapen, drinken, etc. We gaan toch ook geen alcohol likeur verbieden en verplicht stellen dat iedereen pure ethanol moet zuipen?! Waanzin!

persoonlijk sta ik er zeer negatief tegenover. Eerst komt men met een ml verbod(cq max 10ml) nu met een smaakverbod terwijl ik in mijn omgeving(ik ben een retailer ) meer smaakjes verkoop dan tabaksmaak. Wij hebben al tientallen mensen van het traditioneel roken afgeholpen Juist doordat men niet perse “tabak” hoeft te roken.

Dan een andere manier zoeken om aan de liquids te komen

Heel simpel: (zoete) smaakjes weerhouden mij om weer te gaan roken.

Ik gebruik alleen de mint smaak. Als deze weg valt, zal ik waarschijnlijk weer gewoon gaan roken

omdat het fijn is om te dampen met een smaakje zodat het niet op een echte sigaret lijkt zodat het echt lijkt dat ik gestopt ben met roken

“Het is voor mij vrij simpel.. Het dampen van “”tabak”” is hetzelfde als het roken van sigaretten.
Als dit verbod doorgaat is er een grote kans dat ik weer terug val op sigaretten.”

“Het heeft mij geholpen te stoppen met roken, inmiddels ook de vaper eigenlijk niet meer nodig, dit was mij niet gelukt zonder smaakjes.
Over 1 maand dus september stop ik helemaal, dus Heb er 1 jaar over gedaan.

In french : le vaste choix de saveurs, aide chaque vapoteurs à y trouver sa vape
Google translate: de ruime keuze aan smaken, helpt elke damper om zijn damp te vinden

Onzin, vind tabaksmaak ook totaal niet lekker, als de smaken worden verboden ga ik hoogst waarschijnlijk weer gewoon roken.

Omdat de tabaksmaak niet te evenaren is met e-liquid, is een andere smaak een logische keuze. Valt die keuze weg, dan is het roken van echte sigaretten het alternatief.

Zal t waarschijnlijk in t buitenland halen

Met tabac smaak krijg ik weer de behoefte om de sigaret te roken

Because it’s a pleasure to use my e-cig with different flavor is like a good wine or something like this

Willen ze mensen weer aan het (gewone) roken hebben, dan moeten ze het verbod doorzetten. Het geldt in elk geval voor mij.

I like sweet flavors, and the tobacco flavors are disgusting.

Vaping is a proven safer way to quit smoking and it works better than any other product.

Als het verbod er tóch komt, gaan we lekker in Duitsland shoppen. Daar zijn de e-liquids overigens al stukken goedkoper.

Variety of flavors is essential for successful smoking cessation with the e cig.

Ontiegelijk dom. Smaken helpen juist bij het afkicken van de traditionele sigaret. 6 a 7 op de 10 dampers in nederland gebruiken een smaak in hun e-sigaret omdat dat voor hun helpt. Daarnaast helpt juist een tabak smaak sneller terug te vallen naar de traditionele sigaret terwijl na bij een fruitig of zoet smaakje je er juist van af houd. Ook ik toen ik begon pakte na 2 dagen is een sigaret van een vriend en vond het te smerig voor woorden geworden door dat ik 2 dagen op een zoete smaak had gezeten. Daarnaast ook de angst dat een smaakje een opstap zou zijn voor jongeren naar normaal roken is te achterlijk voor woorden. Geen enkele jongere zou van een lekker fruitig of zoet smaakje overstappen op een smerige sigaret, snap ecbt niet waar die conclusie vandaan komt als je ook mijn verhaal las van dat ik 2 dagen op een zoet smaakje had gezeten en de sigeret te smerog in een keer vond.

Als smaakjes verboden zouden worden gaan mensen zelf rommelen met aroma’s uit het buitenland die wellicht minder goed getest zijn dan de liquide die in Nederland verkocht worden.

Verbiedt dan ook alcohol waterpijp tabak enzovoort.

