Brieven aan de politiek.

Staatssecretaris Blokhuis wil dampvloeistoffen met smaakjes verbieden. Als het aan de staatssecretaris ligt mogen dampers alleen nog maar tabakssmaken dampen. Een dergelijke draconische maatregel heeft hele vervelende gevolgen voor dampers en dat laten ze weten ook!

We laten u een bloemlezing zien uit geanonimiseerde berichten die dampers gestuurd hebben naar de volksvertegenwoordigers van hun keuze. Wilt u ook uw stem laten horen in Den Haag, ga dan naar smaaknoodzaak.nl en laat ze weten wat u denkt van het voorgenomen smaakjesverbod en wat dit verbod voor u zou betekenen.

Goedendag,

Ik begreep dat e-liquids eventueel verboden zouden worden. Al begrijp ik de gezondsheidszorgen van de kamer. Denk ik toch dat er een reden is dat smaakjes juist zo belangrijk zijn.

Ikzelf ben begonnen met het roken van e-liquids omdat ik wil afstappen van het roken an sich. Het voordeel van de e-smoker is dat het roken van een sigaret niet meer nodig is waardoor je al minder gaat roken.

Daarbij vind ik een gunstige bijkomendheid dat de smaak anders is, want als ik tabak wil proeven, rook ik net zo goed een sigaret. Daarbij merk ik dat mensen om mij heen de geur aangenamer vinden en derhalve ook minder last ondervinden van rokers.

Uiteraard is de gewenste situatie dat roken helemaal niet meer gebeurt, maar denk dat de overstap naar dit soort alternatieven mensen al snel op de goede weg helpt.

Aldus mijn bezwaar om de smaakje niet uit te bannen.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:PvdA

Door mijn appel smaakje blijf ik weg van mijn vieze asbak smaak, wil en kan nooit iets anders zo, of terug naar echt roken #slechtplan

Ontvangende partij:D66
Op mijn 15e ben ik begonnen met roken (ja dat was een domme keuze, maar van fouten leer je). Ik ben nu 24 en probeer te stoppen met roken. Ik heb om die reden een e-smoker gehaald, waar je vloeistof met smaakjes in kunt doen. En dat help mij heel goed om te stoppen met roken, maar ik lees nu dat Blokhuis dat wil verbieden en alleen tabaksmaak nog toe wil laten…. Op die manier gaat het mij en vele anderen echt niet lukken om te stoppen met roken. Ik dacht dat NL rookvrij moest worden? Waarom worden de rokers dan niet gesteunt om te stoppen met roken? Ik vind het een domme zet om dit te verbieden en ik hoop dat er iets kan worden gedaan, zodat we kunnen stoppen met roken door de smaakvloeistofjes.
Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:PVV

Beste lezer,

Vier jaren geleden nog was ik een verstokte roker. Door een hartaanval kwam daar noodzakelijkerwijs een einde aan. Middels de e-sigaret met een fruitsmaakje kwam ik van mijn nicotine verslaving af. Ik heb meerdere smaakjes geprobeerd maar die resulteerden allen met een schorre keel dus ben gebonden aan dat ene fruitsmaakje.

Als die “sympatieke” heer Blokhuis ons die smaakjes gaat afnemen zal dat een grote impact voor mij en vele anderen hebben.

Zet Blokhuis voor het blok en blokkeer deze waanzinnige actie.

Veel succes,

Ontvangende partij:50PLUS

Geachte lezer. De regering wil fruit smaken voor e sigaret gaan verbieden. Verondersteld word dat jeugdige door gebruik eerder naar de gewone sigaret overstappen. Mijn ervaring en gesprekken met jeugdige geeft een heel ander beeld. Ik werk zelf al jaren in een e sigaret shop. De jeugd geeft aan als er straks enkel tabak smaken verkocht mag worden, dat de verleiding naar de reguliere sigaret eerder zal zijn. De jeugd wil namelijk geen tabak smaken. Ze dampen om die reden dan ook fruit smaken. Om niet verleid te worden naar de reguliere sigaret. Smaken afschaffen leid juist tot verleiding reguliere sigaret. Denk daar eens over na. Vriendelijke groeten.

Ontvangende partij:CDA
Geachte mevrouw Diertens,
Volgend jaar wilt u een verbod op smaakjes voor de e-cigarette instellen. Ik zou het erg betreuren mocht dit verbod er daadwerkelijk komen. Juist door de smaak die ik gebruikt ben ik van het normale roken afgekomen. In het begin gebruikte ik de tabaksmaak om de normale sigaret zoveel mogelijk qua smaak te vervangen maar ik merkte dat ik bleef verlangen naar een normale sigaret. Na een tijdje ben ik de tabaksmaak gaan vervangen voor een fruitsmaak en na een poosje merkte ik dat ik minder behoefte kreeg aan een normale sigaret en na verloop van tijd verdween deze trek helemaal. Momenteel ben ik het nicotine gehalte aan het afbouwen in de hoop dat ik na verloop van tijd helemaal zonder kan. Als ik straks alleen nog maar de tabaksmaak kan gebruiken ben ik bang dat het mijn trek in een normale sigaret weer zal aanwakkeren.
Ik begrijp heel goed dat u jongeren wilt ontmoedigen om überhaupt te beginnen aan de e-cigarette, ik ben ook blij dat mijn dochter van 19 jaar nooit is gaan roken of uit nieuwsgierigheid begonnen is aan de e-cigarette, maar daar moet toch qua legitimatie iets op te vinden zijn. In een winkel lijkt me dit heel eenvoudig en bestellen via internet zou toch ook kunnen met legitimate door een verplicht een foto van je legitimatiebewijs mee te sturen.
Ik weet ook dat de e-cigarette ook zijn nadelige werking kan hebben, dus zou het gezonder zijn er helemaal mee te stoppen of er überhaupt nooit aan te beginnen.
Maar ik heb voorheen al zoveel pogingen ondernomen om te stoppen met het gewone roken en allemaal zonder resultaat helaas. Met de e-cigarette lukte het mij wel en uit ervaring kan ik zeggen dat de e-cigarette stukken gezonder voor je lijf moeten zijn dan het normale roken. Voorheen had ik wekelijks wel een keer last van hoofdpijn, liep ik elke winterperiode wel een verkoudheid op welke qua hoesten wel 6 tot 8 weken aanhield. Tot ik de e-cigarette ging gebruiken. Ik heb zo goed als nooit meer last van hoofdpijn en als ik al een verkoudheid oploop is het binnen een paar dagen weer over. Daaruit kan ik dus opmaken dat het roken van een e-cigarette gezonder moet zijn dan normaal roken.
Ik hoop dat mijn verhaal bijdraagt in uw overweging om de smaakjes niet te verbieden.
Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:D66
Geachte heren ik dam al vanaf 2017 na 40 jaar roken.
Buiten dat ik damp geen gevaarlijke stoffen inadem en uit stoot.
Zoals teer
In de uk kan je inziekenhuizen vloeistoffen kopen.
Minister blok kijkt naar de usa
Over de vele filmpjes die achteraf in scene zijn gezet.dampen werd daar thc en andere stoffen wat in wiet word gebruikt
Door juul is hier door het hele ceo opgestapt.
Dampen de mods zogezegd is niet gebouwt voor deze stof..je kunt er idd probleem krijgen
De smaakjes als soort stimulatie om te gaan dampen is het grootste scam om puur dampen in te perken met welk doel?
Moeten we weer gaan roken en enge ziektes oplopen zoals kanker.
Dat kost de staat veel meer of is minister blok een van de tussen personen van de tabak industrie?
Ik wil zeggen aan minister blok onze leven ons besluit in dampen dat moet verder kunnen.
Of eet u ook elke dag het zelfde?
Geen verbod op smaakjes en het dampen daarvan

Met vriendelijke groet ,

Ontvangende partij:FvD

Goedendag,

Het voornemen van de heer P. Blokhuis om de andere dan de tabak smaken e liquids in de ban te doen zou wel eens veel negatieve en zelfs gevaarlijke gevolgen kunnen krijgen.

Ten eerste stoppen vele rokers juist door met een smaakje niet aan tabak herinnerd te worden.
Ten tweede gaan dampers hun smaakjes in het buitenland bestellen en vooral de liquids uit China zijn vaak van slechte en soms gevaarlijke kwaliteit.
Ten derde zullen er ook dampers zijn die zelf gaan mengen, en we hebben in Amerika gezien dat dit erg gevaarlijk kan zijn.

Dus graag de plannen van de heer Blokhuis van tafel voor een gezonder Nederland.

Met vriendelijke groet

Ontvangende partij:VVD

Geacht 2e kamerlid,

Dhr. Blokhuis is voornemens, om vanaf volgend jaar de “smaakjes” van e-sigaretten te verbieden.
Ik ben hier faliekant op tegen.
Na een periode van gewoon roken (gedurende +/- 40 jaar zware shag), ben ik in 2013 overgestapt
op de e-sigaret en ben heel blij, dat ik die stap heb gemaakt.
Geen ochtendhoestje of kortademigheid meer en terugkeer van mijn smaak.
Omdat ik de tabaksmaak van de e-sigaret erg scherp vond, heb ik gekozen voor de mentholsmaak
en dat bevalt mij uitstekend.
Het is voor mij nu een van de pleziertjes in het leven (klinkt misschien dramatisch, maar het is wel de
waarheid).
Ik kan mij heel goed voorstellen, dat dhr. Blokhuis en co het roken bij kinderen en jongeren wil ontmoedigen,
maar hij moet ook een beetje begrip hebben voor de “oudere jongeren” en niet alles toetsen op de jeugd.
Naar mijn weten is de verkoop van e-sigaretten, net als bij de verkoop van alcohol, al gereguleerd voor
jongeren tot de leeftijd van 18 jaar.
Hierop moet, naar mijn mening, ook streng gehandhaafd worden.
Ik ben nu 68 jaar en oud genoeg, om mijn eigen keuze te maken (t.a.v. smaakje e-sigaret).
Ik heb daar de bemoeizucht van dhr. Blokhuis echt niet bij nodig !!!
Hoop, dat u zich in mijn “denkwereld” kunt verplaatsen en zich sterk wil maken voor mijn hier boven
genoemde argumenten.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:CDA
Ik ben nu 2 jaar van het roken af mbv de E sigaret, na 5 jaar stoppogingen.
Smaken verbieden vanwege de jeugd is echt onzin.
E sigaretten en liquids zijn reeds verboden onder 18 jaar!
Ben nu zelfs het dampen aan het afbouwen dmv steeds minder nicotine te gebruiken.
Ik vermoed dat de heftige Big Tabacco lobby een grote rol speelt op het anti damp beleid van Staatssecretaris Blokhuis en Europa.
Er gaan miljarden in om.
Omkoop pogingen zijn reeds bewezen!
Dit alles terwijl bv marihuana steeds legalerwordt!
Bezopen en de wereld op zijn kop!
Helpen jullie als mijn partij ajb de dampers die bijna allemaal ex rokers zijn?
Met vriendelijke groet
Ontvangende partij:FvD

Beste Kamerleden

Bij deze vraag ik uw aandacht om het verbod op de e-liquid smaakjes niet door te voeren, velen van ons gebruikers zijn juist door deze smaakjes gestopt met roken. Als de smaakjes verboden worden zullen vele ex rokers weer terug vallen in hun oude gewoontes en weer naar de normale sigaretten grijpen, ook bestaat er een hele grote kans dat de smaak liquids via het buitenland besteld/gehaald gaan worden waardoor er voor de volksgezondheid geen toezicht meer is op de kwaliteit en veiligheid van de producten. Dit laatste lijkt mij toch echt niet de bedoeling, zelf ben ik een van die personen die gestopt is met roken door te gaan vapen en ben ik dankzij het vapen nu van de nicotine af en dat terwijl alle andere middelen die via de reguliere zorg beschikbaar zijn niet hielpen. Ik geef dan ook eerlijk toe dat ik en velen met mij er alles aan zullen doen om de smaakjes te kunnen behouden en bij een eventueel verbod zal ik het helaas in het buitenland moet halen of zelf gaan maken, ik hoop dat u hier nog eens goed naar kijkt en beseft dat het geen goed plan is om dit in het illegale circuit terecht te laten komen.
Stop de betutteling
Mvg
Ontvangende partij:VVD

Geachte dames, heren,

Uit de media heb ik begrepen dat u voornemens bent om alle e-liquid smaken te gaan verbieden. Via via ben ik geattendeerd op het initiatief van Smaaknoodzaak.nl. Dit initiatief ondersteun ik graag omdat ik van mening ben dat het verbieden van smaakjes geen verstandig besluit is en een averechts effect zal hebben. Graag leg ik u uit waarom.

Mijn naam is …., ik ben 48 jaar en woon in Amsterdam.
Vanaf mijn 15e jaar heb ik onafgebroken gerookt.
Uiteraard wilde ik er graag vanaf komen, maar alleen een roker weet hoe lastig dat is.

Via mijn broer hoorde ik in 2017 over e-smoken.
Ik had al van alles geprobeerd, ook een elektronische sigaret, maar dan met een niet modificeerbaar apparaat. Daarmee kun je dus niet zelf de smaak, nicotine e.d. bepalen. Dat werkte dus niet.
Maar kennelijk was met deze nieuwe generatie e-smoke mods dat wel mogelijk.

Ik heb in juni 2017 een apparaatje gekocht voor mijn man en mijzelf en we zijn begonnen met een op sigaretten lijkende smaak en gelijke hoeveelheid nicotine. Al heel snel – na een paar weken – kon ik nicotine afbouwen en ben ik ook overgestapt naar een niet-tabak smaak. In mijn geval was dat jasmijnthee. Mijn man ging over op koffie en cognac smaak en caramel.

Dit heeft ons enorm geholpen de volgende stap te zetten. Immers, roken zit vooral tussen de oren en wanneer je de associatie weghaalt (dampen + tabakssmaak lijkt op roken) dan ben je dus ineens ‘alleen aan het dampen’.
En vanaf dat punt werd het nog makkelijker af te bouwen. Je rookt niet meer echt, want die tabaksmaak ga je snel als vies ervaren, waardoor ook de behoefte verdwijnt. En dus ook de associatie. Zoals het hoort eigenlijk.
En zo konden wij in de zomer van 2018 helemaal stoppen met dampen. Momenteel zijn wij beiden al meer dan twee jaar roker-af, iets waar we zeer gelukkig mee zijn! En dat dankzij een e-liquid met een smaakje.

Gezien onze persoonlijke ervaring is het, in mijn ogen althans, geen al te slimme zet om smaakjes te verbieden. Je bereikt het tegenovergestelde; je maakt het mensen juist nog moeilijker om te stoppen met roken. De tabak smaak blijft per slot van rekening altijd aanwezig en het terugvallen op een gewone sigaret is dan een kleinere stap en dus makkelijker. En waarom zou je überhaupt een poging doen dan te stoppen?

Ik zou deze beslissing in het kader van de volksgezondheid dan ook zeer betreuren en hoop dat u het wilt heroverwegen.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:VVD, GL, SP, PVV, CDA

Beste Mevrouw Diertens,
Hou mij Svp van de sigaret!!
Door de E smoker ben ik al ruim een jaar van de sigaret af en daar ben ik  blij mee en trots op!
Ik gebruik smaakjes in mijn E smoker en geen tabak om zo van het roken af te blijven!
Laat mij en vele anderen “gewoon” onze liquids kopen ook in 2021 en daarna!
Om kinderen van de smaak liquids te houden handel dan hetzelfde als bij alcohol!! Legitimeren om leeftijd aan te tonen!
Alvast Dank voor uw Steun!

Ontvangende partij:D66

Hallo mensen,

Ik ben xxx xxxxx en ben 5 jaar geleden gestopt met roken. Ik rookte Vannelle zware shag. 1,5 pakje per dag al vanaf mijn 18e jaar.

Nu ben ik na gebruik van pleisters, tableten onder begeleiding van een arts over gestapt naar de e-sig met een smaakje .
Begon met 12mg Nicotine  maar dit is naar een tijdje langzaam overgegaan naar 3mg nicotine.

Dit bevalt mij zeer goed, en het heeft mij geholpen met stoppen, Mijn smaak en geur is heel wat  verbeterd in de afgelopen tijden, ik ben ook niet meer zo zwaar ademend, dus voor mij een uitkomst ook om zo definitief te stoppen met nicotine gehalte.

En nu willen jullie die smaakjes verbieden?
Ik kan mij daar totaal niet in vinden.

Hoe breng je mensen weer aan het echte roken man man man

Met vriendelijke groet

Ontvangende partij:PVV

Geacht kamerlid,

‘Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft aangekondigd dat in het voorjaar van 2021 e-liquids met smaakjes verboden gaan worden.’

Dit is een uitterst onverstandig besluit!

Immers: In Nederland sterven ongeveer 20.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken. Aan het (correct) gebruik van e-sigaretten is nog nooit iemand overleden. Er bestaat veel misinformatie, vaak mede ingegeven door de bilioenen belangen van de tabaksindustrie https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09581596.2018.1552778, maar ik neem toch aan dat bij uiteindelijke besluitvorming omtrent regelgeving het wetenschappelijk onderzoek en een rationele afweging de doorslag geeft.

