Brieven aan de politiek.

Staatssecretaris Blokhuis wil dampvloeistoffen met smaakjes verbieden. Als het aan de staatssecretaris ligt mogen dampers alleen nog maar tabakssmaken dampen. Een dergelijke draconische maatregel heeft hele vervelende gevolgen voor dampers en dat laten ze weten ook!

We laten u een bloemlezing zien uit geanonimiseerde berichten die dampers gestuurd hebben naar de volksvertegenwoordigers van hun keuze. Wilt u ook uw stem laten horen in Den Haag, ga dan naar smaaknoodzaak.nl en laat ze weten wat u denkt van het voorgenomen smaakjesverbod en wat dit verbod voor u zou betekenen.

Dit verbod mag er niet komen wij willen graag zelf bepalen of we smaakjes dampen kijk naar de landen om ons heen hoe daar met dampen word omgegaan engeland is koploper in het stimuleren van de Esigaret alsjeblieft door hier wat aan voordat Paul blokhuis zijn zin krijgt en veel mensen weer zullen gaan roken!

Mvg

Geachte kamerleden,

Na ruim 30 jaar te hebben gerookt en na vele mislukte stoppogingen met pleisters, accupunctuur en groepssessies ben ik 7 jaar geleden eindelijk gestopt met roken en succesvol overgestapt op de e-sigaret.

Ik damp nu dus, en maak hierbij gebruik van een drop-anijs-pepermunt smaakje e-liquid. Dit smaakje is voor mij min of meer heilig. Natuurlijk heb ik ook tabaksmaakjes geprobeerd. Maar de smaak van tabak namaken in de vorm van e-liquid is onmogelijk. In veruit de meeste gevallen is het gewoon smerig.

Staatssecretaris Blokhuis wil nu smaakjes in e-liquid gaan verbieden. Het zou te aantrekkelijk zijn voor jongeren. En volgens de staatssecretaris bestaat er hiermee een grotere kans dat jongeren overstappen naar sigaretten.

Duidelijk is dat de staatssecretaris geen enkel benul heeft van elektrisch roken. Zijn beweringen over het overstappen van de e-sigaret naar tabak zijn uit de lucht gegrepen en niet onderbouwd. Uit geen enkel onderzoek blijkt dat jongeren dit doen.

Daarnaast denkt dhr. Blokhuis dat rokers verslaafd zijn aan de smaak van tabak. Ik ben echter verslaafd aan nicotine, niet aan tabak. En de aanwezigheid van smaakjes in e-liquid heeft mij geholpen om van de tabak af te komen.

Een smaakverbod zou voor mij rampzalig zijn. Ik ben enorm bang dat ik zal terugvallen op sigaretten.

Ik vraag u met klem om het smaakverbod te heroverwegen. Ik ben 51 jaar en houd van smaakjes. Dat is geen alleenrecht voor jongeren.

Uitzoomend brengt een smaakverbod enorme risico’s met zich mee. E-rokers gaan zeer waarschijnlijk zelf knutselen. De grondstoffen zijn makkelijk verkrijgbaar. Op dit moment heeft u toezicht op de kwaliteit van e-liquid. Straks wordt het een jungle die niet meer te reguleren is, met alle gevolgen voor de volksgezondheid vandien. Kijk naar wat er in de USA is gebeurd eind 2019.

Jongeren kun je ook op andere manieren ontmoedigen om te beginnen met roken of e-roken. Een smaakverbod zou desastreus zijn voor de 400.000 e-rokers.

Met vriendelijke groet,

Goedendag,

Het voornemen van de heer P. Blokhuis om de andere dan de tabak smaken e liquids in de ban te doen zou wel eens veel negatieve en zelfs gevaarlijke gevolgen kunnen krijgen.

Ten eerste stoppen vele rokers juist door met een smaakje niet aan tabak herinnerd te worden.
Ten tweede gaan dampers hun smaakjes in het buitenland bestellen en vooral de liquids uit China zijn vaak van slechte en soms gevaarlijke kwaliteit.
Ten derde zullen er ook dampers zijn die zelf gaan mengen, en we hebben in Amerika gezien dat dit erg gevaarlijk kan zijn.

Dus graag de plannen van de heer Blokhuis van tafel voor een gezonder Nederland.