The aromas are what give all the pleasure. I smoked menthol cigarettes, I never would have been able to quit without mint or fruit e-liquids.

Bij een smaakverbod ‘dwingt’ men de damper over te stappen op alternatieven met als slechtst mogelijke alternatief het weer beginnen met roken.

“Vind tabaks smaken niet lekker, word er misselijk van..
Inverband met medicijnen mag ik geen champix enzo gebruiken,
Pleisterskrijg ik blaren van en kauwgom werkt gewoon niet.

Fruitsmaken staan verder weg van de gewone sigaret, waardoor ik het roken kan laten en kon nu ook me nicotine gehalte omlaag brengen.
Damp nu nog 0-3 mg nicotine “

ik damp maar 1 smaak dagelijks, en dat is ook nog 1 smaak van 1 merk, andere smaken bevallen me niet. Al helemaal geen tabakssmaken

“Waarom een smaakverbod? Mensen moeten kunnen kiezen wat ze willen, er moet ten alle tijden variatie zijn in het leven.
Thee zonder smaakjes? snoep zonder smaakjes? soep zonder smaakjes? chips zonder smaakjes… kent u ze? ik niet..
Als we dat dan ook gelijk zouden verbieden zou de supermarkt een stuk kleiner worden kwa oppervlakte en het plezier van de consument een stuk minder want er is overal maar 1 soort van..
Daarom is dit mogelijke smaakverbod op E-liquids net zo krom als de gebochelde rug van mijn overleden opa!”

“Flavours are freedom.
I usually use 10 differens flavors. throughout the day during my vape sessions, so limitate to one flavour that would not suit me at all.”

flavor is one of the reasons i made the switch and my heath has improved greatly because of it, making the switch was a difficult choice, but flavors made it easier. I was using shesha (flavored tobacco) at the time but found it to be only slightly better than cigarettes health wise.

Zonder smaakjes ga ik weer gewoon tabak roken.

Ernstig nadelig voor mij

Ik vind grootste onzin om het te verbieden want ik rookte 2 pakjes Marlboro per dag en dat is heel veel. ik had een kortademig piepje ‘s nachts en was zwaar vermoeid. Ben over gestapt op de e-sigaret en na 6 weken kreeg ik weer meer lucht en was ik niet kortademig meer. Geen piepje meer ‘s nachts en jawel mijn smaak was ook weer terug en ik voelde me fitter dan ooit. Loop tegenwoordig makkelijk 10 kilometer per dag!! Dus ben blij dat er smaakjes zijn want tabaksmaak iiiieeuuuw! en grootste onzin dat jongeren dan geneigt zijn te gaan roken.  Juist niet!!!

“I want to keep away tobacco flavor. I prefer other taste! (sorry, i don’t write, véry well in english)”

“Als de regering een rookvrij Nederland wil, moeten ze vooral niet aan de vapes en e-liquids komen. Er zijn zoveel mensen die niet meer roken vanwege vapes. Natuurlijk is vapen niet gezond, maar meerdere onderzoeken laten zien dat vapen 90% minder slecht is dan roken.

Ga je de vapes en e-liquids (met smaak) verbieden, stapt iedereen zo weer over naar de normale sigaretten.

Is dat wat we willen?”

Het helpt mij met stoppen met sigaretten roken

Dank zij de smaakjes in de liquids ben ik gestopt met roken en heb ik veel meer adem en voel ik mij veel beter in mij n vel zitten. Ik voel mij ook fitter dan daar voor toen ik nog rookte. voor mij is het geen optie om terug te gaan naar een liquid met tabak smaak. want dan ben ik bang dat ik terug zal vallen naar gewoon roken en dat is voor mijn gevoel veel slechter dan dampen.

Ik damp nu mint dat is beter dan een tabaks smaak.