E-sigaretten zijn een erg effectief middel voor veel mensen om te stoppen met roken, hierbij is het belangrijk dat de consument veel keuze heeft, in modellen en in smaak. De smaakstoffen in e-liquids dreigt nu zwaar beperkt te worden tot enkel tabakssmaken. Dit zal als gevolg hebben dat minder mensen zullen overstappen van roken naar e-sigaretten, en dat veel mensen zullen stoppen met e-sigaretten en weer gaan roken…dit zal op deze manier indirect vele doden en ernstig zieken tot gevolg hebben.

Het RIVM is in mijn mening te kritisch op e-sigaretten, kijk voor een frisse blik eens wat ze in Engeland doen, daar wordt het gebruik ervan juist actief gepromoot door alle longartsen en cardiologen, zij hebben uitgebreid onderzoek gedaan, de conclusie is dat e-sigaretten practisch onschadelijk zijn, zelfs met alle mogelijke onzekerheden in acht genomen stellen zij het minstens 95% minder schadelijk is. https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review In de toekomst zal steeds duidelijker gaan blijken welke landen e-sigaretten omarmen, en welke landen het hebben verboden, in de cijfers van rokers en doden door roken.

Het is zelfs niet uit te sluiten dat het verstandig gebruik van (e-sigaretten met) nicotine een netto positief effect kan hebben op de gezondheid, nicotine heeft veelbelovende positieve effecten getoont bij behandeling/voorkomen van alzheimer, parkinson, en een aantal andere neurologische aandoeningen. https://www.tampabay.com/news/health/study-finds-nicotine-safe-helps-in-alzheimers-parkinsons/2175396/
Nicotine kan gezien worden als een soort smartdrug; het verbetert korte termijn geheugen, reactiesnelheid, alertheid,.. het pept je op als je moe bent, het kalmeert als je gespannen bent, onderdrukt hongergevoel.., kijken naar de rookwolkjes inspireert je tot filosofische gedachten. Ik heb wel eens gelezen dat 99% van alle literatuur is geschreven onder invloed van cafeïne en/of nicotine.[citation needed]
Bij de recente COVID uitbraak blijkt ook dat mensen die nicotine gebruiken veel MINDER besmet raken of ziek worden van het virus.
https://www.coronavirus-greece.gr/covid19/index.php/en/latest-news/211-research1-7.html
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.12.20129825v1.full.pdf
In Frankrijk behandeld men daarom ook covid patienten met nicotine (pleisters).
https://www.politico.eu/article/french-nicotine-trial-poses-conundrum-health-authorities-coronavirus/

Voor uw idee, mijn persoonlijke verhaal: ik ben 45, werk als xxxxx bij xxxxxx. Voor mij is het ook een enorme verbetering van mijn gezondheid geweest toen ik 5 jaar geleden overstapte van roken op het gebruik van e-sigaretten, ik moest niet meer hoesten en ben bijna nooit meer ziek of verkouden en dat valt mij echt op. Ik heb een paar keer ‘tabakssmaak’ geprobeerd, maar dat is echt bijna nooit lekker. Ik heb een tijdje zelf e-liquids gemaakt, het is niet zo moeilijk, je hebt enkel propylene glycool, plantaardige glycerine, een beetje nicotine en wat smaakstoffen nodig. Maar uiteindelijk was dat toch wat veel gedoe met al die flesjes, je moet erg schoon werken en erg precies afmeten en alles in de juiste condities bewaren,.. ik had daar geen zin meer in en ik heb genoeg geld dus koop nu gewoon bij de dampwinkel in de straat, dat kost omtrent een ~10 euro aan liquid per week… Ik hou van bubblegum smaak, daar zijn dan nog talrijke varianten in; bubblegum met meloen of aardbij, donald-duck bubble gum, of met mint, etc.,..
Als smaakjes straks echt verboden gaan worden, zal ik denk ik eerst proberen zoveel mogelijk in te slaan, voor een paar jaar voorraad in de vriezer moet lukken. Anders in het buitenland bestellen, gaan halen, of zelf maken,… of misschien stoppen,.. of misschien meer terugvallen op roken? dat hoop ik dus niet….

Het is vooral erg frustrerend dat de besluitvorming erg onverstandig lijkt, gebaseerd op verkeerde informatie of kortzichtigheid. het kan toch niet zo zijn dat deze hele domme beslissing genomen kan worden?
Er wordt gewezen op een mogelijk uitterst klein negatief effect (kinderen die e-sigaretten gaan gebruiken) terwijl het enorme positieve effect niet voldoende op waarde wordt geschat. Het is alsof je zegt dat autogordels misschien wel eens het effect hebben dat sommige bestuurders zich onschendbaar achten en daardoor roekeloos gaan rijden, en dat daarom autogordels verboden moeten worden.
Bovendien blijven de bewezen uitterst schadelijke normale sigaretten gewoon verkrijgbaar, en wordt er allerlei smaakjes aan alcoholische dranken toegevoegd, wat vlgs dezelfde denktrend eveneens ongewenst zou zijn.

De markt van e-sigaretten is de laatste jaren erg snel veranderd, ik kan me ergens de wanhoop en angst van beleidsmakers voorstellen, met in het achterhoofd het debacle van de tabakssigaretten en dit is iets wat er oppervlakkig gezien een beetje op lijkt,.. maar de tijden zijn veranderd: De kwaliteit is goed gewaarborgd op het moment. We weten al dat er duizenden malen minder schadelijke stoffen in zitten. De regelgeving is zelfs een beetje te streng omtrent de 2ml tanks en 10ml verpakking maar daar valt mee te leven. En de vape-producten worden steeds beter. De online community/ groep van consumenten is erg actief en waarborgt ook de kwaliteit door de talrijke serieuze reviewers op youtube bijvoorbeeld, https://www.youtube.com/c/GrimmGreen/ het is uiteindelijk niet zo’n grote wereld, er zijn geen bilioenen belangen, het betreft allemaal kleine bedrijfjes (die maar weinig politieke druk kunnen uitoefenen), geen monopolies, en alles is best wel transparant. Er is voldoende informatie beschikbaar. Als er een nieuw product schadelijk zou blijken dan zou er een enorme opschudding over ontstaan en iedereen zou het snel genoeg weten. De meeste consumenten zijn goed geinformeerd en de Talrijke vapeshops zijn voor zover ik heb gezien allemaal erg professioneel. Maw; het gaat prima, waarom willen beleidsmakers dit kapot maken?

Het schijnt ook geloof ik zo te zijn dat wanneer er een aantal landen in de EU een bepaald verbod hebben, dat dit zou gaan gelden voor alle landen in de EU? dat zou dus ook een ramp zijn voor de rest van de EU, ik hoop dat daar dan ook wat weerstand tegen komt van hen…

Ik neem aan/hoop dat veel andere ‘dampers’ uit nederland u ook reeds gemaild hebben met alle links naar de bekende onderzoeken….
Dus ik hoop dat u uw invloed gebruikt om dit mogelijk verbod niet door te laten gaan, en misschien ook even met uw collega’s er over praat, dat is in dit geval echt heel erg belangrijk.

Mocht u nog vragen hebben over eea dan beantwoord ik die graag,

met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:onbekend

Geachte heer/mevrouw,

Sinds een jaar ben ik gebruiker/liefhebber van de e-sigaret (vapen). Voor die tijd heb ik ruim 25 jaar sigaretten gerookt. In 2012 ben ik genezen van kanker (Hodgkin) en toch bleef ik maar doorgaan met het roken van sigaretten. Sinds enkele jaren ben ik gediagnosticeerd met diabetes en stoppen met roken werd wederom essentieel voor mij. Maar het lukte me gewoon echt niet. Ik bleef het proberen, maar de verslaving was te groot (en dat komt niet alleen door mijn psychische verslaving, de sigaret zelf houdt je ook verslaafd). Toen kwam ik in een vapeshop in xxxxxx en een wereld ging er voor me open. Ik startte met het dampen van de tabakssmaak, maar dat vond ik gewoon zo vies. Dat hield ik niet vol en ik startte weer met het roken van sigaretten. Toch wilde ik dat echt niet meer doen. Ik maakte de overstap naar vapen met smaakjes in plaats van tabakssmaak en daar ben ik zo enthousiast over. Ik rookte gelijk geen sigaretten meer. Met Oud&Nieuw heb ik nog 1 sigaret gerookt. Dat was ongelooflijk vies en daar heb ik een week last van gehad. Nu ben ik blij met het vapen. Het is voor mij een ‘gezonder’ alternatief voor het roken van sigaretten. Ik wil niet meer terug naar de sigaretten, maar tabakssmaak vapen, vind ik echt heel erg vies. En velen met mij.

Ik vind de discussie dat vapen ervoor zou zorgen dat jongeren de overstap naar sigaretten makkelijker maken echt bizar. Van een heerlijke smaak overstappen naar een vieze tabakssmaak; dat is gewoon kolder. En als ik zie wie er in de Vapeshop komen, dan is het gros tussen de 30 en 50 jaar. Dat zijn volwassen mensen met een eigen mening. Zij zijn niet beïnvloedbaar. Zou het online verkopen dan niet beter verboden moeten worden, zodat er goede controle kan zijn in de winkels zelf? En wat gebeurt er precies als de smaakjes verboden worden? Gaan we het dan op de zwarte markt kopen? Met alle gevolgen van dien, want dan is er geen goede controle meer op wat er precies in zit. Het is juist nu zo goed geregeld qua controle.

Kortom: het verbieden van het dampen van smaakjes zou voor mij vreselijk zijn. Ik vrees dat ik dan weer sigaretten ga roken en dat lijkt mij toch echt niet wenselijk. Ik maak me oprecht zorgen, voor mezelf, maar ook voor alle andere dampers. Het verbieden van smaakjes heeft ernstige gevolgen voor de dampers en dus ook voor de gezondheid van al die dampers. Dit moeten wij toch niet willen.

Met vriendelijke groeten,

Ontvangende partij:SP
Ik ben een ex roker, vanaf mijn 9de jaar rookte ik, tot 7jaar terug, ik ben nu 52, ik kreeg zo een nare ochtend kuchje. Maar dit wist mijn arts ook van vroeger dat als ik stopte met roken mijn bloeddruk akelig laag werd, daarom werd er ook gezegt van ohh je rookte toch al dan rook liever dan dat je zo een lage bloeddruk hebt. Voor een lage bloeddruk zijn er geen medicijnen.
Tot de e-sigaret kwam. Ik kreeg dat ochtend kuchje en ben van een stoomboot, als roker direct overgestapt naar de e-sigaret. Maar de tabak smaak wil ik vermijden, om geen terug te krijgen. Alsjeblieft laat die smaakjes blijven.. Ik ben daardoor totaal van het roken afgekomen. En me bloeddruk blijft laag, maar gelukkig niet te laag.
Ontvangende partij:VVD

Door deze smaakjes ben ik gestopt met roken, als dit weg gaat, begin ik wasrschijnlijk weer met roken en dat wil ik niet…

Ontvangende partij:FvD

Goedemorgen, naar aanleiding van het besluit van minister Blok wil ik toch een poging wagen hier iets tegen in te brengen. 10 jaar geleden ben ik gestopt met roken, vanwege hart problemen. Ik was verslaafd, en het was lastig. Met behulp van de damper, met hierin vooral fruitsmaken, is het me gelukt. Zonder stress, die toch komt kijken bij afkicken van een verslaving. Fruitsmaken staan ver van tabakszaken, en juist dat was belangrijk. Ik begrijp niet waarom de fruitsmaken verboden worden, en de tabaksmaken blijven? Ik krijg sterk de indruk, dat hoewel er geroepen wordt: rookvrije generatie ( heeft overigens niks met dampen te maken!)…er toch met alle macht geprobeerd wordt om voor dampers een achterdeur open te houden om weer terug te vallen in slechte gewoontes, zoals roken. Het lijkt op een andere agenda dan daadwerkelijk gaan voor een rookvrije generatie. Zou het misschien iets te maken hebben met de accijnzen die misgelopen worden omdat zoveel mensen met succes, dmv een damper met bijvoorbeeld fruitsmaken, van het roken zijn afgekomen? Ik zou meneer Blok adviseren: verdiept u zich eens beter in deze materie, misschien dat dan uw ogen opengaan? De kat op het spek binden door mensen te dwingen tabaksmaken te gebruiken, en hierdoor de opstap naar weer te gaan roken gemakkelijker te maken, heeft niets te maken met zorgen om gezondheid, integendeel, het lijkt meer op het willen spekken van de staatskas.

Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:CU

Ik wil graag dat de smaakjes blijven. Ik gebruik niets anders dan smaak zonder nicotine . Zou te gek zijn als dat verboden wordt.

Ontvangende partij:SP

Ik ben 61 jaar rookte vanaf mijn 15 e jaar.Wat ik ook probeerde ik kon er niet mee stoppen totdat ik 2 jaar geleden vaping ontdekte sindsdien geen sigaret mee aangeraakt.
ik heb veel meer lucht. En voel me gezonder.
Neem alseblief die mogelijkheid niet weg voor mij met smaakjesverbod.

Ontvangende partij:PvdA

Geachte mevrouw Diertens,

Via deze weg wil ik u vertellen waarom het verbod op e-liquids met een smaakje zo ontzettend slechte zet is van staatssecretaris Blokhuis.

Ik ben nu ruim 4 jaar gestopt met het roken van sigaretten dankzij mijn e-smoker. Ik wou juist zo graag af van de vieze tabakssmaak en de tabaksgeur. En ik wou het goede voorbeeld geven aan mijn tiener dochter.

Helaas heb ik nog wel de nicotine verslaving, maar dankzij de verschillende smaakjes word ik hier steeds minder afhankelijk van.
Voor mij zou het verbod op smaakjes desastreus zijn, en zal tot gevolg hebben dat ik wellicht weer terug grijp naar de echte sigaret. En dit wil ik kostte wat kost zien te voorkomen.

Mede dankzij mijn overstap naar de e-smoker heeft mijn tiener de verleiding van het roken kunnen weerstaan. En word er niet meer passief meegerookt door anderen. Ook met de e-smoker houdt ik mij aan de rokers regels:
Buiten “roken”
Niet rondom scholen, speeltuinen, sportvelden etc.
Niet in de buurt van kinderen

Misschien kunnen de regels rondom het e-smoken gelijk worden getrokken aan de rokers regels ipv de e-smoker te straffen met deze maatregel.

Ik hoop dat u na het lezen van mijn verhaal het voornemen van staatssecretaris Blokhuis “om de e-liquid smaakjes te verbieden“ NIET zal steunen.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:D66
Graag wil ik mijn ongenoegen uitspreken over het feit dat staatssecretaris blokhuis de esigaret smaakjes wil verbieden. Deze hebben mij namelijk na 5 jaar van het roken afgeholpen en ik voel me nu veel beter(ben momenteel 20 jaar oud). Zou u hier tegen willen pleiten?
Met vriendelijk groet,
Ontvangende partij:PVV

Heb jaren sigaretten gerookt en niet weinig, nu damp ik met een smaakje met 0 % nicotine en ben van het roken af vind het zelf vies. Dus niet verbieden svp

Vr gr
Ontvangende partij:VVD

Geachte het verbod op smaakjes zal averechts werken mensen gaan weer roken en zal de illegale handel doen opbloeien met alle risico’s van dien.In Amerika heeft het verbod dit effect gehad en dus zijn de smaakjes weer normaal te verkrijgen. Laat aub de heer blokhuis niet zijn zin krijgen door de smaakjes te verbieden een mens heeft toch een eigen keuze om te doen wat deze wild

Ontvangende partij:PVV

Beste PvdD,

Als het verbod op e-liquid smaakjes er echt komt en alleen nog tabaksmaak te koop is, wat gewoon vies is. Dan kun je beter weer gewoon gaan roken, dat smaakt dan nog beter.
Of men gaat op andere (illegale) manieren op zoek naar smaakjes die dan van slechte kwaliteit cq samenstelling zijn of zelf proberen te maken met alle gezondheidsgevolgen van dien…
Dus alstublieft, laat de smaakjes gewoon legaal blijven?
Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:PvdD
Geachte,
Ik ben een jongeman van 25 jaar oud, ik ben begonnen met roken op mijn 16e en was een verstokte roker. Momenteel ben ik al 1 jaar vaper. Dit heb ik kunnen doen door de velen smaakjes en de expertise waar wij hier in Nederland van kunnen genieten.
Echter heb ik vernomen dat de heer Blokhuis van plan is om de smaakjes voor de vape te verbieden.
Hier zullen burgers zoals ik de dupe van zijn welke zijn gestopt met roken.
Ik hoop dat hier een stokje voor gestoken kan worden omdat ik anders bang ben een terugval te krijgen naar de sigaretten.
Ik ben er van overtuigd dat de vape een uitstekende manier is om te stoppen met roken of als tussenstap tot het volledig stoppen.
Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:GL, D66

Geachte Minister,

Volgens jaar moeten de smaakjes van de E-sigaret in de ban van minister Blokhuis?!

Ik ben hier erg verbaasd en verontwaardigd over, alweer een betuttelend besluit over hoe een mens zijn leven moet leiden en wat hij wel en niet mag nuttigen, gebruiken of anderszins kan en mag kopen!

De E-sigaret heeft mij 7 jaar geleden van het roken afgeholpen. Zomaar van de een op de andere dag. De smerige tabaksmaak was nu niet echt de oorzaak van deze ommezwaai. Juist de frisse fruitige smaakjes trokken mij (en met mij vele, vele anderen!) over de streep. Later heb ik nog wel eens een ‘normale’ sigaret geprobeerd maar ik heb deze direct weer weggegooid. Bah!