Met vriendelijke groet

Ik ben gestopt met roken na ruim een jaar of 30.
Enig idee hoe trots ik op mezelf ben?
Het lukte me dankzij het dampen.
Ik hoest niet meer en heb veel meer lucht, reuk en smaak.
Bij aanschaf van mijn damper kreeg ik het advies, wanneer ik echt van het roken af wilde, om niet voor een tabaksmaakje te kiezen maar voor een alternatief dat wat verder van de tabakssigaret af lag. Ik had dan wel het gebaar, de “rook” en de nicotine.
Ik koos voor de smaak perzik op aanraden van…
En wat een succes. Intussen damp ik op 3 mg nicotine diverse soorten smaakjes en ik geniet hier echt van.
Ik neem een haal en zet mijn damper weer weg. Niet meer een sigaret die ik volledig oprook, neen ik neem een haal en klaar van een van de heerlijke smaakjes.
Dus doe me een plezier en ontneem mij mijn genoegen niet. Verwerp het plan van Paul Blokhuis waarmee hij mijn smaakjes wil verbieden.

met vriendelijke groet,

Beste Lezer,

Ongeloof, schik, onmacht. Dit zijn de gevoelens die ik heb over de keus die jullie gaan maken over smaakjes voor e-sigaretten.

Ik ben 37 jaar oud.
Ik ben nu 2,5 maanden over van stinkende, kankerverwekkende sigaretten naar de e-sigaret. Waarvan bewezen is dat het 95% minder schadelijk is dat de sigaret.

Juist door de verschillende smaakjes houdt ik dit vol. Ik houd van zoet! Straks heb ik en ontzettend veel andere die succesvol gestopt zijn met roken door het dampen geen keus meer voor aardbei, vanille, of mijn favoriet, pudding.

*1 op de 3 rokers sterven aan de gevolgen hiervan.
*Er is nog GEEN enkele damper gestorven aan dampen van legale liquid!

Denk alstublieft goed na, lees u goed in en praat met verschillende dampers. En vooral, laat mensen zelf hun keuze maken.

Voor mij is het niet te rijmen dat sigaretten niet verboden worden en dat alcohol niet verboden wordt. Beide veel schadelijker dan dampen en ook nog eens veel aantrekkelijker voor jongeren en met grotere negatieve gevolgen.

Ik zou wiet kunnen kopen en mijn pillen laten testen maar straks geen nagenoeg onschadelijk smaakje kunnen kopen?

Ongelooflijk!

Vriendelijke groet

Beste volksvertegenwoordiger,
Een tijdje terug kwam het nieuwsbericht uit dat de politiek in 2021 de smaakjes voor e-sigaretten gaat verbieden. Dit omdat deze smaken de e-sigaret te aantrekkelijk maken voor kinderen. Er is echter al een tijd de regel dat mensen onder de 18 geen e-sigaretten mogen kopen.
De namen van de smaakjes klinken misschien alsof ze heel aantrekkelijk gemaakt worden voor kinderen omdat dit om zoete smaken gaat. Maar omdat 1 van de hoofdbestandsdelen van e-liquid (glycerine) al zoet van zichzelf is, is het hierdoor eigenlijk alleen maar mogelijk om op dat zoete voort te borduren met de smaakjes. Het komt dus misschien over alsof het expres aantrekkelijk wordt gemaakt voor jongeren, maar dit zoete is dus gewoon pure noodzaak.

Verder is er onderzocht waarom jongeren in de VS dampen, en dat is niet vanwege de smaakjes, maar vanwege de nicotinerush die ze daar kunnen krijgen. Dit is omdat er absurd veel nicotine in de vloeistof van de systemen zitten die daar worden gebruikt (50 – 70mg/ml). In Nederland is de maximale hoeveelheid 20mg/ml en daarmee behaal je die nicotinerush niet.

Tot slot, van dampen is bewezen dat het veel minder schadelijk is dan roken. Het verbieden van smaakjes zal als gevolg hebben dat de hele industrie en markt voor dampen in wegvalt. Met als gevolg dat er niet meer kan worden gedampt.
Moet een mens die het niet lukt om te stoppen met roken, niet de mogelijkheid hebben een alternatief te kunnen kiezen dat minder schadelijk is? Bij een smaakjes verbod wordt deze keuze weggenomen. En het alternatief waarvan bewezen is dat het dodelijk is (tabak), blijft te koop.