Ik vind tabak smaak vies en ik denk dat dit verbod zal niks helpen met mensen die proberen te stoppen!!! Ik zal gewoon niet meer kopen en dat is ook erg voor de winkels om klanten te verliezen

Als het smaak verbod er in komt is dat een domme zet want dan gaan er weer meer mensen roken en ook de kinderen

Is lekkerder als gewoon en om te stoppen beter

I need the flavors for a nice taste of course I don’t want to smoke or vape tobacco anymore.

belachelijk voor woorden, Met een smaakje helpt juist om te minderen of te stoppen met roken.

Stoppen met roken was niet iets waar ik in geïnteresseerd was. Ik begon met dampen als oplossing mbt rookverboden en accijns. Echter toen ik dampen had ontdekt, merkte ik geen enkele behoefte meer te hebben voor echt roken. Ik stopte per ongeluk met roken. Snel begon ik mij op alle fronten beter te voelen. Eenmaal dampend kreeg ik meer smaak terug omdat ik niet meer rookte. Mijn ervaring van mijn toen tabakssmaak werd naarmate de tijd minder aangenaam. Het was toen dat ik weer trek kreeg in echte sigaretten waar ik nog jaren lange herinneringen aan had. Echter ipv weer te gaan roken, ben ik naar mijn damp shop gegaan en mijn ervaring uitgelegd. Ik probeerde andere smaakjes en mijn trek in roken verdween weer. Ik damp wisselende smaken, vanille, hazelnoten, coffee en perzik. Zonder deze smaken zou ik weer gaan roken omdat tabakssmaak e-sigaretten niet fijn smaken en mijn trek in echte sigaretten weer her vergroot. Bij een verbod op smaken heb ik 3 opties, het zelf proberen te maken, naar de zwarte markt gaan of dan maar weer gaan roken, geen van deze 3 zou ik willen want het is allemaal risicovoller dan wat ik nu doe.

Mijn eerste ervaring met een e-sigaret, in 2012, was met tabaksmaak. De enige andere beschikbare smaak toen was menthol. Dat was zó vies dat ik daarna nog jaren gerookt heb, voordat ik het dampen een nieuwe kans wilde geven. Keuze in smaak is belangrijk voor degene die wil stoppen met roken, maar van bepaalde aspecten van het gedrag (nog) geen afstand wil of kan doen.

Because its harmless and helps people quit smoking

The taste makes it easy to quit smoking. At first it is very difficult to have a single flavor and it is necessary to have many flavors to overcome the initial phase of abstinence from smoking. I repeat: with just one flavor or a few it is very difficult to quit smoking.

Onze regering moet zich met belangrijkere zaken bezig houden dan smaakjes in e-liquid.

Dan is er tabaksmaak. Die is niet zo lekker als echte tabak. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we allemaal weer gaan roken?

Bij mij hebben de smaakje me echt geholpen om te stoppen met gewone sigaretten. Ik had al tabakssmaken geprobeerd maar dat werkte voor mij niet. Ik ben volledig kunnen stoppen met sigaretten dankzij een aardbei smaak liquid en deze blijft nog steeds mijn favoriet. Smaken bannen zou de meest slechte beslissing ooit zijn.

Echt weer iets voor een a******e Christen Unie pannekoek om dit te verzinnen. Laat de smaakjes gewoon blijven. Het helpt en motiveert rokers om te stoppen.

Enkele en alleen een tabakssmaak zou mij weer laten nijgen naar het roken van een sigaartje iets waar ik na 42 jaar nu vanaf ben en dit graag zo wil houden.

Dankzij de goede smaak, verbetering tov tabakssmaak de slechte gewoonte van roken te kunnen minimaliseren en stoppen

Omdat dit mij heeft geholpen te stoppen met roken

Het was voor mij en vele met mij heel belangrijk om een lekker smaakje in mijn damper te gebruiken om niet terug te vallen op de gewone sigaretten en daardoor is het mij gelukt te stoppen met roken, de tabaksmaken vond ik echt heel vies

shag, pijp, sigaretten en sigarensmaak zijn ook smaakjes!

Tabaksmaak oftewel verbrandsmaak is gewoon niet e pruimen

Het kind wordt met het badwater weggegooid.