Als deze fruitsmaken gaan verdwijnen bij de eerlijke goede leveranciers hier in Nederland, zullen mensen ze illegaal gaan zoeken op het internet (!!). Ik hoef u niet te vertellen hoe gevaarlijk dat is, getuige de idiote gang van zaken in andere landen waar mensen overgingen tot het zelf produceren van cannabisvloeistoffen die vaak zelfs de dood tot gevolg hadden uiteindelijk!

Ik damp al vele jaren met heel groot plezier deze smaakjes. Ananas en Perzik zijn mijn favorieten. Mijn longen zijn schoon en ik ben hier zielsgelukkig mee.

Als deze smaakjes zouden verdwijnen zal dit mijn leven weer drastisch veranderen en zal ik zonder twijfel weer teruggrijpen naar de smerige rookgewoonte van voorheen, mét teer en alle gezondheidsgevaren die hiermee samenhangen. Of ik moet in een diep gat springen en op internet gaan zoeken naar een veilig alternatief. Wie verzekert mij dan dat die vloeistoffen mij niet het leven kosten?

Ik verzoek u dus met klem op te treden tegen dit besluit zodat de huidige smaken gewoon veilig beschikbaar blijven voor dampminnend Nederland!

Kan ik op u rekenen?

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:SP

Beste,

Ik ben gestopt met roken en damp al een tijdje ik heb de smaak caramel en dat bevalt heel goed ik zou het heel jammer vinden als het allemaal niet meer te verkrijgen is vandaar deze e-mail

Ontvangende partij:PVV

Beste,

Na meer dan 25 jaar verslaafd te zijn geweest aan het roken ben ik dankzij de e-sigaret gestopt met roken. Na verschillende pogingen met verschillende middelen(pleisters, sprays, kauwgom) is dit het enigste middel dat voor mij heeft gewerkt. Ik voel mij zoveel beter dat ik het verbazend vind hoe slecht het imago is van dit product. Geen piepende longen meer, heb weer smaak, tandvlees is gezonder en ben een ander niet meer tot last.

Wat voor mij hielp is dat ik een andere smaak dan tabak ben gaan gebruiken. De tabakssmaken die verkrijgbaar zijn vond ik vies en bracht mij terug naar het roken. Toen ik een koffiesmaak en af en toe een fruit smaak ben gaan gebruiken was ik de sigaret zo vergeten. Nicotine heb ik afgebouwd van 18mg naar 0. Degene die de e-sigaret heeft uitgevonden (een chinees) is voor mij een held. Hij heeft heel veel mensenlevens gered met deze uitvinding. Ik ben er van overtuigd dat hij ook mijn leven heeft gered. Maar als dit zonder de smaakjes was gelukt betwijfel ik. Dan had ik waarschijnlijk nog gerookt en mij slechter gevoeld dan ooit.

Er gaan ongeveer 20.000 mensen (vroegtijdig) dood door de gevolgen van roken van tabak. De e-sigaret heeft er voor mij voor gezorgd dat ik daar niet 1 van wordt.

Waarom vind ik het een slecht idee om de smaakjes te verbieden?

Als eerste erkent elk instituut dat de e-sigaret vele malen minder schadelijk is dan een echte sigaret. Waarom er dan geen voordeel uit halen. Smaakjes zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Van de 400.000 e-sigaret gebruikers gebruikt meer dan de helft smaakjes om zich te ontwennen van de echte sigaret. Het zou zonde zijn dat deze mensen weer gaan roken omdat zij het niet kunnen vinden in de tabakssmaken.

Als argument roept het trimbos instituut dat het jongeren aanzet tot roken. Smaakjes zouden hiervan de aanleiding van zijn. Zelf geloof ik daar niet zo in. Ongeveer 20% van de jeugd begint met roken. Slechts 1% tot 2% van de 20% blijkt wel eens een e-sigaret geprobeerd te hebben voordat ze hebben gerookt.

Er zit al een leeftijd grens op. Hetzelfde als bij tabak en alcohol. Dus als jongeren roken, alcohol of de e-sigaret gebruiken komt dat uit de illegale markt. Dan zou het verbieden van smaakjes niet helpen.

Smaakjes kan je bestellen uit het buitenland. Daarbij is de controle op het product weg. Dat neemt vele risico’s met zich mee.

Jongeren en misschien wel volwassen gaan experimenteren met zelf smaakjes toevoegen of prepareren met alle gevolgen van dien.

Als we een rookvrije generatie willen dan zal je tabak moeten verbieden. Zolang deze op de markt is dan is het een slecht idee om de e-sigaret nog meer te ontmoedigen dan de sigaret zelf.

Wat ga ik doen als de smaakjes worden verboden? Ik denk dat ik het in het buitenland ga bestellen want roken wil ik echt niet meer. Ben dan alleen niet zeker van de kwaliteit en daar maak ik me zorgen over.

Ik wil u vragen de beslissing om de smaakjes te verbieden in twijfel te nemen.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:VVD

Bij deze wil ik de 2e kamer laten weten tegen het verbod op e-liquid smaakjes te zijn. Ik was een fanatieke roker en sinds ik begonnen ben met de e-sigaret met fruitsmaak (red pasion) ben ik van het roken af gekomen. Het normale roken vind ik nu zelfs smerig. Was begonnen met 12mg /ml en ben af gaan bouwen nu naar 6mg/ml. Ik heb zelf ook al tabaks smaak geprobeerd en dat is echt niet te doen….. daarmee hoop ik echt van harte dat dit verbod er niet doorheen komt, ben bang dat ik dan alles voor niets gedaan heb.

Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:PVV

Geachte,

De staatssecretaris, mr. Blokhuis, wil vanaf 2021 allen smaken voor e-sigarretten verbieden met uitzondering van tabak. Dit is een rampzalig voornemen vanuit zowel een gezondheidsperspectief als persoonlijke vrijheid.

E-sigaretten zijn onomstootbaar minder schadelijk dan traditionele tabaksproducten. Voornamelijk het feit dat e-sigaretten een vloeistof verdampen, waardoor er geen rook aanwezig is, levert een significante schade reductie op ter relatie met traditionele brandende, rokende tabaksproducten. Onder andere the Royal college of physicians, welk als eerste in de moderne beschaving überhaupt de schadelijkheid van roken onderstreepte, verondersteld op al het bestaande peer to peer onderzoek dat we kunnen spreken over 95% minder schadelijkheid bij e-sigaretten ter vergelijking met tabaksigaretten en onder PHE wordt deze waardering al jaren met jaarlijkse updates bevestigd.Naast de gezondheidswinst voor rokers zelf die overstappen op dampen, halen we extra voordelen uit dampen door het praktisch elimineren van passieve schade, minder milieu impact, minder impact op de zorg en een versnelling in het reduceren van roken ter bevordering van de voorgenomen rookvrije generatie. Diverse onderzoeken laat zien dat de e-sigaret het meest succesvolle en gewilde middel is om te stoppen met roken. Dit omdat het rokers juist meer de bevrediging geeft waar zij naar opzoek zijn en een traditionele sigaret snel overbodig maakt. Vervolgens beweegt de, nu, ex-roker steeds verder van echt roken vandaan en verbreken ze de associatie met tabak juist door andere smaken te dampen welk niet naar tabak smaken. Zelfs het Nederlandse RIVM laat ook zien dat juist dual-usages vooral plaats vind bij tabaksmaak dampers in tegen stelling tot dampers met andere smaakjes. Het verbod op allen smaakjes behalve tabaksmaakjes zou dan ook alleen maar leiden tot meer terugvallen op echt roken en minder succesvolle transities van roken naar dampen.

De huidige groep 3 miljoen rokers hebben meer nodig dan een overheid die ze enkel bestraft voor wat ze zijn. Dit is een groep mensen welk roken ondanks dat ze vaak minder bedeeld zijn en kaal worden geplukt door de staat middels accijns welk ze eigenlijk niet kunnen betalen, nergens meer welkom zijn, aan allen kanten worden gewaarschuwd en vernederd. Nicotine pleister, kauwgom, doctor gesprekken hebben zich niet effectief getoond voor deze groep mensen. Deze groep rokers kunnen niet of willen simpelweg niet stoppen met roken of nicotine gebruik, anders was dit al gebeurd. Om de schade voor hen en andere te reduceren en elimineren, bied dampen een gewild en 2x meer succesvol alternatief op.

Nu lijkt de aandacht in Nederland uit te gaan naar jongeren welk de e-sigaret een keer proberen en dat is afdoende om de beste mogelijkheid voor rokers die niet ander wijzen willen of kunnen stoppen met roken af te schrijven. Nu zijn er meerdere bezwaren. Mensen die eens een e-sigaret hebben geprobeerd zijn bij langen na geen systematische gebruikers. Zeker jongeren experimenteren met van alles, zijn dat alcohol, tabak, wiet, seks, noem maar op. Zij worden niet aangetrokken door een bepaalde smaak welk ze ander wijze ook legaal en goedkoop kunnen verkrijgen middels voedingsmiddelen, zij experimenteren omdat nieuwsgierigheid in de aard zit zeker wanneer we een verboden vrucht hebben zoals de genoemde volwassenen activiteiten. Toen ik 16 was, zou ik maar opbiechten, heb ik een joint gerookt, maar zoals zo velen van mijn klasgenoten was dit enkel experimenteren en geen systematische gebruik. Ik heb nooit meer dan 2 joints geprobeerd in mijn leven. Natuurlijk willen we liever niet dat jongeren deze en andere genoemde producten gebruiken, vandaar een minimum leeftijd, maar het zit in de aard nieuwsgierig te zijn en dat zou altijd blijven, of je nu volwassen rokers smaakjes ontneemt en verdoemd terug te vallen op echt roken of niet. Wel kunnen we twee positieve dingen zien, deze jongeren welk toch experimenteren met dampen, roken nu tenminste niet en tegelijk zien we ook dat jongeren gebruik van de e-sigaret zelfs afneemt.

Het is vooral belangrijk te beseven dat overal ter wereld waar de e-sigaret populair is, nooit-rokers minder dan 1% bedragen van consequent dagelijks e-sigaret gebruik. Een zeer kleine groep welk potentieel anders was gaan roken als er geen alternatief was. Verder daalt roken overal waar dampen populair is, wat aantoont dat de hypothese van een zogenaamd gateway effect van dampen naar roken niet alleen een totale afwezigheid heeft van bewijs, maar ook nog eens haaks staat op wat de praktijk demonstreert. In andere woorden, er is zijn geen aanwijzingen dat e-sigaretten een opstapje zijn naar roken, het omgekeerde is waar. Laten we lessen trekken uit het buitenland. In Australië is de e-sigaret praktisch onbereikbaar gemaakt door een defacto verbod. Het aantal rokers in Australië neemt haast niet meer af dit laatste decennium ondanks het hebben van het meest heftige anti-rokenbeleid. In de VS is roken op all times low, maar nu zien we dat dit stagneert met de introductie van meerdere restricties in diverse staten en steden. Zo heeft San Francisco de e-sigaret verboden voor dezelfde redenen welk mr. Blokhuis aandraagt, maar na dit verbod is roken juist weer toegenomen. En dan hebben we het VK waar de e-sigaret wordt aangemoedigd voor rokers. De daling in roken accelereert en roken is on an all time low en zet enkel hard door. Het VK is hard op weg naar een rookvrijegeneratie en doet het het beste in daling roken vergeleken met Australië en de VS.

Als een stemgerechtigde Nederlander, ben ik voor mijzelf blij dat ik in het VK woonachtig ben. Hier heb ik kunnen stoppen met roken, geprikkeld door de tolerante houding jegens e-sigaretten, welk in Nederland helaas totaal kapot is gemaakt. Ik damp nu als een volwassen 31 jarige ex-roker vanille vla smaak, hazelnoot, cafe au lait, chocolade donut en perzik. Zonder deze smaken zou ik dampen onprettig vinden om te blijven doen en dat zou ongetwijfeld leiden tot de aankoop van mijn eerste echte sigaret in meer dan 3 jaar tijd. Dit smaakverbod leidt ertoe dat mijn 60 jaar oude vader, mijn vrienden en familie terug vallen op roken. Het ontneemt hun vrijheid om zelf te mogen kiezen en maakt hun manier om rookvrij te blijven bijzonder onprettig en daarmee onhoudbaar. Volwassenen houden van lekkere smaakjes. Neem bijvoorbeeld fruitige biertjes, is dat ook alleen maar daar om kinderen te lokken of is dat iets wat volwassenen nu eenmaal ook fijn vinden? We moeten volwassen mensen niet van hun vrijheden beroven, zeker niet die welk serieuze gezondheidschade enorm reduceren. We moeten de minimum leeftijd streng handhaven, maar juist toleranter worden jegens schadereductie. Maken we dampen onmogelijk, dan zijn de overgebleven opties terug naar roken (wat 2/3 gebruikers dood), zelf gaan mixen (met potentieel dodelijke mixen door gebrek aan kennis) of een zwarte markt (wat in de VS al voor duizenden gewonden heeft gezorgd vorig jaar).

Een smaak verbod doet gezondheid en vrijheid schade aan. Een verbod moet er zeker niet komen.

Vriendelijke groet,

Ontvangende partij:Alle

beste

ik ben op me 17 begonnen met roken, (met mijn domme kop) na 2 jaar intensief te hebben gerookt zat ik op een pakje per dag. ik kreeg steeds meer klachten zoals moeite met ademen geen smaak meer proeven, steken in de borst, etc toen wou ik er een punt achter het roken zetten. ik heb het geprobeerd om te stoppen maar na 2 dagen mislukte dat altijd. toen heb ik een vape aangeschaft ik hadt er weinig verwachting van maar tot mijn grote verbazing heb ik toen 2 weken zonder sigaretten geleefd, dankzij de verschillende smaken verwreemde ik van de tabakssmaak en vond ik sigaretten geen eens meer lekker, sinds die tijd ben ik van 16 sigaretten naar 3 gegaan op een dag dat dankzij de vape en de verschillende smaken
Ontvangende partij:PVV

Geachte,

Bij deze wil ook ik als burger die blijkbaar steeds minder te vertellen heeft wat ik wel en niet mag, laten weten dat het natuurlijk ongelooflijk is dat de regering, die mijns inziens toch echt wel heel veel andere veel veel belangrijker zaken heeft om mee te bemoeien, om er maar een paar te noemen is mijn geld verspillen aan dingen die niet nodig zijn en vluchtelingen die alles goed voor elkaar hebben terwijl ik nog niet eens een subsidie voor iets kan krijgen, maar goed ik dwaal af. Het is voor de echte mensen die willen stoppen met roken een noodzaak om smaakjes te behouden!  Ik zelf ben nu zover dat ik bijna kan stoppen met nicotine maar ik wil wel doorgaan met vapen om niet terug te vallen. 1 omdat roken niet te betalen is voor mij dus ook niet haalbaar tenzij ik crimineel wordt en 2 omdat het mijn vrije keuzen moet blijven wat ik wil doen met mijn eigen lichaam in mijn eigen tijd!  Ik hoop dat u deze onzin bij staatssecretaris Blokhuis kunt aankaarten en dat ie zich beter bezig kan houden met dingen die de burger wel nodig heeft. Volgens mij zit hij daar voor ons en niet voor z’n eigen agenda. Uw partij heeft sowieso mijn stem want ik geloof er 100% in en ik weet gewoon dat als uw partij het voor het zeggen had dit niet eens een onderwerp in de kamer was geweest.
Dank u voor het lezen.
Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:FvD

Goedemiddag,

Na meer dan 40 te hebben gerookt ben ik 2 jaar geleden 3 keer met een ambulance weggebracht naar de afdeling cardiologie.
Daar ik een roker was hebben ze me geadviseerd om te gaan stoppen met roken.
Ik ben toen overgestapt op het gebruiken van een Vape. Ik gebruik hierbij de e-liquide met de smaak menthol en heb hierdoor geen behoefte meer met het roken van normale sigaretten. Dit heeft mij veel geholpen en heb hierdoor ook minder klachten en aanvallen gekregen van druk op mijn borst. Ik ben blij dat ik hiervan gebruik kan maken en zou het erg jammer vinden als deze straks verboden zouden worden. De kans dat je hiermee terug valt op het “normale” roken wordt daarmee heel erg vergroot.

Stop met alle dingen verbieden en zorg ervoor dat mensen plezier in het leven blijven houden. Er worden al heel veel dingen verboden zoals heel veel traditionele dingen die wij hadden in een prettig en vrij land. Laat het land niet beheerst worden door een minderheid en hou Nederland gewoon Nederland.

Als we een vrij land zijn laat de mensen dan ook vrij in de dingen waar mensen gelukkig mee zijn.