Met vriendelijke groeten,

Geachte heer/mevrouw,

Sinds een jaar ben ik gebruiker/liefhebber van de e-sigaret (vapen). Voor die tijd heb ik ruim 25 jaar sigaretten gerookt. In 2012 ben ik genezen van kanker (Hodgkin) en toch bleef ik maar doorgaan met het roken van sigaretten. Sinds enkele jaren ben ik gediagnosticeerd met diabetes en stoppen met roken werd wederom essentieel voor mij. Maar het lukte me gewoon echt niet. Ik bleef het proberen, maar de verslaving was te groot (en dat komt niet alleen door mijn psychische verslaving, de sigaret zelf houdt je ook verslaafd). Toen kwam ik in een vapeshop in xxxxxx en een wereld ging er voor me open. Ik startte met het dampen van de tabakssmaak, maar dat vond ik gewoon zo vies. Dat hield ik niet vol en ik startte weer met het roken van sigaretten. Toch wilde ik dat echt niet meer doen. Ik maakte de overstap naar vapen met smaakjes in plaats van tabakssmaak en daar ben ik zo enthousiast over. Ik rookte gelijk geen sigaretten meer. Met Oud&Nieuw heb ik nog 1 sigaret gerookt. Dat was ongelooflijk vies en daar heb ik een week last van gehad. Nu ben ik blij met het vapen. Het is voor mij een ‘gezonder’ alternatief voor het roken van sigaretten. Ik wil niet meer terug naar de sigaretten, maar tabakssmaak vapen, vind ik echt heel erg vies. En velen met mij.

Ik vind de discussie dat vapen ervoor zou zorgen dat jongeren de overstap naar sigaretten makkelijker maken echt bizar. Van een heerlijke smaak overstappen naar een vieze tabakssmaak; dat is gewoon kolder. En als ik zie wie er in de Vapeshop komen, dan is het gros tussen de 30 en 50 jaar. Dat zijn volwassen mensen met een eigen mening. Zij zijn niet beïnvloedbaar. Zou het online verkopen dan niet beter verboden moeten worden, zodat er goede controle kan zijn in de winkels zelf? En wat gebeurt er precies als de smaakjes verboden worden? Gaan we het dan op de zwarte markt kopen? Met alle gevolgen van dien, want dan is er geen goede controle meer op wat er precies in zit. Het is juist nu zo goed geregeld qua controle.

Kortom: het verbieden van het dampen van smaakjes zou voor mij vreselijk zijn. Ik vrees dat ik dan weer sigaretten ga roken en dat lijkt mij toch echt niet wenselijk. Ik maak me oprecht zorgen, voor mezelf, maar ook voor alle andere dampers. Het verbieden van smaakjes heeft ernstige gevolgen voor de dampers en dus ook voor de gezondheid van al die dampers. Dit moeten wij toch niet willen.

Met vriendelijke groeten,

Geachte heer/ mevrouw Jansen,

Ik voel me genoodzaakt om u te informeren wat de gevolgen zullen zijn voor mij als er een smaakjes verbod gaat komen voor de e-cigaret in Nederland.

Ik als ex -roker ben inmiddels 2 jaar gestopt met roken. Als astmapatiënt verschillende malen per jaar luchtweginfecties en prednison kuren en antibiotica kuren, moest ik stoppen met roken van de longarts na een moeilijke periode met nicotine pleisters, kauwgum, champix onder begeleiding van de praktijk ondersteuner lukte het niet om te stoppen met roken. D.m.v. de e-cigaret lukte het mij het uiteindelijk om te stoppen met roken na 17 jaar gerookt te hebben. Nu met gebruik van de e-cigaret met fruit / custard smaakjes ipv tabaksmaak. Ik ben nu zelfs al afgebouwd naar 3mg nicotine dit ga ik naar 0mg afbouwen. Afgelopen jaren heb ik geen luchtweginfecties meer gehad en geen prednison kuren meer nodig gehad. Laatste keer bij de longarts controle en longfunctie moeten blazen uitslag was zeer goed. Als er een smaakjes verbod er gaat komen wil dit voor mij zeggen dat ik weer terugval op de vieze cigaretten van vroeger met alle gezondheids klachten erbij weer terug naar mijn oude gewoonte namelijk roken. Terwijl ik nu zover ben dat ik tabaksrook vies vindt en tabaksmaak smerig vindt. Dan komen ook weer de luchtweginfecties en ben ik terug bij af.