“Ik ben de betuttelingen van “onze” regering beu.
Het is gewoon weer een manier om accijnzen he hevelen over de “tabak” in liquids. Dat kan namelijk niet over de voedingsstoffen (smaakmakers) die er nu inzitten.

Ik raak nooit meer een sigaret aan ,omdat ik ben gaan dampen en de keuze heb in welke smaak ik wil dampen..
Laat ons met rust! “

Zonder smaak is de verleiding tot roken veel te groot

Door de smaakjes ben ik juist gestopt met de shag dus neem ze niet af

Voor de grootste groep legale gebruikers (18+) zullen er problemen ontstaan bij het kunnen verkrijgen van smaken die hen helpen bij het niet meer roken van sigaretten. Deze gebruikers worden daardoor gedwongen om ofwel weer te gaan roken, ofwel op de zwarte markt hun smaken te kopen. Beide gevallen lijken me niet het gewenste resultaat te brengen.

Tabak is ook een smaak. Waarom zou je een gezonder alternatief voor roken minder aantrekkelijk maken?

Smaakverbod leid tot minder stoppers met roken. En e-sigaretten zijn geen gateway naar tabaksigaretten. Dat is afdoende bewezen door buitenlandse onderzoeken.

Ik ben na 17 jaar sigaretten roken eindelijk van de sigaretten af! Ik ben het nicotinegehalte aan het afbouwen maar vind de smaken erg prettig, het werkt namelijk ook heel goed tegen mijn eetbuien omdat het zoete smaakjes zijn die ik gebruik. Ik ben inmiddels 21 kilo kwijt, mede omdat ik door het vapen veel minder trek heb in zoetigheid. Het wegnemen van de smaakjes zou mij overhalen weer te gaan ‘vreten’. Ik denk niet dat het wegnemen van smaakjes mensen motiveert te stoppen met vapen, ik denk dat het mensen weer aanzet tot het roken van sigaretten. Ook ben ik van mening dat vapen echt werkt om te stoppen met roken, juist door de smaken! Het maakt de overstap zoveel makkelijker en als je straks alleen nog tabaks smaken hebt of geen smaken is de stap naar een sigaret heel erg klein!

Een verbod op aroma’s zal veel rokers ontmoedigen om over te stappen.

Smaken verschillen en afwisseling is belangrijk. Ik ben gestopt met roken en diverse smaakjes zorgen ervoor dat dit ook lukt.

Smaakverbod zal ervoor zorgen dat ik in het buitenland inkopen ga doen, de “illegaliteit” inga of weer ga roken. Tabaksmaak dampen vind ik verschrikkelijk.

Het helpt de rokers die graag zouden willen stoppen om definitief over te stappen op dampen.

als je iets wilt verbieden verbied dan de gewone sigaret. Ik heb totaal geen klachten meer en stink ook niet meer naar de rook

Bang dat ik dan weer ga roken

Mijn vruchten smaakje is het beste wat mij is overkomen, na shag roken ik kan wil niet terug

Flavors in vaping other than tobacco are essential because those people who have managed to give up smoking by vaping flavored eliquids can’t be forced to be reminded of the tobacco taste they’ve already left behind.

Without access to flavors many people who have made the life saving switch to vaping will go back to smoking. Don’t punish adults who have battered themselves and their health.

Smaakjes zijn veel fijner dan tabakssmaak.

schijnvertoning

Tabaksmaak is nix

Wederom de hetze tegen de roker door de heer Blokhuis. Deze man gaat over lijken als het gaat om zijn wil opgelegd te krijgen. Walgelijk

Door de smaken is het me gelukt te stoppen met roken. Ik ben volwassen. Ik mag mijn eigen keuzes maken!

Complete nonsens. Tabakssmaak bestaat niet eens in normale liquids. Is gewoonweg smerig. Daarom naar andere dan tabakssmaak overgestapt. Zou niet eens willen dat het er wel naar zou smaken, daar wilde ik nu juist vanaf!

Het helpt mij stoppen met het roken van sigaretten!