Met vriendelijke groet,
Een E-smoker die houd van een smaakje

Ontvangende partij:PVV
Beste meneer Baudet,
Zoals eerder dit jaar bekend werd, is staatssecretaris Blokhuis voornemens om de smaakjes voor e-sigaretten te gaan verbieden.
Voor mij persoonlijk hangt hier nogal een luchtje aan. Ik heb zelf jaren lang gerookt en ben sinds dit jaar al een half jaar gestopt door het gebruik van de e-sigaret. Juist door het toepassen van smaakjes is het mij gelukt om met de normale sigaret af te rekenen. Ik volg een zelf gemaakte programma om ook langzaam het nicotine gehalte in deze e-sigaret af te bouwen. Uiteindelijk zal dit me gaan helpen om volledig te stoppen. Het is voor mij dus een succesvol stopmiddel.
Het is uiterst belachelijk wat staatssecretaris blokhuis wil doen, de smaakjes verbieden en de tabaksmaak waar we met z’n allen vanaf willen in leven houden. Het is voor mij moeilijk uit te leggen. Waarom niet eerst de traditionele sigaret uitbannen en dan pas het alternatief hiervoor.
Mijn punt is verder. Door dit verbod wordt ik eigenlijk gedwongen om weer de traditionele sigaret te gaan gebruiken omdat ik gewoon moeilijk kan stoppen. En dan vraag ik elk weldenkend mens de vraag, wie spelen we hiermee juist in de kaart? Juist, de tabaksindustrie en de belastingdienst… Dit alles onder het mom van de mensen zoveel mogelijk keus willen afnemen en macht uitoefenen ten koste van ondernemers..
PS de argumenten die de tegenpartij gebruikt ken ik, maar men wil ons verhaal niet horen omdat het niet past in hun verhaal…
Ik hoop dat u wat kan betekenen voor ons om dit belachelijk verbod tegen te houden, al is het maar om een stem voor ons te zijn. En anders als u ooit hopelijk aan de macht komt, dit verbod direct teniet te doen.
Met vriendelijke groet van een FVD stemmer,
Ontvangende partij:FvD

Geachte,

Ik wil graag vertellen waarom de smaakjes juist NIET verboden moeten worden. Dit kan ik alleen vanuit mijn eigen verhaal doen, ik ben 41 en al jaren verstokt roker… dit is niet iets waar ik trots op ben maar juist als een gebrek zie.
Ik rookte op mijn hoogte (diepte) punt 2 pakjes sigaretten per dag, dat zijn welgeteld 40 sigaretten!!! Ik ben overgestapt, niet zonder slag of stoot overigens op de e-sigaret met iets anders dan een tabakssmaak omdat ik juist daar vanaf wilde. Als de smaak van tabak weg is wordt de stap om te gaan minderen en te stoppen alleen maar kleiner. Ik begon met bijna een flesje per dag wegstomen… maar omdat de concentratie van 18 gram nicotine toch anders ligt ging ik al gauw over naar 12 mg en naar 6 mg. Inmiddels doe ik met een flesje van 10 ml bijna twee weken. Ik had toen ik nog gewoon rookte gemiddeld twee keer per jaar een zware longontsteking met ziekenhuisopnames tot gevolg. Nu ik overgestapt ben (inmiddels alweer 6 jaar) heb ik geen luchtweginfectie meer gehad en ben ik zelfs niet meer noemenswaardig ziek geweest.

Juist de tabakssmaak zou u moeten gaan verbieden omdat die de stap naar een gewone sigaret weer makkelijker maken. Mensen die aan tabak gewend zijn vinden deze tabakssmaak lekker en iets anders niet zo. Dus je kan beter vasthouden aan de smaakjes want daardoor zullen er een stuk meer mensen serieus van het roken af komen wat weer in de  maatschappelijke kosten van de gezondheidszorg scheelt.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:VVD

Geachte heer/mevrouw,

Ik stuur u deze email vanwege het voorgenomen smaakjesverbod voor esigaretten.

Mijn naam is xxx xxx en ik ben eigenaar van een webshop en een viertal speciaalzaken op het gebied van elektrisch roken (dampen). Zelf ben ik acht jaar geleden gestopt met roken door middel van een esigaret en inmiddels gebruik ik deze ook niet meer. Hier zijn heel wat verwoede pogingen aan vooraf gegaan, allen zonder het gewenste resultaat. Na het eerste gebruik van de esigaret wist ik direct dat dit voor mij het middel zou zijn om van het roken af te komen. Destijds waren de apparaten op z’n zachtst gezegd minder goed dan de huidige maar toch ging het mij vrij gemakkelijk af. Ik ben, net als veel andere ‘dampers’, begonnen met tabaksmaken maar heb deze al vrij snel vervangen door andere smaken. Als ex-roker wil je immers niet meer de associatie met tabak (althans in mijn geval). Omdat het dampen voor mij een ‘wondermiddel’ bleek en ik dit ook graag wilde delen met anderen ben ik een webshop begonnen in esigaretten en nu bijna 8 jaar verder zijn daar dus een viertal winkels bijgekomen. Inmiddels bedienen wij duizenden klanten per maand waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat het grootste deel daadwerkelijk de tabak links laat liggen en in het geval van duogebruik aanzienlijk minder rookt.

Van alle flesjes e-liquid die wij verkopen is circa 40% tabaksmaak. De overige 60% bestaat dus uit niet tabaksmaken zoals menthol en fruitsmaken. Wij verkopen onze artikelen niet aan personen onder de 18 jaar en dat houdt dus in dat ons volwassen klantenbestand grotendeels kiest voor andere smaken dan tabak. Dit staat dus lijnrecht tegenover de uitspraak dat de ‘smaakjes’ bedoeld zijn voor de jeugd. Daarnaast is het een zeer onlogische stap om vanuit het gebruik van e-liquid met een smaakje over te stappen op het roken van tabak. Deze smaken liggen immers heel ver uit elkaar en daarnaast is de beleving van het dampen dusdanig anders dan die van roken.

In Nederland hebben we inmiddels honderduizenden (volwassen) gebruikers van de esigaret. Deze kan en mag u simpelweg niet in de kou laten staan door de smaakjes te verbieden. In onze klantenkring geeft een groot deel al aan ‘dan maar weer over te stappen naar het roken’ of zelf eliquid te gaan maken omdat ze pertinent geen tabaksmaken willen dampen.

Over de economische gevolgen in onze branche heb ik het dan nog niet eens gehad. Deze zullen enorm zijn. Ook zal er naar mijn mening een zwarte markt ontstaan (denk aan de drooglegging in de VS 100 jaar geleden) met alle gevolgen van dien. Alle e-liquids die in Nederland legaal verkocht worden voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Als gebruikers overstappen naar alternatieven en zelfbrouwsels vallen deze eisen weg en zoals we vorig jaar in de VS hebben gezien kan dat grote gevolgen hebben.

Mijn (dringende) advies is dan ook om u goed te laten voorlichten door mensen die werkzaam zijn in de branch en dagelijks bezig zijn met hun vak.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:VVD

Goede middag,

Graag wil ik u vertellen waarom het verbieden van smaakjes voor de e-sigaret een erg slecht idee is! Ik ben 16 oktober 2019 een jaar gestopt met dampen. 18 augustus 2018 ben ik gestopt met het roken van tabak door de e-sigaret. Voor dat ik begon met dampen rookte ik 35 sigaretten per dag. Door de smaakjes kreeg ik binnen enkele dagen nadat ik begonnen was met dampen een hele grote hekel aan de smaak van tabak. Daardoor was het absoluut niet moeilijk om van de tabak af te blijven. Met behulp van de verschillende smaakjes heb ik de nicotine zelfstandig af kunnen bouwen tot het punt dat ik al een tijdje op 0 gram nicotine. Daarna heb ik met een klein beetje gewenning de e-sigaret thuis kunnen laten en ben ik volledig gestopt (na meer dan 10 jaar kettingroken) met tabak/dampen.
Zonder de smaakjes was mij dit nooit zelfstandig gelukt en ik vraag mij af of het überhaupt gelukt was met of zonder hulp van andere mensen zonder die smaakjes.
Ik heb mijn periode van stoppen met een levensbeinvloedende verslaving als eenvoudig en prettig ervaren door die smaakjes in mijn e-sigaret. Veel beter dan de stress van in een keer stoppen of de antidepressiva die je krijgt van stoppen met roken instanties. Haal dit niet weg bij mensen. Zorg dat mensen die niet roken niet gaan roken, maar neem geen middelen weg die verslaafde mensen helpen met stoppen.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:SP

Als er een smaakverbod komt moet ik het illegaal kopen en daar zal ik ook alles aan doen want ik zal nooit van me leven nog een gewone sigaret roken. De vape heeft me zeker weten geholpen en ik zal ook nooit meer overstappen. Gewoon lekker de smaakjes behouden!!! Want ik weet zeker dat als er een verbod komt, alle vapers illegaal zullen kopen!

Ontvangende partij:PvdA

Geachte,

Graag zou ik als medeliberaal en vvd-er graag uw standpunt vernemen inzake het voornemen van staatssecretaris Blokhuis betreffende het afschaffen van diverse smaken van de e-sigaret. De onderbouwing van dhr Blokhuis raakt in mijn visie kant nog wal. De gekozen insteek om jongeren hiermee van de e-sigaret af te houden, is in deze zeer bijzonder. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de rapporten welke dit zouden onderbouwen. Wanneer het daadwerkelijk zo zou zijn dat jongeren door exotische smaken verleid zouden worden richting de e-sigaret, dan zou ik me eerder afvragen hoe ze deze verkrijgen. Met de huidige regelgeving mogen ze deze niet kopen. Als dit toch gebeurt ligt het probleem eerder in de handhaving van het beleid dan bij de smaakjes.
Wanneer we kijken naar de Nederlandse branche, kunnen we concluderen dat deze er alles aan doet om binnen de huidige regelgeving een goed product aan te bieden. Niet dampen of roken is altijd het best natuurlijk, maar door de hoge eisen op het gebied van de vloeistoffen in Nederland, is het voor veel rokers een goed alternatief. Inmiddels zijn al 400.000 mensen hierdoor succesvol van de sigaret afgeraakt. Velen geven echter aan dat dit mede bepaald is door de smaak. Door een andere smaak dan tabak te gebruiken, wordt de verleiding om terug te vallen aanzienlijk minder. Wanneer je bijvoorbeeld een zoete smaak gewend bent is na een tijdje de tabakssmaak niet meer lekker. Het risico in deze is dan ook groot dat wanneer je deze smaken verbiedt dat mensen naar alternatieven gaan zoeken. De alternatieven zijn zoals ze zich nu openbaren wellicht een groter bezwaar voor de volksgezondheid dan het Nederlands fabrikaat van goedgekeurde vloeistoffen. Dat dit door dhr Blokhuis niet als serieus genomen wordt in zijn afweging baart me best zorgen. Enige verdieping lijkt me hier op zijn plaats.
Ik zal u wat de alternatieven betreft graag attenderen op het feit dat de kans groot is dat mensen gaan experimenteren.  Aroma’s blijven ondanks een verbod gewoon verkrijgbaar. Echter zijn deze niet gemaakt en getest om te dampen. Wanneer we kijken naar bekende gevallen waar de e-sigaret longschade hebben berokkend in het buitenland, moeten we concluderen dat er een vloeistof is gebruikt welke hiervoor niet is ontwikkeld. Ik neem aan dat we deze perikelen in ons land willen vermijden. Een tweede alternatief is de handel vanuit het buitenland. Op diverse webshops kun je dergelijke vloeistoffen ook na een verbod nog gewoon bestellen. Dus ook de zogenaamde jeugd waar dhr Blokhuis heel zijn verhaal aan ophangt. Gezien de controle in het buitenland minder is dan in ons land, voorzie ik hier ook een groot risico. Alleen al hierom lijkt een verbod geen enkele toegevoegde waarde. De mensen die dampen gaan hierdoor niet stoppen en de jeugd vind heus wel zijn weg. De opbrengst van dit voorstel lijkt nihil. Behalve voor de branche. Deze zal hierdoor behoorlijk geraakt worden en zullen omzet verliezen.
De branche bestaat momenteel uit veel lokale ondernemers die met de beste voornemens een eerlijke boterham willen verdienen. Ik ben het eens met het feit dat we roken zoveel mogelijk willen terugdringen en ook de e-sigaret moet natuurlijk voor niet-rokers niet aantrekkelijk zijn. Maar voor de verstokte roker is dit vooralsnog een prima alternatief. Uit eigen ervaring kan ik melden dat dit mij enorm geholpen heeft om van de sigaret af te komen. Gezien dat de branche continue meebeweegt in de veranderende regelgeving om niet rokers en jeugdigen buiten de deur te houden, is het niet fair om met deze loze maatregel hun voortbestaan nog verder dwars te liggen. Ik kan me vanuit het gedachtegoed van de vvd ook niet voorstellen dat wij als partij dit niet zouden meenemen in onze overweging.
Wanneer het zo zou zijn dat er inderdaad een probleem zou zijn vanuit het feit dat jongeren aan de e-sigaret gaan, lijkt een voorstel richting het beleid soortgelijk aan alcohol en roken beter passend. Dit heeft meer invloed dan een verbod welke meer negatieve consequenties heeft en geen voordeel. Mits deze gehandhaafd word natuurlijk. Zoals ik begrepen heb is de branche inmiddels in gesprek met dhr Blokhuis zijn adviseurs. Ik hoop dan ook dat vanuit de dialoog een verstandig besluit genomen wordt.
Ik ga er vanuit dat de vvd dit ook vanuit een breder perspectief bekijkt en verneem graag het standpunt.
Met liberale groet,
Ontvangende partij:VVD

Jullie blijven heel veel mensen treiteren,dat gaan jullie echt merken !!

Ontvangende partij:VVD

Beste,

Ik ben met dank door het elektronische dampen afgekomen van roken, en niet door juist tabaksmaak te dampen maar andere smaken te dampen.

Als alles straks over gaat naar tabaksmaak is de grootste kans dat ik weer begin te roken daar ik niet mijn genoegen kan halen met tabaksmaak. Dit zou erg spijtig zijn voor mij en duizenden andere mede dampers die door juist de smaak naar hun keuze zijn kunnen stoppen met het roken van sigaretten.

Ik en vele anderen hopen dan ook dat jullie deze wet volgend jaar niet door laten gaan want dat zou voor vele betekenen dat ze dus niet meer het genoegen nemen met hun damper en terug bij af zijn.

Het voordeel aan dampen is dat er zeer gemakkelijk kan afgebouwd worden in nicotine, en zodra we op nul zijn en dat een tijdje dampen dan vergeten we vanzelf naar verloop van tijd te dampen en zo gaat ook langzaam aan de damper weer uit ons leven, maar zijn we kunnen stoppen met roken met dank aan die damper, want zonder hadden we van die pleisters etc moeten gebruiken waar uiteindelijk nog veel troep in zit een stuk meer dan in een liquid met smaak.

Ik hoop dat jullie hier goed over na willen denken want anders zullen velen onder ons weer beginnen met roken wat we verre weg echt niet willen.

Mvg

Ontvangende partij:VVD

Hallo mensen,

Ik ben xxx xxxxx en ben 7 jaar geleden gestopt met roken. Ik rookte van nelle zware shag. 1,5 pakje per dag voor 35 jaar.

Nu ben ik na gebruik van pleisters, topcoach over gestapt op de e-sig met smaakje aardbei.
Begon met 20mg Nico… maar dit is naar een tijdje langzaam overgegaan naar 0mg nicotine.

Dit bevalt mij zeer goed, en het heeft mij geholpen met stoppen.

En nu willen jullie die smaakjes verbieden?
Ik kan mij daar totaal niet in vinden.

En waarom moet de regering zich hiermee bemoeien?
Als ze dat toch willen, zet dan de leeftijdsgrens op 30jaar ofso… maar laat de smaakjes met rust.

Ontvangende partij:onbekend

Beste partij van de vrijheid

Ik Ben 8 jar geleden gestopt met sigaretten roken omdat ik een longproblematiek had her was heel erg moeilijk voor mij om te stoppen maar door de e sigaret is het mij gelukt en vooral door de smaakjes maar als je straks green keuze meet hebt in smaakjes waarom zouden mensen dan nog  Willen gaan stoppen met Echt sigaretten stop de smaakverbod en voorkom dat mensen straks green keuze meet hebben Stop het smaakverbod
Ontvangende partij:PVV

Goedemiddag,

Ik ben 5 jaar verslaaft geweest aan roken, pillen alles geprobeerd maar lukte niet, toen kwam mijn stiefmoeder met de e-sigaret, en ben door dat middel van het roken af, heb het wel eens daarna weer gerookt maar de smaak vond ik vies en sins toen niet meer gerookt ben nu 1 jaar gestopt door de e-sigaret en met de smaakje, ik zou het erg vinden als de smaakjes er uit gaan, want het heeft mij geholpen dus moet het ook met andere helpen, heb me vriend ook de tip gegeven die rokte een pakje per dag weg, en door de e-sigaret rookt die nu al 2 maanden niet meer!
Ik hoop dat jullie dit meenemen.

Mvg

Ontvangende partij:VVD

Beste Kamerleden.