Hopelijk zien jullie in dat volwassenen hier wel baat mee hebben en dat een verbod niet de oplossing is!

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd

Met vriendelijke groet

Hallo mensen,

Ik ben xxx xxxxx en ben 7 jaar geleden gestopt met roken. Ik rookte van nelle zware shag. 1,5 pakje per dag voor 35 jaar.

Nu ben ik na gebruik van pleisters, topcoach over gestapt op de e-sig met smaakje aardbei.
Begon met 20mg Nico… maar dit is naar een tijdje langzaam overgegaan naar 0mg nicotine.

Dit bevalt mij zeer goed, en het heeft mij geholpen met stoppen.

En nu willen jullie die smaakjes verbieden?
Ik kan mij daar totaal niet in vinden.

En waarom moet de regering zich hiermee bemoeien?
Als ze dat toch willen, zet dan de leeftijdsgrens op 30jaar ofso… maar laat de smaakjes met rust.

Beste,

Na meer dan 25 jaar verslaafd te zijn geweest aan het roken ben ik dankzij de e-sigaret gestopt met roken. Na verschillende pogingen met verschillende middelen(pleisters, sprays, kauwgom) is dit het enigste middel dat voor mij heeft gewerkt. Ik voel mij zoveel beter dat ik het verbazend vind hoe slecht het imago is van dit product. Geen piepende longen meer, heb weer smaak, tandvlees is gezonder en ben een ander niet meer tot last.

Wat voor mij hielp is dat ik een andere smaak dan tabak ben gaan gebruiken. De tabakssmaken die verkrijgbaar zijn vond ik vies en bracht mij terug naar het roken. Toen ik een koffiesmaak en af en toe een fruit smaak ben gaan gebruiken was ik de sigaret zo vergeten. Nicotine heb ik afgebouwd van 18mg naar 0. Degene die de e-sigaret heeft uitgevonden (een chinees) is voor mij een held. Hij heeft heel veel mensenlevens gered met deze uitvinding. Ik ben er van overtuigd dat hij ook mijn leven heeft gered. Maar als dit zonder de smaakjes was gelukt betwijfel ik. Dan had ik waarschijnlijk nog gerookt en mij slechter gevoeld dan ooit.

Er gaan ongeveer 20.000 mensen (vroegtijdig) dood door de gevolgen van roken van tabak. De e-sigaret heeft er voor mij voor gezorgd dat ik daar niet 1 van wordt.

Waarom vind ik het een slecht idee om de smaakjes te verbieden?

Als eerste erkent elk instituut dat de e-sigaret vele malen minder schadelijk is dan een echte sigaret. Waarom er dan geen voordeel uit halen. Smaakjes zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Van de 400.000 e-sigaret gebruikers gebruikt meer dan de helft smaakjes om zich te ontwennen van de echte sigaret. Het zou zonde zijn dat deze mensen weer gaan roken omdat zij het niet kunnen vinden in de tabakssmaken.

Als argument roept het trimbos instituut dat het jongeren aanzet tot roken. Smaakjes zouden hiervan de aanleiding van zijn. Zelf geloof ik daar niet zo in. Ongeveer 20% van de jeugd begint met roken. Slechts 1% tot 2% van de 20% blijkt wel eens een e-sigaret geprobeerd te hebben voordat ze hebben gerookt.

Er zit al een leeftijd grens op. Hetzelfde als bij tabak en alcohol. Dus als jongeren roken, alcohol of de e-sigaret gebruiken komt dat uit de illegale markt. Dan zou het verbieden van smaakjes niet helpen.

Smaakjes kan je bestellen uit het buitenland. Daarbij is de controle op het product weg. Dat neemt vele risico’s met zich mee.

Jongeren en misschien wel volwassen gaan experimenteren met zelf smaakjes toevoegen of prepareren met alle gevolgen van dien.