Het verbod is een klap in het gezicht van rokers die niet kunnen stoppen

ik damp zoete smaakjes, met dampen van tabakssmaken demotiveert dit om te blijven dampen

Mijn eerdere pogingen te stoppen met roken hebben nooit het beoogde resultaat bereikt. Sinds ik ben gaan dampen heb ik er helemaal geen moeite meer mee om de tabak te laten liggen. De eerste week veel gehoest, maar dit bleek na een klein beetje research normaal te zijn. Na 2 weken kreeg ik mijn smaak en reuk weer terug en had ik ook direct geen interesse meer in de tabak smaken. Het verbod op smaakjes zie ik resulteren in een terugval van mensen die overgestapt zijn omdat het gewoonweg niet meer lekker is. Terwijl het een hele goede manier is om van het roken af te komen. Zonder smaakjes was mij dit niet gelukt.

Idioot, zonder smaken is het minder interessant om te dampen en makkelijker om weer te gaan roken

Het zet kinderen niet aan tot roken. Vloeistoffen zouden alleen verkocht mogen worden aan 18+

Ronduit belachelijk

“The e-cigarette helped me quit smoking. If there were no liquids with taste I probably would not have stopped smoking.

That’s why I’m against the flavor ban. “

Ik ben gestopt met een fruitige smaak zodat ik sneller van een gewone sigaret af was

Het smaakverbod zou voor mij ongunstig zijn omdat er dan grote kans is dat ik weer overstap naar gewone sigaretten. Daarnaast helpt het mij ook nog in de strijd tegen eten uit verveling omdat ik door de vele soorten smaken minder snel in de verleiding kom slechte dingen te gaan eten. Sterker nog door de vele soorten fruitsmaken is het eten van fruit er bij mij op vooruit gegaan wat een zeer positief gevolg is.

lekker een ruime keuze aan smaakjes…. terug naar de stinkende sigaret…liever niet

Een smaakverbod is vooral een geschenk voor de tabaksindustrie.

e-liquid without flavor is bland and boring. I like nicotine, but could not stomach vaping a tasteless (or ‘tobacco’ flavoured) liquid.

Het is te bizar voor woorden dat men, in een poging te voorkomen dat jongeren sigaretten gaan roken, alle smaken behalve tabak(als in de sigaret) wil verbieden. Gebaseerd op een ongefundeerde aanname en bovendien compleet onlogisch; als je niet wil dat jongeren gaan roken, verbied dan de sigaret! Daarbij is het mij en vele anderen juist gelukt te stoppen met roken dankzij de vele smaken. Tabak is vies!

Dit is juist de manier om van tabak af te komen

Banaan of Kiwi, erg fruitig en doet zorgt ervoor dat je die nare tabakssmaak niet meer hebt. Hierdoor is het minderen en stoppen met roken een stuk makkelijker en neig je niet terug naar je sigaret.

Ja ik vind gewoon dat je als consument keuzes moet hebben

Whitout is no sense, whit classic Flavor i think i’ll use again cigarettes

De smaakbeleving is een groot onderdeel van de afhankelijkheid van de sigaret. Kan je die doorbreken door jouw smaakpapillen te laten wennen aan een andere smaak is een groot deel van de strijd gestreden. Ja zal vanzelf iets pakken wat je lekkerder vindt dan tabak. Met dit verbod wordt ik dus gedwongen om die vieze peuk weer te nemen. Ga nu niet zeggen dat je dan maar beter helemaal kan stoppen. Zal bij mij niet gebeuren. Dit is dezelfde botte redenering als peperdure park en ride garages bij metro stations om auto’s te weren uit de diverse stads centra. Staan allemaal leeg. Je kan dit soort zaken niet veranderen, het is tegen natuurlijk. Ik damp nog met1. 5mg/ml nicotine. Dit doet niets meer met je lichaam. Het is meer een smaakstof net als zout in de aardappelen. Beste heer Blokhuis. Ik vraag U vriendelijk in dit geval Uw gezond verstand te gebruiken en kijk naar de realiteit. Ik begrijp uw, over fanatieke, insteek op het vlak van de volksgezondheid.(zeker na uw persoonlijk verlies in Uw familie.. Mijn verontschuldigingen hievoor) maar in dit geval kan de enige uitkomst van dit vraagstuk zijn de keuze van misschien niet de meest ideale maatregel maar voor de meest effectieve. Harmreduction! Kijk naar landen waar wel plek is voor de e verdamper en naar de resultaten. U zegt zelf in een van de kamerdebatten “ik deel die mening niet”. Het gaat niet om Uw mening maar om feiten, haal deze alstublieft niet doorelkaar