Ik ben zelf geen fan van de politiek, neem het voorbeeld smaakjes verbieden van hetgeen jullie zo promoten, stoppen met roken!
Denk je dat ik er zin in heb om die vieze tabak smaak te roken? Gezien de consentratie nicotine verhoogd wordt in tabak zodat mensen sneller verslaafd raken is het niet slim om dit nu zo te organiseren!
Gezien ons landje de afgrond in geholpen wordt op het moment en jullie gezellig alle belastingen verhogen terwijl zoveel mensen al het water aan de lippen staat financieel, bij mij niet anders is het heel fijn dat wij wat we roken nog wel zelf mogen bepalen! Iets waar jullie niet 3kwart belasting over krijgen want rokers spekken de staatskas en zonder tabak niet genoeg inkomsten voor jullie om je inkomen van te betalen, dus de belastingen omhoog want jullie moeten natuurlijk wel warmpjes erbij zitten terwijl Nederland letterlijk in de kou staat!
Jullie kunnen niet voor de burgers beslissen of ze wel of geen smaak willen roken.
Ik snap de ophef ook niet, jullie willen dat we stoppen met roken maar maken de stop middelen DUUR en hetgeen wat we nu nog wel hebben, de e smoker leg je mbt smaken aan banden waarmee rokers geen weerstand krijgen naar de tabak smaak maar hetzelfde blijven roken.
Niet echt slim dus die keuze die jullie nu willen maken.
Maar goed, het zorgt wel voor werkgelegenheid want ik haal het dan wel uit Duitsland waar alles nog goedkoper is en verkoop het zelf wel aan de mensen om me heen.
Dus willen jullie nog meer “criminele activiteiten” dan maak je het onze onderbezette politie nog moeilijker omdat smaakjes verkopen dan illegaal is.
Gezien jullie vooral keuzes voor jezelf  maken om het de burgers nog moeilijker te maken (zo ervaren vele burgers het ik niet uitgezonderd) zal mijn mail wel aan de kant gelegd worden, democratie is een mooi woord en ook enkel een woord in ons land. Dus leef ernaar en doe wat juist is inplaats iets te zoeken om weer controle en macht uit te oefenen bij de mensen die het al pittig hebben door de ellende die er dit jaar veroorzaakt is!
Wees blij met jullie campagnes voor het stoppen met roken dat we er mee bezig zijn gezonder te leven en onze kinderen rookvrij op willen laten groeien.
Ga de drank uit winkels halen, maak het snoep duurder en het fruit en groente goedkoop! Stimuleer mensen gezond te leven (e sigaret is veeel gezonder dan tabak en zo kun je rustig in eigen tempo stoppen met tabak en nicotine) en steun ons in de stappen die wij zetten voor een gezond en gelukkig leven.
En laat ons nou gewoon roken, rokers krijgen geen corona omdat de receptoren waar corona zich in vast hecht daar al nicotine is opgeslagen… dus een win win situatie. Echt doe allemaal normaal en ga je druk maken om belangrijkere dingen zoals onze economie om zeep helpen om een virus wat al jaren onder ons is, gewoon genezen kan worden en bijna niemand dood hoeft te gaan maar dat medicijn is verboden. Is enkel macht en controle, nog even en we zijn als China, bij een verkeerde gedachten zetten ze je al vast tussen de ratten.
Dus in corona tijd lekker allemaal aan de nicotine het kan en zal je leven redden haha 😉
 Graag verwacht ik een reactie terug.
Mvg
Ontvangende partij:VVD

Beste m.bolkestein….ik vraag mij werkelijk af waar u mee bezig bent.hoe is het mogelijk dat u zegt dat de smaakjes weg moeten vanwege de jongeren.als iemand van 18 jaar  niet slim genoeg is om Het smaakje op de juiste manier te gebruiken waarom laat u dan jongeren van 18 de weg op gaan of op uw partij stemmen??? Ik begrijp dus ook wel dat dat een heel zwak excuus is. Daar gaat het helemaal niet om maar u wist waarschijnlijk niet wat u moest zeggen en Verschool u zich achter de Jonge mensen….erg zwak…ik ben 61 jaar ik heb 40 gerookt ben nu overgestapt op electrisch roken en met succes steeds een lagere nicotine gehalte maar wel met een smaakje…koffie in mijn geval…Ongetwijfelt drinkt u wel koffie En daar hoeft de smaak niet van weg want dat is iets wat uzelf lekker vindt…ik vraag u om op te houden met het treiteren van mensen die hun best doen om op een fijne manier proberen te stoppen met roken …mensen zoals ik dus

Ontvangende partij:VVD

Beste Lezer,

Ongeloof, schik, onmacht. Dit zijn de gevoelens die ik heb over de keus die jullie gaan maken over smaakjes voor e-sigaretten.

Ik ben 37 jaar oud.
Ik ben nu 2,5 maanden over van stinkende, kankerverwekkende sigaretten naar de e-sigaret. Waarvan bewezen is dat het 95% minder schadelijk is dat de sigaret.

Juist door de verschillende smaakjes houdt ik dit vol. Ik houd van zoet! Straks heb ik en ontzettend veel andere die succesvol gestopt zijn met roken door het dampen geen keus meer voor aardbei, vanille, of mijn favoriet, pudding.

*1 op de 3 rokers sterven aan de gevolgen hiervan.
*Er is nog GEEN enkele damper gestorven aan dampen van legale liquid!

Denk alstublieft goed na, lees u goed in en praat met verschillende dampers. En vooral, laat mensen zelf hun keuze maken.

Voor mij is het niet te rijmen dat sigaretten niet verboden worden en dat alcohol niet verboden wordt. Beide veel schadelijker dan dampen en ook nog eens veel aantrekkelijker voor jongeren en met grotere negatieve gevolgen.

Ik zou wiet kunnen kopen en mijn pillen laten testen maar straks geen nagenoeg onschadelijk smaakje kunnen kopen?

Ongelooflijk!

Vriendelijke groet

Ontvangende partij:VVD

Beste,

Ik steun het verbod op vape vloeistoffen met smaken absoluut niet. Deze smaken zijn voor mij de belangrijkste reden om geen sigaretten meer te roken, die absoluut schadelijker zijn voor mijn longen én mijn sociale leven.
Vriendelijke groet,
Ontvangende partij:VVD

Geachte A. Kuik,

Ik ben van de meest slechte sigaretten al jaren af dank zij de E-sigaret. De smaakjes zijn een goed alternatief voor de traditionele sigaret. Dat de overheid onder de jeugd het gebruik van E-sigaret wil tegen houden dat snap ik. Maar ik ben nu 63 jaar en al 20 jaar af vd traditionele sigaret. Laat aub ons de smaakjes behouden. Stel dat door dit verbod er meerdere (volwassen) rokers weer terug gaan naar de “oude” sigaret dan is dat niet goed voor de roker maar ook niet voor de overheid lijkt mij.

Mvg

Ontvangende partij:CDA

Gaarne zou ik jullie hulp willen vragen in de strijd tegen het smaakverbod van de eliquids. Met vriendelijke groet

Ontvangende partij:PVV

Hallo beste lezers,

Tabak smaakje heb ik geprobeerd en dat smaakt anders dan een sigaret dus de keuze voor mij is of een smaakje of een pakje sigaretten. Bijde zijn slecht en daar ben ik me van bewust maar gelukkig drink en drugs ik niet dus , pak dit nou ook niet af of doe wat aan die klote alcohol en drugs . Ik word tenminste niet dronken of stoned van mijn smaakje en kan er dus weinig kwaad mee doen.
Denk na voordat jullie dit verbod op smaakjes van een e-sigaret maken want wij maken geen problemen. Mensen met drank op achter het stuur of kwaad dronken in de kroeg maken die problemen wel. Even als de gene die lastig doen na drugs gebruik.
Hopend op een goed stel hersenen van uw kant of u dit wel moet doen. Wij dampers denken namelijk van niet
Met vriendelijke groeten
Ontvangende partij:SP

Ik ben gestopt met rooken door een e-sigaret vind dit baalen dat ze de smaakstoffen gaan verbieden hoe moetten we dalijk stoppen met rooken pleisters werken niet pille ook nie dit is de enigste voor het rooken af te komen kan ik de nicotine gehalte steeds afbouwen hoop dat julie ons kunne helpe dat het groote onzin is dat te verbieden nederland word steeds erger zo

Ontvangende partij:PVV

Ik heb de diagnose gekregen van vasculaire dementie
Waarschijnlijk door mijn drank gebruik vroeger en mijn rook gedrag nu
Ik ben al ongeveer 3 jaar gestopt met alcohol maar met het roken lukt het niet
Ik ben met de e-sigaret begonnen vanwege de smaakjes van menthol die te krijgen zijn en ik weet wel dat ik weer met roken begin als ze de smaakjes verbieden en omdenken dat ik kan stoppen met mijn. Rookgedrag of ik blijf dampen dat is minder schadelijk dan gewoon roken  stopt met het ieder een die rookt moeilijk te maken

Ontvangende partij:VVD
Hallo xxx xxx hier
Ik rook e-sigareet al 4 jaar bijna 5 ik ben er niet mee eens wat jullie willen gaan doen daar echt niet jullie zeggen dat dit slechter is dan normale sigaretten nou echt niet zie meer mensen dood gaan omdat hun longen zwart zijn van de teer die in sigaretten zit dan aan een e-sigareet als dit echt slecht zou zijn haal dan de potjes, er uit met hoge nicotine gehalte want echt dit kan je niet zo maar doen
Met vriendelijke groet
Ontvangende partij:VVD
Beste,
Al jaren probeer ik mezelf staande te houden door verschillende manieren.. zo ben ik in het verleden alcoholist geweest. En heb ik de kracht gevonden om te stoppen met drinken.
Al jaren ben ik ook een vaper/e-smoker en gebruik dit om o.a. mijn stress en depressie een beetje te onderdrukken, maar ook zodat ik minder tot bijna helemaal geen sigaretten meer rook.
Vapen doe ik alleen wel met smaakjes. zoals bijvoorbeeld strawberry of cookies.. Gewone smaakjes zoals tabac smaak zijn niet lekker. Als de smaakjes (fruit smaken etc.) verdwijnen dan ben ik mogelijk weer genoodzaakt om weer terug te gaan naar het normaal roken. En dat wil ik niet.
Ook ben ik er sterk van overtuigd dat meer mensen hier zo over denken.
Dus mijn vraag is… Willen jullie graag dat mensen normaal gaan roken in plaats van vapen?
Ik kom bijna nooit de deur uit, omdat je nergens meer mag roken… Gelukkig wordt vapen nog versoepelt en geeft mij nog enige mogelijkheid om erop uit te kunnen.
Smaak voor vapen is noodzaak. Dus neem dit niet weg van mij alsjeblieft.
Ontvangende partij:PVV

smaakverbod op de liquid is ongepast.

ben ik eindelijk van de sigaret af en kan ik dampen……gaan de smaakjes er uit.
eindelijk een gezondere oplossing gevonden…..en ook voor mijn omstanders….
Ontvangende partij:VVD
Hallo Chris,
Je kunt me niet vandaar even voorstellen ik ben xxx xxx uit xxxx.
En ik hoop in u partij waar ik al heel lang netjes op stem mijn woord te laten horen in de kamer
over het verbod op smaakjes in eclectische sigaretten ik noem het trouwens anders namelijk vape of dampen.
En ik ben nu even iets grof die gek van een Blokhuis heeft volgens mij echt geen idee wat voor iets stoms hij gaat doen.
Volgens mij heeft hij niet eens een poot om op te staan. Wat heeft het nu voor een nut om smaakjes te verbieden.
Ik zelf vape nu al bijna 7 jaar en rook dus ook al 7 jaar geen tabak meer. En ik heb in het begin natuurlijk tabak smaak
geprobeerd en ik vindt het verschrikkelijk vandaar ik ook al 7 jaar perzik smaak vape.
Als Blokhuis nu geld wil hebben voor de staatskast te spekken doet hij het helemaal verkeerd.
Dan kan hij het beter helemaal verbieden en iedereen gaat het in het buitenland bestellen.
Het meeste van die smaakjes komt nu al voor schat 90% uit het buitenland.
Dus hij hij zou er eigenlijk alles aan moeten doen dat wij niet rokers lekker kunnen blijven vapen en het in Nederland gewoon kunnen
kopen zodat de BTW wel weer in de schatkist terecht komt. Lijkt me de beste optie.
En als het verbod er toch zou komen ben ik denkelijk de eerste die opzoek gaat in het buitenland.
IK VINDT HET VERBOD OP SMAAKJES IN E-LIQUID EEN INPERKING VAN DE NEDERLANDERS DIE WILLEN STOPPEN EN REEDS GESTOPT ZIJN EEN BEPERKING VAN ONZE VRIJHEID.
Dat is toch ook de naam van de PVV!!! Partij voor de vrijheid.
Dus ik hoop met hart dan de PVV iets voor mij en al die andere mensen van Nederland een hand gaat helpen om dat idee van Blokhuis van tafel naar de prullenbak te krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Ontvangende partij:PVV

Ik ben gestopt met roken na ruim een jaar of 30.
Enig idee hoe trots ik op mezelf ben?
Het lukte me dankzij het dampen.
Ik hoest niet meer en heb veel meer lucht, reuk en smaak.
Bij aanschaf van mijn damper kreeg ik het advies, wanneer ik echt van het roken af wilde, om niet voor een tabaksmaakje te kiezen maar voor een alternatief dat wat verder van de tabakssigaret af lag. Ik had dan wel het gebaar, de “rook” en de nicotine.
Ik koos voor de smaak perzik op aanraden van…
En wat een succes. Intussen damp ik op 3 mg nicotine diverse soorten smaakjes en ik geniet hier echt van.
Ik neem een haal en zet mijn damper weer weg. Niet meer een sigaret die ik volledig oprook, neen ik neem een haal en klaar van een van de heerlijke smaakjes.
Dus doe me een plezier en ontneem mij mijn genoegen niet. Verwerp het plan van Paul Blokhuis waarmee hij mijn smaakjes wil verbieden.

met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:GL

Beste volksvertegenwoordiger,
Een tijdje terug kwam het nieuwsbericht uit dat de politiek in 2021 de smaakjes voor e-sigaretten gaat verbieden. Dit omdat deze smaken de e-sigaret te aantrekkelijk maken voor kinderen. Er is echter al een tijd de regel dat mensen onder de 18 geen e-sigaretten mogen kopen.
De namen van de smaakjes klinken misschien alsof ze heel aantrekkelijk gemaakt worden voor kinderen omdat dit om zoete smaken gaat. Maar omdat 1 van de hoofdbestandsdelen van e-liquid (glycerine) al zoet van zichzelf is, is het hierdoor eigenlijk alleen maar mogelijk om op dat zoete voort te borduren met de smaakjes. Het komt dus misschien over alsof het expres aantrekkelijk wordt gemaakt voor jongeren, maar dit zoete is dus gewoon pure noodzaak.

Verder is er onderzocht waarom jongeren in de VS dampen, en dat is niet vanwege de smaakjes, maar vanwege de nicotinerush die ze daar kunnen krijgen. Dit is omdat er absurd veel nicotine in de vloeistof van de systemen zitten die daar worden gebruikt (50 – 70mg/ml). In Nederland is de maximale hoeveelheid 20mg/ml en daarmee behaal je die nicotinerush niet.

Tot slot, van dampen is bewezen dat het veel minder schadelijk is dan roken. Het verbieden van smaakjes zal als gevolg hebben dat de hele industrie en markt voor dampen in wegvalt. Met als gevolg dat er niet meer kan worden gedampt.
Moet een mens die het niet lukt om te stoppen met roken, niet de mogelijkheid hebben een alternatief te kunnen kiezen dat minder schadelijk is? Bij een smaakjes verbod wordt deze keuze weggenomen. En het alternatief waarvan bewezen is dat het dodelijk is (tabak), blijft te koop.

Met vriendelijke groeten,

Ontvangende partij:PVV

Goedendag
Ik wil graag de smaken behouden van de eliquid deze hebben me geholpen om mijn behoefte naar nicotine weg te nemen  waarom mag je wel een waterpijp roken in een turks cafe en niet thuis lekker dampen met een e sigaret dan wel zonder nicotine willen we nederland van het roken hebben lijkt mij wel dus behoud de smaken van eliquid aub

Ontvangende partij:PVV

Ik damp sinds vorige maand e-sig omdat de menthol sigaretten door eu wetgeving uit de handel zijn genomen. Ik ben blij met deze actie waar ik mij op had voorbereid. Nu bouw ik nicotine met e-sig af. Verbod op menthol, in mijn geval, is funest. En gezien het tijdpad mi te snel. Dat tabaksmaak alleen mag blijven is oneerlijk naar mijn mening. En is het überhaupt wel aangetoond dat tabaksmaak minder ongezond is?????

Vriendelijke groet,

Ontvangende partij:D66
Geachte meneer/mevrouw,
Middels dit schrijven wil ik mijn stem laten horen tegen het smaakverbod op e-liquids.
Voordat er een verbod kwam op menthol sigaretten, maakte ik al gebruik van smaakjes e-liquids.
Bij e-liquids heb je overigens de optie om te dampen/vapen zonder nicotine. Dampen met een smaakje verlicht bij mij het verlangen naar normale sigaretten. Ik ben hierdoor ook minder gaan roken.
Persoonlijk vind ik dat dat stoppen met roken een persoonlijke keuze moet zijn. Je kan iemand daar niet toe dwingen. Door het verbod op menthol sigaretten en mogelijk ook smaakjes e-liquids wilt staatssecretaris Blokhuis rokers/dampers/vapers dwingen om te stoppen met roken. Geef mensen de vrijheid om daar zelf over te beslissen.
Overigens zijn er mensen die alternatieven gaan zoeken om het ontspannende gevoel van roken/dampen/vapen te vervangen. In sommige gevallen is dit “erger” dan dat gene dat staatssecretaris Blokhuis wilt verbieden.
Ik heb dit namelijk al gezien als gevold van het verbod op menthol sigaretten.
Hopelijk heb ik hiermee mijn stem laten horen dat ik TEGEN HET SMAAKVERBOD ben.
Met vriendelijke groeten,
Ontvangende partij:D66

ik ben sinds begin 2020 van het roken af door eliquid met fruitsmaak en nu ook al zelfs helrmaal van de nicotine af dus het is nu puur en alleen smaak dampen wat ik doe ik heb 15 jaar gerookt en ben er binnen een half jaar vanaf door e sigaret met smaak als het terug gaat naar alleen tabaksmaak is het voor veel mensen weer een aanleiding om gewoon te gaan roken

Ontvangende partij:FvD

Geachte heer Baudet,

Ik ben zelf bijna 22 maanden geleden begonnen met een dampertje om van het roken af te komen. Sinds ik een dampertje gekocht heb, heb ik niet meer gerookt. Ik was er meteen vanaf! Nu damp ik zelf diverse smaakjes en tabak hoort daar niet bij.