Als we een rookvrije generatie willen dan zal je tabak moeten verbieden. Zolang deze op de markt is dan is het een slecht idee om de e-sigaret nog meer te ontmoedigen dan de sigaret zelf.

Wat ga ik doen als de smaakjes worden verboden? Ik denk dat ik het in het buitenland ga bestellen want roken wil ik echt niet meer. Ben dan alleen niet zeker van de kwaliteit en daar maak ik me zorgen over.

Ik wil u vragen de beslissing om de smaakjes te verbieden in twijfel te nemen.

Met vriendelijke groet,

Geachte dames, heren,

Uit de media heb ik begrepen dat u voornemens bent om alle e-liquid smaken te gaan verbieden. Via via ben ik geattendeerd op het initiatief van Smaaknoodzaak.nl. Dit initiatief ondersteun ik graag omdat ik van mening ben dat het verbieden van smaakjes geen verstandig besluit is en een averechts effect zal hebben. Graag leg ik u uit waarom.

Mijn naam is …., ik ben 48 jaar en woon in Amsterdam.
Vanaf mijn 15e jaar heb ik onafgebroken gerookt.
Uiteraard wilde ik er graag vanaf komen, maar alleen een roker weet hoe lastig dat is.

Via mijn broer hoorde ik in 2017 over e-smoken.
Ik had al van alles geprobeerd, ook een elektronische sigaret, maar dan met een niet modificeerbaar apparaat. Daarmee kun je dus niet zelf de smaak, nicotine e.d. bepalen. Dat werkte dus niet.
Maar kennelijk was met deze nieuwe generatie e-smoke mods dat wel mogelijk.

Ik heb in juni 2017 een apparaatje gekocht voor mijn man en mijzelf en we zijn begonnen met een op sigaretten lijkende smaak en gelijke hoeveelheid nicotine. Al heel snel – na een paar weken – kon ik nicotine afbouwen en ben ik ook overgestapt naar een niet-tabak smaak. In mijn geval was dat jasmijnthee. Mijn man ging over op koffie en cognac smaak en caramel.

Dit heeft ons enorm geholpen de volgende stap te zetten. Immers, roken zit vooral tussen de oren en wanneer je de associatie weghaalt (dampen + tabakssmaak lijkt op roken) dan ben je dus ineens ‘alleen aan het dampen’.
En vanaf dat punt werd het nog makkelijker af te bouwen. Je rookt niet meer echt, want die tabaksmaak ga je snel als vies ervaren, waardoor ook de behoefte verdwijnt. En dus ook de associatie. Zoals het hoort eigenlijk.
En zo konden wij in de zomer van 2018 helemaal stoppen met dampen. Momenteel zijn wij beiden al meer dan twee jaar roker-af, iets waar we zeer gelukkig mee zijn! En dat dankzij een e-liquid met een smaakje.

Gezien onze persoonlijke ervaring is het, in mijn ogen althans, geen al te slimme zet om smaakjes te verbieden. Je bereikt het tegenovergestelde; je maakt het mensen juist nog moeilijker om te stoppen met roken. De tabak smaak blijft per slot van rekening altijd aanwezig en het terugvallen op een gewone sigaret is dan een kleinere stap en dus makkelijker. En waarom zou je überhaupt een poging doen dan te stoppen?

Ik zou deze beslissing in het kader van de volksgezondheid dan ook zeer betreuren en hoop dat u het wilt heroverwegen.

Met vriendelijke groet,

Geachte heer Baudet,

Ik ben zelf bijna 22 maanden geleden begonnen met een dampertje om van het roken af te komen. Sinds ik een dampertje gekocht heb, heb ik niet meer gerookt. Ik was er meteen vanaf! Nu damp ik zelf diverse smaakjes en tabak hoort daar niet bij.

De heer Blokhuis wil de smaakjes verbieden. Hij schijnt te denken dat kinderen het zo lekker vinden dat ze ook gaan dampen en dan overstappen op tabak roken maar hij kan dat niet staven met een goed onderzoek waaruit dat blijkt. We zijn blijkbaar gewoon overgeleverd aan de grillen van een politicus, het riekt bijna naar tirannie want het volk, of in dit geval de 400.000 Nederlanders die dampen, heeft niets meer in te brengen.