Als er alleen tabakszaak zal zijn, dan is er minder verschil met de sigaretten en blijf ik trek houden in een sigaret. Hierdoor wordt het moeilijker te stoppen met roken terwijl het al zo moeilijk is.

Betutteling, onderdrukking, nog meer inperking vrijheid, waar bemoeien ze zich mee, ga problemen aanpakken waar wij je voor betalen.

ten eerste is het onzin, aangezien juist de smaakjes totaal niet lijken op rooksmaak. Dus juist de tabaksmaakjes leiden eerder tot normale sigaretten. Ten tweede als men niet wil dat mensen tabak roken, verbied dat.

Ik vind het smaakverbod belachelijk, ik zie juist de e-sig een prima middel om te stoppen met roken en juist de smaakjes helpen mij hier enorm bij. Was er alleen “tabak-smaak” was ik nooit overgestapt en zou ik nu nog iedere dag een pakje wegroken ipv 1 klein flesje stroopwafel rook per week.

3 Comments

 1. Het verbod is om veel redenen onzinnig. In de praktijk ook nog dom. Vapers zijn creatief. Op het moment dat de e-liquids met smaken uit de fabriek niet meer mogen worden verkocht is het redelijk simpel om zelf je smaken te maken. Er zijn genoeg web sites waar je de instructie kunt vinden. E-liquid met smaak is niet veel meer dan concentraat met een glycol als drager. Ga je dan de verkoop van glycol en alle concentraten verbieden? Of dan maar gelijk vaping verbieden? Symboolwetgeving sowieso om verkeerde en gevaarlijke redenen.

 2. De jeugd vindt smaakjes lekker, dat klopt. Maar volwassenen (ex-rokers) vinden smaakjes ook lekker en die smaakjes zorgen ervoor dat rokers overstappen op de e-sigaret. Zo ben ik ook gestopt met roken dankzij de zoete smaakjes.

  Probleem is (vooral in Amerika) dat Big Tobacco de e-sigaret ook heeft omarmd en weer vrolijk reclame maakt, gericht op jongeren. En daardoor zijn er daar veel jongeren gaan vapen. Maar in Nederland is reclame voor de e-sigaret verboden.

  Wil je dat de jeugd niet meer gaat vapen? Verbied dan alle wegwerp e-sigaretten. Dat helpt wel, want het gemak en de relatief lage prijs van de wegwerpers zorgen ervoor dat de jeugd makkelijk begint. En pak de illegale handel strenger aan, want de minderjarige jeugd moet niet eens aan een vape kunnen komen gezien de minimumleeftijd 18 jaar is voor het kopen van e-sigaretten.

  Maar laat de smaakjes beschikbaar blijven voor alle ex-rokers en rokers die willen overstappen.

  • Je geeft eigenlijk zelf al aan dat het verbieden van wegwerp e-sigaretten niet gaat werken, de illegale markt is er al. strengere handhaving zal het alleen lastiger maken, maar nooit onmogelijk.
   Daarnaast vergeet je dat er doelgroepen zijn voor wie een open systeem e-sigaret ongeschikt is, denk bv aan ouderen en bejaarde, mensen met lichamelijke of geestelijke handicaps.
   En wat doen die jongeren als er geen goedkope wegwerp vapes zijn, hoe groot is de kans dan dat ze gaan roken?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.