De heer Blokhuis wil de smaakjes verbieden. Hij schijnt te denken dat kinderen het zo lekker vinden dat ze ook gaan dampen en dan overstappen op tabak roken maar hij kan dat niet staven met een goed onderzoek waaruit dat blijkt. We zijn blijkbaar gewoon overgeleverd aan de grillen van een politicus, het riekt bijna naar tirannie want het volk, of in dit geval de 400.000 Nederlanders die dampen, heeft niets meer in te brengen.

Hopelijk is uw partij het niet eens met de heer Blokhuis en wilt u zich tegen deze maatregel verzetten?

Het is toch te zot dat de verkoop van tabaksartikelen gewoon doorgaat en dat het perfecte middel om het gebruik daarvan te doen stoppen, zo zwaar onder druk gezet wordt?

Als men eens zou besluiten om de verkoop van tabaksartikelen te verbieden, hoeft er ook geen angst meer te zijn dat kinderen leren roken. Waarom maakt de heer Blokhuis zich daar niet druk om?

Is het zo dat de tot nu toe accijnsloze dampartikelen een bedreiging vormen voor de tabaksverkoop waaruit de overheid zoveel accijns haalt? U weet er vast meer vanaf.

Wij dampers hopen op uw steun in deze zaak!

vriendelijke groeten,

Ontvangende partij:FvD

Geachte kamerleden,

Inmiddels 4 jaar geleden stak ik mijn laatste sigaret op, dankzij het feit dat ik ben gaan vapen (dampen). Onzeker in het begin of het mij zou gaan lukken, was dit na dag 1 eigenlijk meteen verdwenen. Doordat ik de vieze smaak van tabak niet meer proefde, was ik vrijwel direct overtuigt.

Dat de politiek de verschillende smaken wil gaan verbieden vind ik schokkend. En zeer zeer ondoordacht. Duizenden mensen wereldwijd zijn dankzij vapen eindelijk gestopt met die gevaarlijke sigaretten en voelen zich sindsdien vele vele malen beter.

De berichtgeving in de media over het gevaar van vapen lees ik ook. Echter staat in de media vrijwel nooit het volledige verhaal. Dat het in o.a. Amerika misgaat, komt o.a. doordat veel mensen daar thc olie vapen. Gemaakt door de zwarte en ongecontroleerde markt. En wat betreft ontploffingen, dan gaat het over mechanische apparaten (verbied ze!), zonder enige ingebouwde veiligheid. Dat laatste wordt door de bekende fabrikanten nu juist op nummer 1 gezet. Denk aan merken als Vaporesso, Smok, Voopoo, Joyetech enz.

Het regulier vapen is echt zeer zeer veilig en voor zoveel mensen dé redding, dit kan en mag de politiek niet gaan verbieden!!

Denk aub heel goed na hierover, u redt er serieus levens mee.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:PVV

Geachte heer H van Gerven,

Het gebruik van smaakjes in de e-cigaret
heeft mij persoonlijk goed geholpen om
te kunnen stoppen met conventioneel /
analoog roken (verbranding van tabak)
Het zijn juist de fruitige smaken die er
toe zorgen dat men geen trek meer heeft
in de geur van tabak. De geur van deze fruit
smaken is ook aangenaam voor omstanders.
Danku wel voor de medewerking.
M.v.g,

Ontvangende partij:SP
Beste,
Het plan om smaakjes te verbieden is absurd. Als er geen liquid met mijn smaak is, kies ik weer voor tabak en niet zomaar tabak, maar degene met de smaak ik die ik wil. Wat is het volgende: pure alcohol met water verkopen, zodat er geen smaakkeuze meer mogelijk is?
Mr. Baudet, help ons.
Mvg,
Ontvangende partij:FvD

Beste Lezer,

Door te dampen met een e-sigaret ben ik nu van het sigaretten roken af gekomen! (na ruim 50! jaar te hebben gerookt)

Alleen een tabakssmaakje vind ik al niet eens lekker meer, dus de gewenning neemt steeds meer af, ook minder ik telkens in de hoeveelheid nicotine die ik binnen krijg.

Ik heb dan ook goede hoop dat ik uiteindelijk helemaal van mijn nicotineverslaving af zal komen.

Door het voornemen van minister Blokhuis om de smaakjes in damp vloeistoffen te gaan verbieden wordt ik dus gestagneerd in mijn strijd tegen de nicotine!!

Het idee dat jongeren eerder naar e-sigaretten met een smaakje zouden grijpen is volgens mij volkomen flauwekul.

Ik zie jongeren staan roken, maar dan met gewone sigaretten, het aantal jongeren wat rookt neemt amper af.

Conclusie: zij moeten straks ook afkicken van hun nicotine verslaving en min. Blokhuis ontneemt ze op voorhand al, door dit verbod, een prima manier van ontwenning af.

NIET DOEN DUS, blijf van de smaakjesvloeistoffen af!

Groet,

Ontvangende partij:SP
Beste heer Bolkestein,
Ik schrijf u deze mail om te laten weten dat het erg vreemd is om smaakjes in de e-sigaret te gaan verbieden. Zelf ben ik 30 jaar lang een verstokte roker geweest. Natuurlijk heb ik zoals menig roker vele malen getracht te stoppen met roken, dit omdat je na zoveel jaar gerookt te hebben klachten krijgt. Niets heeft mij geholpen, ik had echt alles geprobeerd.
Ik kwam als laatst in aanraking met de e-sigaret, had de hoop inmiddels wel opgegeven maar dacht, baat het niet, dan schaadt het niet. Dus aan de gang met de e-sigaret.
Ik kocht een e-sigaret met een tabaksmaak ‘marlboro’ (7 jaar geleden had je nog smaken met deze benamingen).
Ik kon hierdoor wel van de gewone sigaret afblijven en was zeer gelukkig!! Echter de smaak was niet te doen, smerig gewoon! Ik pakte daardoor zo nu en dan weer een sigaret, ik dacht, ach.. 2 per dag is geen 25 per dag (dat rookte ik voorheen). U begrijpt dat dit niet goed ging en ik weer terug bij af was.
Een kennis van mij attendeerde mij erop dat ik ook lekkere fruit smaken zou kunnen nemen. Ik vond dit in eerste instantie een beetje raar? Je gaat toch geen appel of mango roken? Ik dacht dan krijg je toch geen voldoening?
Omdat ik toch echt wilde stoppen met roken raapte ik de moed nogmaals bij elkaar en kocht een flesje appel e-liquid. Tot mijn grote verbazing was deze erg lekker! Ook niet onbelangrijk, ik kreeg exact de zelfde voldoening als bij de tabak smaak die ik vorrheen had gebruikt. Nadeel was wel dat je na een aantal dagen appels te hebben gedampt dit zat werd. Dus mango gehaald, geweldig gewoon!
Zo heb ik vele smaken gebruikt en totaal geen enkele sigaret meer aangeraakt! Ben inmiddels al 7 jaar gestopt met het roken van tabak. Ik damp nog wel, inmiddels nog 3mg nicotine, ben begonnen op 12mg.
Nicotinevrij dampen heb ik geprobeerd, dit vind ik niks.
Laat aub niet de smaken verdwijnen, deze zijn echt noodzakelijk voor vele mensen om succesvol te stoppen met roken naar mijn mening!
Wat ik pas erg vind is dat men beweerd dat de jeugd zou gaan dampen door deze smaakjes, mijn kinderen vertellen mij dat bij hun op school dampen als stom word gezien. Erger nog, als mijn zoon over 3 jaar 18 jaar word mag hij legaal gewoon aan de tabak beginnen en daaraan verslaafd raken??
Wil je de jeugd niet aan de tabak? Begin dan met een maatregel die bijvoorbeeld vandaag van start kan gaan. Geboren na 1 januari 2002? U kunt geen tabak kopen!
Probleem opgelost, laat de verslaafde mensen dan gewoon hun sigaret of damper pakken en val deze mensen niet lastig.
Hopend u voldoende te hebben ingelicht.

Vriendelijke groet,
Ontvangende partij:VVD

Goeiemiddag ben dankzij de e sigaret al 4 jaar gestopt met roken. Er is heel veel opspraak over het vapen. Maar als ik kijk hoeveel jeugd er sigaretten rookt en overal maar de peuken neerg gooien dat vinden rokers blijkbaar normaal. Er is absoluut geen bewijs dat e smoken zo gevaarlijk is als er gezegd wordt en daar is bij sigaretten wel heel veel bewijs van. Als de smaakjes voor e smoken worden verboden zullen veel terug vallen op gewone sigaretten waardoor er ook weer veel meer sigaretten op de grond worden gegooid. Wat heel schadelijk ii voor het mileu

Ontvangende partij:FvD

Ik ben en blijf een rookverslaafde. Gevaar van terugval, zeker bij stress en tegenslag, blijft. Ondanks een vrij heftige periode ben ik, dankzij het dampen, kunnen stoppen met roken. Ik ben bijna zover dat ik geen nicotine meer binnen krijg.

Toch ben ik me bewust dat het gevaar om weer naar sigaretten te pakken, altijd blijft. Smaakjes dampen is anders dan de echte smaak. Dus als ik sigaretten smaak moet dampen of roken…. dan wordt het toch echt roken.
Ik hoop dus echt dat jullie nog eens goed nadenken voor jullie smaakjes afschaffen.
Hoopvolle groet,
Ontvangende partij:SP

Beste,

Tot mijn grote schrik hoorde ik dat vape liquid met een smaakje vanaf volgend jaar verboden is.
Ik begrijp niet zo goed waarom?
Ik ben al ruim 3 jaar sigaret vrij door het vapen, en zit op het allerlaagste nicotine percentage. Ik voel me beter, kan weer diep ademen, geen last meer van mijn longen, ik kan weer ruiken.
Ik snap écht 100% dat je niet wil dat kinderen gaan vapen. Als ik terug kon in de tijd zou ik willen dat ik nooit was begonnen. Maar dit is het kind met het badwater weggooien. Want er is 1 (ook nog eens discutabel) onderzoek gedaan dat laat zien dat vapen een opstapje kan zijn naar roken voor pubers. Daartegenover staan verschillende onderzoeken die laten zien dat vapen een geweldig middel is om van het (sigaret)roken af te komen.
Als je je bang maakt voor de vape doden van afgelopen jaar: geweldig! Ik ook! Laten we ons daarom richten op het beter reguleren van vapevloeistof en het stellen van veiligheidseisen dmv een keurmerk!
Ik wil jullie dan ook écht vragen: help rokers met stoppen en ontneem hen niet een van de beste middelen om te stoppen.
Groet,
Ontvangende partij:GL

Geachte heer/mevrouw,

Ook ik maak me zorgen over het “aankomende” verbod op e-liquid met smaakjes.
Ik was jarenlang een verstokte roker, had meerdere malen geprobeerd te stoppen met roken.
Totdat ik in het ziekenhuis terecht kwam met een zware dubbele longonsteking, toen was voor mij de maat vol.
Maar de drang was er nog steeds heel sterk, toch maar aan het dampen geslagen.
En dat bevalt nog steeds heel erg goed, geen vieze smaak meer in mijn mond.
En daarbij komt dat mijn conditie vooruit is gegaan.
Als we alleen nog maar tabakssmaakjes mogen dampen, dan zie ik het gebeuren dat velen weer terug in de oude gewoontes valen.
En als meneer Blokhuis het een probleem vind dat steeds meer jongeren aan het dampen slaan, dan zal daar beter op gecontroleerd moeten worden.Of verhoog desnoods de minimum leeftijd voor het dampen.
Zoals al eerder door mededampers verteld is, is dampen een veel betere alternatief.
Dit is ook al meerdere malen bewezen door verschillende instanties.
En niet de instanties die gefinancierd worden door de tabaks industrie.
Maar goed ik kan er nog uren over doorgaan, nogmaals zeg nee tegen het verbod op e-liquid met smaakjes.
Groetjes van een bezorgde damper
Ontvangende partij:PVV

Beste Thierry en Fvd leden,

Graag wil ik mijn stem laten horen omtrent de voornemens van minister Blokhuis om smaakjes van e-liquides te verbieden.
Vaak neigt men naar het gebruik van e-sigaretten met bij behorende e-liquides met smaakjes om zodoende te kunnen stoppen met roken van tabak. Daar we allen weten dat het roken van reguliere sigaretten enorm schadelijk is voor een ieders gezondheid. Ook niet rokers hebben daar hinder van en met alle campagnes om het roken te ontmoedigen zou het gebruik van e-sigaretten juist gestimuleerd moeten worden om de echte rokers zodoende te kunnen laten stoppen.
Het verbieden van smaakjes bij e-liquides en enkeld de tabaks smaken te gedogen werkt juist averechts naar mijn inziens. Dan stimuleer je juist dat men makelijker weer een normale sigaret opsteekt met alle gezondheids risico’s en hinder van dien.
Ik ben zelf een roker die moet stoppen met roken, het gebruik van nicotine pleisters en kauwgom werkten nauwelijks en waren bovendien vies van smaak. Sinds ik een e-sigaret met een smaakje gebruik is de behoefte aan een echt sigaret verdwenen, dat wil zeggen het werkt!. Waarom enkeld tabaks smaakjes gedogen of heeft meneer Blokhuis aandelen binnen de tabaks industrie?.
Bewezen is ook dat e-liquides geen schadelijke stoffen bevatten zoals de regulieren sigaretten dat wel doen. Overigens wordt gezegd dat de smaakjes van e-sigaretten jeugdigen zou aantrekken. Daar is controle van de verkoper voor nodig net zoals canabis en alcohol. Dat werkt toch ook prima of gaat meneer Blokhuis ook alcohol met een smaakje verbieden om te voorkomen dat de jeugd gaat bench drinken met een breezertje?.
Laten we ophouden ons maatschappij te weerspiegelen aan de jeugd en onze verantwoording nemen in de breedse zin van het woord. Stop de betutteling en laten we werken aan een gezond en sterke Nederland.
Vriendelijke groet,
Ontvangende partij:FvD

Geachte parlement leden.

Hierbij wil ik zeggen dat het nergens op slaat dat dhr blokhuis smaakjes wil verbieden voor het dampen.
Ik ben gestopt met normaal roken en dit vind ik een goed alternatief om te roken.
Ik vind gewoon dat dit moet doorgaan met dampen het is een goed alternatoef voor mense  die juist gestopt zijn met normaal roken dhr blokhuis moet lekker even normaal doen mensen die willen roken of nog steeds normaal roken moeten het lekker zelf weten het is hun gezondheid en lichaam dus bemoei er lekker niet mee !!!!!!!!!
het is niet bedoelt voor mensen of jongeren die niet roken !!!!!!
Lekker fff nadenken zou ik zeggen
Jullie hebben al veel verboden dat wij bijna nergens kunnen roken
DAMPEN HOUDEN !!!!!!!!!!! SMAAKJES HOUDEN !!!!!!!!
GROET
Ontvangende partij:VVD
Smaak moet blijven
Willen ze in Den haag dan alles bepalen.
Kleur nog ook al niet meer.
Van de smaak blijven ze af.
Ontvangende partij:PVV

Goedemiddag

Graag wil ik u ervan overtuigen om de smaakjes voor e sigaret NIET te verbieden dit helpt mij juist om van de reguliere sigaretten af te blijven.
Steun onze actie
M vr gr

Ontvangende partij:SP
Zou het erg jammer vinden als de baby met het badwater wordt weggespoeld.
Als het gaat om de accijns zijn er genoeg mogelijkheden, lijkt mij.
Heb zelf 25 jaar gerookt en weet dat dit het enige nog was als optie om te stoppen.
Meerdere pogingen gedaan met verschillende methodes.
Nu eindelijk 2.5 jaar getopt met roken, heh heh, lucht, zou u denken?
Gaan we het elkaar weer moeilijk maken, erg triest.

Ik hoop dat u en de rest met het kabinet kiest voor een democratie waar de bevolking niet
Het systeem moet dienen maar andersom.
In gelijkheid en respect voor de ander.

En als ik zo vrij mag zijn Gods rijke zegen toegewenst in de beslissing.