Hopelijk is uw partij het niet eens met de heer Blokhuis en wilt u zich tegen deze maatregel verzetten?

Het is toch te zot dat de verkoop van tabaksartikelen gewoon doorgaat en dat het perfecte middel om het gebruik daarvan te doen stoppen, zo zwaar onder druk gezet wordt?

Als men eens zou besluiten om de verkoop van tabaksartikelen te verbieden, hoeft er ook geen angst meer te zijn dat kinderen leren roken. Waarom maakt de heer Blokhuis zich daar niet druk om?

Is het zo dat de tot nu toe accijnsloze dampartikelen een bedreiging vormen voor de tabaksverkoop waaruit de overheid zoveel accijns haalt? U weet er vast meer vanaf.

Wij dampers hopen op uw steun in deze zaak!

vriendelijke groeten,

Beste,

Ik ben met dank door het elektronische dampen afgekomen van roken, en niet door juist tabaksmaak te dampen maar andere smaken te dampen.

Als alles straks over gaat naar tabaksmaak is de grootste kans dat ik weer begin te roken daar ik niet mijn genoegen kan halen met tabaksmaak. Dit zou erg spijtig zijn voor mij en duizenden andere mede dampers die door juist de smaak naar hun keuze zijn kunnen stoppen met het roken van sigaretten.

Ik en vele anderen hopen dan ook dat jullie deze wet volgend jaar niet door laten gaan want dat zou voor vele betekenen dat ze dus niet meer het genoegen nemen met hun damper en terug bij af zijn.

Het voordeel aan dampen is dat er zeer gemakkelijk kan afgebouwd worden in nicotine, en zodra we op nul zijn en dat een tijdje dampen dan vergeten we vanzelf naar verloop van tijd te dampen en zo gaat ook langzaam aan de damper weer uit ons leven, maar zijn we kunnen stoppen met roken met dank aan die damper, want zonder hadden we van die pleisters etc moeten gebruiken waar uiteindelijk nog veel troep in zit een stuk meer dan in een liquid met smaak.

Ik hoop dat jullie hier goed over na willen denken want anders zullen velen onder ons weer beginnen met roken wat we verre weg echt niet willen.

Mvg

Ik damp sinds vorige maand e-sig omdat de menthol sigaretten door eu wetgeving uit de handel zijn genomen. Ik ben blij met deze actie waar ik mij op had voorbereid. Nu bouw ik nicotine met e-sig af. Verbod op menthol, in mijn geval, is funest. En gezien het tijdpad mi te snel. Dat tabaksmaak alleen mag blijven is oneerlijk naar mijn mening. En is het überhaupt wel aangetoond dat tabaksmaak minder ongezond is?????

Vriendelijke groet,

Beste allemaal

Laat men aub van de e-sigaret afblijven. Dit is een goed hulpmiddel om van het roken af te komen. Bv van meer dan 1 pakje per dag naar helemaal niks meer. Heb al veel mensen zien stoppen. En de jeugd ga dit toch niet eerder doen. Pakken liever een sigaret of een joint. Ook is deze minder gevaarlijker dan een sigaret, denk bv aan het laten vallen in de auto of als men in slaap val ermee. Het is ook bewezen dat de e-sigaret vele malen gezonder is dan een gewone sigaret. Laat de mens gewoon zijn ding doen en ga niet alles verbieden wat men lekker vind. We worden steeds meer op onze genotsmiddelen geraakt. Wat is het volgende??? Een mens moet ook nog gewoon kunnen leven toch? Als dit aan banden gelegd wordt krijg je nog meer illegale handel erbij. Ga je aub druk maken om uit de EU te gaan, deze gaat onze nek kosten. Dan heb je ook niks meer om voor te leven.

Mvg,

ik ben sinds begin 2020 van het roken af door eliquid met fruitsmaak en nu ook al zelfs helrmaal van de nicotine af dus het is nu puur en alleen smaak dampen wat ik doe ik heb 15 jaar gerookt en ben er binnen een half jaar vanaf door e sigaret met smaak als het terug gaat naar alleen tabaksmaak is het voor veel mensen weer een aanleiding om gewoon te gaan roken

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*− drie = 4

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.