Met vriendelijke groet
Ontvangende partij:GL

Beste allemaal

Laat men aub van de e-sigaret afblijven. Dit is een goed hulpmiddel om van het roken af te komen. Bv van meer dan 1 pakje per dag naar helemaal niks meer. Heb al veel mensen zien stoppen. En de jeugd ga dit toch niet eerder doen. Pakken liever een sigaret of een joint. Ook is deze minder gevaarlijker dan een sigaret, denk bv aan het laten vallen in de auto of als men in slaap val ermee. Het is ook bewezen dat de e-sigaret vele malen gezonder is dan een gewone sigaret. Laat de mens gewoon zijn ding doen en ga niet alles verbieden wat men lekker vind. We worden steeds meer op onze genotsmiddelen geraakt. Wat is het volgende??? Een mens moet ook nog gewoon kunnen leven toch? Als dit aan banden gelegd wordt krijg je nog meer illegale handel erbij. Ga je aub druk maken om uit de EU te gaan, deze gaat onze nek kosten. Dan heb je ook niks meer om voor te leven.

Mvg,

Ontvangende partij:PVV

Ik stuur deze mail i.v.b dat staatssecretaris Blokhuis. Een smaakjes verbod wil op eliquid ik ben daar erg op tegen , omdat die smaakjes mijn juist helpen om niet te roken. Sinds dat ik damp/vape voel ik mijn zelf veel gezonder niet meer benauwd . Mijn conditie is verbeterd en ik wil juist geen tabaks smaak omdat dit mij aan roken doet denken. Terwijl ik dat juist niet meer wil . Alstublieft laat deze wet niet door gaan .

Vriendelijk groet .
Ontvangende partij:SP

De staatssecretaris, wil vanaf 2021 smaken voor e-sigarretten verbieden, alleen de tabaksmaak mag nog verkocht worden. Een rampzalig voornemen. Zowel uit gezondheidsperspectief als uit onze persoonlijke vrijheid. Wij bepalen zelf wat we tot ons nemen, wat is de volgende stap alcohol gaan we dat ook verbieden? Want dat brengt vele male meer schade zowel aan volwassenen als de jeugd.
O nee aan jeugd mag geen alcohol verkocht worden, dit geld dus ook voor de e-sigaret. Ga over op handhaving i.p.v. ons het alternatief voor het roken af te pakken. Hierdoor zullen vele mensen weer terug bij af raken en weer de met zekerheid bewezen dodelijke tabak gaan gebruiken!

Vele van ons zijn gaan dampen om niet meer te roken, omdat gewoon stoppen telkens mislukt. De meeste starten het dampen van de tabakssmaak, maar dit zo vies, dan wint de echte tabak het al snel weer. Dus dat houden we niet vol en we gaan weer terug naar het roken van sigaretten. Toch willen we dat niet meer. De overstap naar vapen met smaakjes in plaats van tabakssmaak dat is voor ons hetgeen wat ons van de dodelijke tabak afhoudt! Ik en vele met mij rookte gelijk geen sigaretten of shag meer.
Laat ons zelf kiezen, blijf van de smaakjes af!
als u bang bent dat het de jeugd aan het roken brengt ga dan i.p.v. het verbieden over op handhaving!

Ontvangende partij:VVD

Geachte heer/ mevrouw Jansen,

Ik voel me genoodzaakt om u te informeren wat de gevolgen zullen zijn voor mij als er een smaakjes verbod gaat komen voor de e-cigaret in Nederland.

Ik als ex -roker ben inmiddels 2 jaar gestopt met roken. Als astmapatiënt verschillende malen per jaar luchtweginfecties en prednison kuren en antibiotica kuren, moest ik stoppen met roken van de longarts na een moeilijke periode met nicotine pleisters, kauwgum, champix onder begeleiding van de praktijk ondersteuner lukte het niet om te stoppen met roken. D.m.v. de e-cigaret lukte het mij het uiteindelijk om te stoppen met roken na 17 jaar gerookt te hebben. Nu met gebruik van de e-cigaret met fruit / custard smaakjes ipv tabaksmaak. Ik ben nu zelfs al afgebouwd naar 3mg nicotine dit ga ik naar 0mg afbouwen. Afgelopen jaren heb ik geen luchtweginfecties meer gehad en geen prednison kuren meer nodig gehad. Laatste keer bij de longarts controle en longfunctie moeten blazen uitslag was zeer goed. Als er een smaakjes verbod er gaat komen wil dit voor mij zeggen dat ik weer terugval op de vieze cigaretten van vroeger met alle gezondheids klachten erbij weer terug naar mijn oude gewoonte namelijk roken. Terwijl ik nu zover ben dat ik tabaksrook vies vindt en tabaksmaak smerig vindt. Dan komen ook weer de luchtweginfecties en ben ik terug bij af.

Hopelijk zien jullie in dat volwassenen hier wel baat mee hebben en dat een verbod niet de oplossing is!

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd

Met vriendelijke groet

Ontvangende partij:PVV

Beste Thierry en FvD-leden,

Bij deze wil ik mijn stem laten horen in de strijd tegen het verbieden van e-liquid smaken.
Ik rook al 20 jaar sigaretten en shag, en na het beginnen met vapen ben ik vrijwel direct van de sigaretten afgestapt.
Ik wilde graag (moet ook) stoppen met roken en via deze manier gaat me dat lukken. Zonder e-liquids met een smaakje was dat moeilijker geweest.
Het is onzinnig dat het verboden moet worden omdat jongeren er zogenaamd door verleid worden.
Kent minister Blokhuis jongeren? Dan weet hij toch waar het bij jongeren daadwerkelijk om gaat…..
Verbied dan ook gelijk alle breezers, red bulls en mixdrankjes met een smaakje. Daar komt daadwerkelijk ellende van!
Laat minister Blokhuis beseffen dat hij dan één lijn moet trekken en het grotere geheel moet zien.
Straf niet de industrie die de intentie heeft om roken semi-gezond te maken en juist alle schadelijke stoffen weg wil halen uit het daadwerkelijke roken.
Of is dit bedoeld om de tabaksindustrie zoveel mogelijk te blijven spekken? Denk aan de gezondheidsrisico’s en niet alleen aan de centen….
Nederland heeft juist in deze periode alternatieven nodig om zo gezond mogelijk te worden, waarom dan niet vapen met een lekker meloensmaakje of een koffiesmaakje? Beter dan teer en rotzooi in je longen krijgen, want die stoffen zitten NIET in e-liquids.
Ik hoop dat er zoveel mogelijk stemmen komen zodat er misschien geluisterd wordt. Een beslissing kan niet alleen genomen worden door iemand die er geen verstand van heeft.
Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:FvD

Beste GroenLinks-fractie,

Al jaren ben ik lid van GroenLinks en al jaren ben ik lokaal actief in de gemeente xxxx. Er is nog nooit een thema geweest waarbij ik de gedachte kreeg om de fractie aan te schrijven. Ik ben van mening dat jullie doorgaans erg goed weten welke politieke lijnen jullie moeten volgen. Ik heb jullie mijn vertrouwen gegeven, door middel van mijn stem tijdens de Tweed Kamerverkiezingen. Toch wil ik met betrekking tot de discussie die is ontstaan omtrent de “smaakjes in e-liquids” een uitzondering maken.

Zoals jullie weten wil staatssecretaris Blokhuis, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, volgend jaar alle e-liquids met een smaak gaan verbieden. Alleen de e-liquids met een tabakssmaak mogen nog verkocht gaan worden. Het zwaarste argument dat hij hierbij opvoert is dat “jeugd” door de smaakje in de e-liquids aangetrokken worden tot het zogenaamde “dampen” en dus tot het roken.

Allereerst bestaat er een groot verschil tussen “dampen” en roken. Ik zelf ben ongeveer 30 jaar lang een roker van sigaretten geweest. Dit zeg ik niet met trots maar meer met schaamte omdat ik van de verslaving niet los kon komen. Ongeveer twee jaar geleden ontdekte ik het vapen, oftewel het “dampen”. Sindsdien heb ik geen sigaret meer aangeraakt. Gezien het feit dat vapen vele malen minder slecht dan roken is, merkte ik al vrij snel dat mijn longen stap voor stap meer vrij werden.

Bij het vapen wordt een vloeistof in dampvorm in je longen gezogen, hierbij krijg je dus niet zoals bij het reguliere roken allerlei schadelijke verbrandingsstoffen binnen. Het teer is daar een goed voorbeeld van.

Op dit moment vape ik de laagste nicotinewaarde die te verkrijgen is, 3 mg. Dit is nog minder dan in de oude zogenaamde light sigaretten. Vooropgesteld dat vapen niet gezond is, heeft het mijn lichaam toch zeer veel winst gebracht. Het is wetenschappelijk ook bewezen dat het vapen vele malen minder schadelijk is dan het roken.

De nieuwe maatregel die staatssecretaris Blokhuis wil gaan nemen is voor mij een regelrechte straf. De e-liquids die overblijven zijn de liquids met een tababssmaak. Dat is nu juist de smaak waar ik vanaf wil! Ik wil met het vapen juist de gedachten aan het roken loslaten.

Zijn beredenering dat de jeugd wordt aangetrokken tot het vapen klopt niet. Ik ben zelf vader en mijn zoon en al zijn vrienden zijn van het roken afgestapt en zijn allemaal gaan vapen. De jeugd weet heel goed dat roken vele malen slechter is dan roken en ze stappen massaal over op vapen. Dit omdat ze weten dat hun longen minder snel aangetast gaan worden. De smaakjes zijn hierbij bijzaak!  Uiteraard weet ik dat niet roken en niet vapen het beste is.

Hier in de gemeente xxxx maken veel jongeren zich nog niet zoveel zorgen over de smaakjes-discussie. Ze zijn namelijk de afgelopen jaren al richting Duitsland gegaan om hun e-luiqid te kopen. Dit zeg ik met een lichte ondertoon. Het vapen en alles eromheen  is helaas niet Europees geregeld. Ik ben van mening dat we als Nederland weer gaan doorslaan en weer voorop willen lopen. Na het roken is nu het vapen waarop de pijlen gericht gaan worden. Dit terwijl we allemaal weten dat roken en vapen  qua effecten op de gezondheid totaal verschillende dingen zijn.

Ik ben overigens bang dat de maatregel alleen maar tot gevolg zal hebben dat de vape-shops in Nederland de deuren kunnen sluiten en dat de jeugd, maar ook de oudere vapers, hun liquids buiten Nederland gaan kopen. Zoals gezegd is er door veel vapers al een handelskanaal met o.a. Duitsland, Engeland, Ierland en zelfs de VS gevonden. Het Nederlandse verbod zal hierop weinig invloed hebben.

Ikzelf koop tot nu toe alles gewoon in eigen land en met mij veel oudere vapers. De nieuwe maatregel dwingt mij als het ware om ook uit te wijken richting bijvoorbeeld Duitsland.

Kortom, het verbod heeft geen effect op het gedrag van de jongeren, die vinden hun nieuwe kanalen wel. En ook ouderen zullen dit uiteindelijk wel gaan doen. Het resultaat is dat er uitsluitend kleine Nederlandse ondernemers in de vape-branche zullen omvallen.

Ik hoop dat de fractie in wijsheid tot een goede afweging gaat komen. Uiteraard hoop ik dat het verbod van de smaakjes in Nederland van tafel gaat. Ik denk dat het niet gaat werken.

Tot slot, ik besef me heef goed dat de fractie op dit moment belangrijkere zaken dan e-liquids aan het hoofd heeft. Jullie staan middenin het hele gebeuren rondom de Covid-19.

Daar wil ik jullie ook veel wijsheid in toewensen.

Hartelijke Groene- en Linkse Groet,

Ontvangende partij:GL

Als de smaakjes niet meer mogen, ga ik weer gewoon tabak roken.

Ontvangende partij:VVD
Goedendag dames/heren,
Bij deze wou ik mijn verhaal met u delen over hoe ik dankzij het dampen ben gestopt met sigaretten.
Ik was 16 dat ik (helaas) was begonnen met roken, niet om stoer te doen, maar omdat ik werd gepest.
Jarenlang dachten ze in mijn omgeving dat ik nooit zou stoppen met roken, ondanks de meerdere aanmoedigingen van mijn familie en vrienden om die stap te zetten, ik wou stoppen maar kon het niet.. Tot ik op dampen uit kwam.
Inmiddels is de overstap al 1 jaar geleden op dampen, 3 jaar geleden dat ik op een e-sigaret over ging, sindsdien is mijn conditie verbeterd, reuk en smaakzintuigen sterker, ik voel mij fit en ben bijna nooit meer ziek.
Enige minpunt aan het dampen: je hebt risico op een smaakblok, wat inhoudt dat je de smaak van de liquid niet meer proeft. Nu met de vele verschillende smaken is dat geen probleem, mocht de verbod op smaakjes komen wordt dat dus wel een probleem.
Hierbij mijn verzoek om geen verbod te laten komen op de smaken van e-liquids!
Mvg,
Ontvangende partij:GL

Ik ben een trouw VVD lid die netjes de contributie betaald en nu al drie jaar vrij van teer wat in mijn sigaretten zat!!! Mede door een lekker smaakje heeft het e-smoken mij van het roken geholpen! Doe maar is eerst iets aan de stank van de vuile vieze wietlucht die je overal ruikt en die ook mijn kinderen inademen en ruiken als we bv gezellig door het park wandelen!!!

Ontvangende partij:VVD

Beste tweedekamer leden,

Voor mij als elektrische sigaret gebruiker wil ik jullie vragen de smaakjes niet te verbieden!?

Smaakjes zijn noodzaakelijk geweest bij mij om te kunnen stoppen met roken.

Als ik dit niet meer zou kunnen doen zal ik met als velen anderen terugvallen op de sigaret omdat het geen toegevoegde waar meer heeft om de elektrische sigaret te gebruiken.

Ik ga niet claimen dat de elektrische sigaret onschadelijk is voor ons, maar dat het minder schadelijk is dan een gewone sigaret zou ondertussen wel duidelijk moeten zijn bij iedereen.

Het is belangrijk dat er een alternatief voor het roken moet blijven.

Hetgeen wat duidelijk meer schadelijk is zijn alcohol en drugs, varianten hiervan zijn ook in verschillende aantrekkelijke smaakjes te krijgen. Hoezo dit niet verbieden maar een gezonder alternatief wel!?

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:alle partijen

Dit verbod mag er niet komen wij willen graag zelf bepalen of we smaakjes dampen kijk naar de landen om ons heen hoe daar met dampen word omgegaan engeland is koploper in het stimuleren van de Esigaret alsjeblieft door hier wat aan voordat Paul blokhuis zijn zin krijgt en veel mensen weer zullen gaan roken!

Mvg

Ontvangende partij:FvD

Goedemiddag, ik ben tegen het smaakjes verbod voor de e sigaret. De e sigaret is de uitvinding van de eeuw voor mensen die willen stoppen met roken. Maar zonder de smaakjes zal dit een hoop mensen niet lukken. Ik hoop dat jullie tegen het verbod zijn.

Gr

Ontvangende partij:PVV

Ps. Als jullie ons kunnen steunen, dan kan dat ook 1000 den kiezers opleveren

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:alle partijen

Aangezien ik er toch niet vanuit ga dat dit serieus genomen wordt, zal ik het kort houden. Verbied smaakjes van e-liquids NIET! ik ben op mijn 14e begonnen met roken, inmiddels ben ik 31…van alles geprobeerd om te stoppen zonder succes. Sinds 2 jaar ben ik aan het vapen geslagen…3 dagen later geen sigaret meer aangeraakt!! Wat een heerlijkheid om weer zonder rare smaak in de ochtend wakker te kunnen worden..sinds ik begonnen ben met vapen, heb ik mijn oom en 2 vrienden ook van het roken afgelopen door het vapen..allemaal met smaak liquids, want tabak smaak wil je toch echt niet?

We moeten voorkomen dat de smaakjes de illegale markt op gaan…dat is wachten op problemen en niet gecontroleerde liquids.
Ik hoop dat hier iets mee gedaan wordt!!
Met vriendelijke groet,
Een bezorgde vaper.
Ontvangende partij:PVV

Sinds 2016 ben ik dankzij het elektrisch roken van de sigaretten af geraakt. Ik rookte een pakje sigaretten per dag.
Simpelweg door de handeling te vervangen van sigaretten roken naar het gebruik van de Elektrische sigaret heb ik geen behoefte meer aan de ouderwetse sigaret.

De ongezonde symptomen die ik had bij het roken van sigaretten ben ik kwijt en zijn er niet bij de elektrische sigaret.

Ik hoop dat de smaken niet verboden worden omdat ik ervan overtuigd ben dat dan veel mensen terugvallen op de tabak.

Vriendelijke groet

Ontvangende partij:VVD

Beste lezer,

Ik rook nu zo’n 5 jaar niet meer.
Dankzij de E-smoker.
Het is voor mij een uitermate geschikte vervanger en gaat er qua conditie wel bij.
Nu wil men dus de smaken gaan verbieden maar wel de tabakssmaak handhaven!
Wat een flauwekul!
Wat willen ze nu?
Dat we weer massaal aan de tabakssmaak gaan?
Te gek voor woorden!
In Duitsland kun je overigens gewoon de liquids in elke gewenste smaak per liter kopen.
Laat ons aub ons smaakje blijven dampen.
Dan hebben we ook minder longpatiënten dus minder zorgkosten.
Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:PVV
Geachte Baudet,
Er is momenteel discussie over het afschaffen van smaakjes voor de E-sigaret.  Blokhuis heeft deze discussie onder de aandacht gebracht. Ik wil u vragen hier kritisch naar te kijken. Ik zal u vertellen waarom. Na 15 jaar roken ben ik nu al ruim 6 maanden overgestapt op elektriche roken. Juist door de smaakjes vind ik een sigaret niet meer aantrekkelijk. Sterker nog ik vind een sigaret juist vies. Dit komt puur omdat ik de smaakjes lekker vind. Tevens ben ik met het aantal mg nicotine aan het zakken. Dit is de manier voor mij om uit eindelijk helemaal te stoppen. Als jullie de smaakjes gaan verbieden betekend dus dat ik toch weer aan de sigarette begin. Wat dus ook veel slechter is. De smaakjes houden mij maar denk voor vele andere burgers af van de sigaret en het doel om ermee te stoppen.
Bedankt voor uw tijd.
Vriendelijke groet
Ontvangende partij:FvD

Hallo,

De reden dat ik u mail is dat ik opkom tegen het voornemen om smaakjes voor de e-sigaret te verbieden. Het kan toch niet zo zijn dat ik het niet meer in Nederland in de winkel kan kopen maar wel in de rest van de wereld, gewoon via internet. Ik vind dit echt heel raar …

Vriendelijke groet

Ontvangende partij:PVV

Hallo

Ik ben door de smaakjes van het roken afgekomen. Na 27 roken nu niet alleen de nicotine vrije smaakjes.
Dus niet verbieden van de smaakjes is een noodzaak.
Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:D66

Best mijnheer v.d. Staaij. Ik vindt het belachelijk hoe er met het gebruik van e-sigaretten wordt omgegaan. Ik zelf gebruik het al een jaar of 8, en voel me daar prima bij. Conditie is beter, en ik ben het roken zelfs vies gaan vinden. Terwijl ik 3 pakjes shag in de week gebruikte. Terwijl roken bewezen kanker veroorzaakt, is dit prima aan te schaffen in alle smaken die er zijn. Laat de e-sigaret dus ook met rust. Vriendelijke groet, een e-smoker.

Ontvangende partij:SGP

Zoals het lijkt worden de smaakjes verboden omdat het jongeren zou trekken om te beginnen met dampen.
Ik ben zeker geen jongere, maar bijna 35. En de afwisseling van de smaakjes zorgt dat ik het stoppen met roken vol kan houden.
Het zou voor mij en ik denk voor meerdere echt de overstap naar het roken weer verkleinen, terwijl die nu zo groot is.
Daarom teken ik de petitie tegen het verbieden van smaakjes.
Ik hoop dat er voldoende met mij zijn…
Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:PvdA

Als ex roker sta ik versteld van het gegeven dat de heer Blokhuis de smaakjes voor de e-sigaret wil gaan verbieden.

Juist door deze smaakjes heb ik mijn rook en nicotine behoefte naar volledig nul kunnen brengen.

Ik gebruik de e-sigaret nog wel, maar zeer sporadisch en enkel om zo nu en dan iets omhanden te hebben.

Dat wat mij niet lukte met extreem dure of gesubsidieerde middelen vanuit de reguliere circuits, lukte mij wel met behulp van de smaakjes voor de e-sigaret.

Van 1 pakje zware shag per dag naar

1 flesje 18 mg nicotine met smaakjes per dag.

Van 18 mg naar 12 mg, naar 6 mg, naar 0 mg in de loop van ongeveer anderhalf jaar.

Blokhuis krab uw hoofd en realiseer u wat u mensen gaat willen afnemen.

Realiseer u ook dat wanneer dit verbod wordt doorgezet, de kosten voor de gezondheidszorg weer gaan stijgen.

Met vriendelijke groet, en met hoop op een verstandig besluit,

Ontvangende partij:D66, GL, CDA, PVV, VVD

Geachte kamerleden,

Na ruim 30 jaar te hebben gerookt en na vele mislukte stoppogingen met pleisters, accupunctuur en groepssessies ben ik 7 jaar geleden eindelijk gestopt met roken en succesvol overgestapt op de e-sigaret.

Ik damp nu dus, en maak hierbij gebruik van een drop-anijs-pepermunt smaakje e-liquid. Dit smaakje is voor mij min of meer heilig. Natuurlijk heb ik ook tabaksmaakjes geprobeerd. Maar de smaak van tabak namaken in de vorm van e-liquid is onmogelijk. In veruit de meeste gevallen is het gewoon smerig.

Staatssecretaris Blokhuis wil nu smaakjes in e-liquid gaan verbieden. Het zou te aantrekkelijk zijn voor jongeren. En volgens de staatssecretaris bestaat er hiermee een grotere kans dat jongeren overstappen naar sigaretten.

Duidelijk is dat de staatssecretaris geen enkel benul heeft van elektrisch roken. Zijn beweringen over het overstappen van de e-sigaret naar tabak zijn uit de lucht gegrepen en niet onderbouwd. Uit geen enkel onderzoek blijkt dat jongeren dit doen.

Daarnaast denkt dhr. Blokhuis dat rokers verslaafd zijn aan de smaak van tabak. Ik ben echter verslaafd aan nicotine, niet aan tabak. En de aanwezigheid van smaakjes in e-liquid heeft mij geholpen om van de tabak af te komen.

Een smaakverbod zou voor mij rampzalig zijn. Ik ben enorm bang dat ik zal terugvallen op sigaretten.

Ik vraag u met klem om het smaakverbod te heroverwegen. Ik ben 51 jaar en houd van smaakjes. Dat is geen alleenrecht voor jongeren.

Uitzoomend brengt een smaakverbod enorme risico’s met zich mee. E-rokers gaan zeer waarschijnlijk zelf knutselen. De grondstoffen zijn makkelijk verkrijgbaar. Op dit moment heeft u toezicht op de kwaliteit van e-liquid. Straks wordt het een jungle die niet meer te reguleren is, met alle gevolgen voor de volksgezondheid vandien. Kijk naar wat er in de USA is gebeurd eind 2019.

Jongeren kun je ook op andere manieren ontmoedigen om te beginnen met roken of e-roken. Een smaakverbod zou desastreus zijn voor de 400.000 e-rokers.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:VVD

Beste ChristenUnie,

Mijn naam is xxx xxx en ik ben 21 jaar oud.

Op 15 jarige leeftijd ben ik helaas in aanraking gekomen met het roken van sigaretten. Deze sigaretten zorgden ervoor dat ik op zeer jonge leeftijd extreem verslaafd was aan deze sigaretten. Ik merkte dat ik al op zeer jonge leeftijd zware gezondheidsklachten kreeg zoals hartkloppingen en een slechte conditie. Op 18 jaar ben uit mijzelf overgestapt naar het roken van elektronische sigaretten en tot hedendaags maak ik hier nogsteeds gebruik van, maar wat veranderd is zijn mijn gezondheidsklachten. Zonder training was mijn conditie al vele malen beter zo ging ik van nog geen 100 meter hardlopen en buiten adem zijn naar 30 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen. Dit was alleen maar door te stoppen met het roken van sigaretten.

Ik begrijp goed dat het verkopen van deze producten aantrekkelijk lijkt voor kinderen om te starten met roken, maar hier zie ik nooit cijfers over. Wat ik zelf waarneem is dat ik op het station niet een jong persoon een e-sigaret zie gebruiken, maar juist een sigaret zie aansteken. En dat is waar ik denk dat verandering in moet komen.

Ik ben het er mee eens dat het verkopen van nicotine verboden moet worden, maar dit begint bij het verkoop van sigaretten. Ik hoef jullie niet te vertellen hoe schadelijk sigaretten wel niet zijn. Begin bij het probleem, en niet bij een oplossing van het probleem waar de overheid heel toevallig geen accijns over verdient.

Ik gun niemand deze verslafing en ik smeek jullie om alsjeblieft alle producten te verbieden die nicotine bevatten. Niet alleen de e-sigaret smaken en hopen dat het gebruik onder jongeren verminderd, want dit zal niet gebeuren.

Met vriendelijke groet,

Ontvangende partij:CU

Beste heer, mevrouw,

Dankzij het dampen – ongeacht smaak – heeft mij uiteindelijk een hoop gezondheid teruggegeven.
Sinds ik gestopt ben met het roken van sigaretten, nu ruim 3 jaar terug, is mijn algehele conditie er 100% op vooruit gegaan. Zo ben ik al jaren niet ziek geweest en is een verkoudheidje met 6 dagen over in plaats van dat ik zeker 4 tot 6 werken moest hoesten.
De E-sigaret, oftewel het dampen, heeft mij doen stoppen met een sigaret. Ik hoop dat het dampen van smaak niet afgenomen wordt bij ex rokers.
Bedankt voor het lezen van mijn onderbouwing.
Met vriendelijke groet,
Ontvangende partij:PVV

Beste,

Waarom moeten de smaakjes weg?
Ik ben gestopt met normaal roken door de smaakjes. tabak smaak smaakt niet eens naar tabak!

een ding is zeker als de smaakjes weg gaan dan ga ik maar weer normaal roken willen jullie dat ? Dat dadelijk mensen die smaakjes dampen weer normaal gaan roken ? Ik niet !

Groetjes

Ontvangende partij:VVD
Geachte heer/mevrouw
Bij deze mijn damp succes verhaal.
16 jaar oud, je bent jong je zoekt je plek, je bent rebels, je wil ergens bij horen, je zoekt een identiteit. Je gaat maar roken.het is initieel niet lekker, maar je houdt vol want tja ik zal en moet roken das stoer.
Uiteindelijk horeca papiertjes gehaald en daar is roken echt mode (destijds) langzaam steeds meer. Uiteindelijk zat ik op zo’n 30-40 sigaretten per dag, en dat heb ik ongeveer 16 jaar volgehouden.
Ik ben toen begonnen met een E-sigaret. echter, deed dat nog niet zoveel. Wel minder sigaretten per dag maar er nog niet helemaal van af.
Uiteindelijk na meerdere modellen gebruikt te hebben, kwam ik op de conclusie dat het creëren van veel damp (ook wel subohm) in mijn hoofd mij het gevoel gaf dat ik aan het roken was.
En de behoefte om te roken was verdwenen. En ik rookte geen sigaretten meer. Maar wel volop dampen. na enige tijd (2-4 weken)ging te tabak smaak tegen staan.
Ik ben overgestapt naar een fruit smaakje, en ja hoor mijn hersens dachten nog steeds dat ik aan het roken was dus het “steek een peukje op” stemmetje was er niet en kwam ook niet.
Het is in de damp wereld zo dat als je op 1 en de zelfde smaak blijft zitten dan valt de smaak weg (aka flavour block) dus je blijft hoppen van smaak naar smaak.
De kracht van dampen zit het er in dat je hersenen denken dat je nog steeds rookt alleen smaakt het veel beter.
Ooit daarna nog wel eens een tabak smaak geprobeerd. Maar dan is de “tabaks macht” al zo ver verdwenen dat het echt walgelijk is.
Ook ooit nog op een feestje een peuk van iemand geaccepteerd en jeetje super smerig waarom heb ik het ooit gedaan.zonder smaakjes maar door tabak te blijven dampen is het contrast niet zo groot en had ik misschien wel die sigaret kunnen waarderen.
Ik was/ben zo onder de indruk van de dampmarkt, want als ik die 2 pakjes per dag weg heeft gepaft en ook nog mentaal te zwak om zelf er mee te stoppen toch met dat roken te stoppen nou dan kan echt iedereen het.
En dan hoor ik de kritiek geluiden al “ja maar nu ben je verslaafd aan dampen en das ook slecht en ongezond”.
Nou als eerste heeft dat dampen niet zoveel macht over mij dan toen sigaretten dat hadden. Zonder zitten is heel stuk makkelijker dan sigaretten verslaving.ten tweede wat is nou precies gezond? Is buiten lopen in hartje Rotterdam gezond? Is onze voedsel en onze voorverpakte producten in de supermarkt gezond? Is onze snelle hap gezond? Is alcohol gezond? Is koffie en redbull gezond? Is in een flatgebouw geplaatst naast de A20 wonen gezond? Definieer gezond? Nou dan komen de kritiek geluiden weer: “ja maar je moet het allebei niet doen het is allebei ongezond en ook al zijn er heel veel studies geweest die uitwijzen dat dampen beter is tegenover roken. Er is geen langdurige onderzoek dus wat gebeurt er over 40 jaar. Vraag het aan elke ex rokende damper je voelt je beter. Je huid wordt beter. je hebt meer lucht. Je conditie verbeterd. Je ochtends slijm verdwijnt. je geur en smaak vermogen keert terug. Een beter onderzoek is er dan toch niet? Nee inderdaad ik weet niet wat ik er over 40 jaar van krijgt, wel durf ik met zekerheid te zeggen dat het verdampen van stoffen (die we al jaren lang eten/drinken) stukken beter zijn dan het verbranden van planten.
Ik ben zo sterk overtuigd van de voordelen van het dampen dat ik er zelfs mijn werk van heb gemaakt en ik zet mij nu actief in voor de damp branche. Rook je niet, ga dan niet dampen. Maar rook je, ga dan alstublieft dampen. En ervaar het zelf of je je beter voelt.
Dan komen we op de punten van mr. blokhuis. Het is aantrekkelijk voor kinderen. Toen ik kind was ging ik ook zoeken en experimenteren. Dat doen kinderen. En dat pakje Marlboro was echt niet zo aantrekkelijk dat ik dacht goh dat moet ik doen want t pakje is zo mooi en het lijkt me lekker. Sterker nog het was walgelijk toch rookt iedereen. Daarbij hebben we een nix18 campagne waar sterk aan gehouden wordt. Kinderen/jeugd krijgen “nix” mee. Kinderen gaan toch iets doen, zou je dan niet liever hebben dat je kind gaat dampen waar al die narigheid van een sigaret niet inzit. Hij gaat toch wel iets doen. Haal damp weg en hij gaat roken, haal roken weg en hij gaat gaspatronen inhaleren, haal dat weg en hij gaat lijm snuiven. Beter goed voorlichten dan verbieden. En naar data van de VS hoeven we niet te kijken want er is daar geen regulering. Er is daar geen nix18 campagne. De Amerikaanse JUUL die zijn marketing heeft gericht op de jeugd (wat hier ook niet is toegestaan) ze bieden geen 0% nicotine houdende eliquid aan. En daar was ook de nicotine cap veel hoger dan hier. Dus onzin om daar naar te kijken. Ik werk voor een grote damp bedrijf in Nederland en ik kan u vertellen dat 82% van onze dampende klanten smaakjes dampen.
Volgens een of ander rapport van blokhuis zouden mensen die dampen er boven op ook nog roken. Nou dit is gewoon iets uit de lucht gepakt om maar een argument te kunnen hebben. Maar in praktijk elke hijs die men van een damper neemt, is 1 sigaret minder. En elke sigaret minder is winst. Als je dampt dan rook je niet en als je rookt dan damp je niet. Zo simpel is het. je kunt het niet allebei tegelijk. En daarbij heeft een dag maar 24 uur. Als ik boven op mijn rook gedrag ook nog wil dampen heb ik toch echt meer uren in een dag nodig.Conclusie:Smaakjes houden Roker van het roken af.

Ontvangende partij:FvD
Geachte heer mevrouw
3 jaar geleden werd ik genoodzaakt te stoppen met roken.  Ik ben psychiatrische patiënt en het stoppen veroorzaakte heel veel stress.
Maar de laatste 3 jaar ben ik van 1,2% uiteindelijk  bij 0,3% nicotine  aangekomen .  Het uiteindelijke doel blijft stoppen.
Maar dat wordt wel weer heel moeilijk als ik weer tabak(smaak)
Moet gaan roken. Daarom vraag ik met klem: laat de smaakje bestaan.
Ontvangende partij:D66

3 Comments

 1. Mijn/onze dampstory die begon in Juni 2013.

  In 2013 op een BBQ had een maatje telkens een vreemde pijp in zijn mond, en kwam er rook uit zijn mond.
  Dus ik vraag, waar loop jij nou aan te sabbelen?
  Das een damper, en veul beter dan dat roken.
  Met een herinnering aan de bekende supersmoker had ik zoiets van, ja het zal wel.

  Nu heb ik van mijn vrouw altijd gedacht, dat er nog rook uit de urn zou komen, maar ook zij toonde interesse.
  Probeer maar eens zei de vriend, en vrouwlief kuchte de longen uit haar lijf.
  Sterk spul zei ze nog, maar het smaakt wel overtuigend.
  Ik dus ook maar eens proberen, en jawel, ik kon minstens net zo hard hoesten.
  Na een uitleg waarom we die prikkel kregen, waren we zeer geïnteresseerd.

  Als beginnend COPD’er kon dit mijn redding wel eens zijn.
  Ik kreeg tot 5x per jaar bronchitis, met in de meeste gevallen een longontsteking erbij.
  Dus na stapels puffers en antibiotica, mocht ik wel eens een andere weg inslaan.
  Mijn vrouw had andere argumenten om te stoppen.
  Sommige kinderen mochten vroeger niet bij ons komen spelen, want wij rookten.
  Mijn jongste dochter is eens huilend thuisgekomen, omdat ze beschuldigd was van roken.
  Ze had slechts de pech, een dochter te zijn van een stel rokende junks.
  Mijn 2 andere kids hadden een normale afkeer van ons rookgedrag, en vermeden ons tijdens het paffen.

  Maar goed, na die BBQ, hadden we een hoop info en adressen gekregen om te kopen.
  Na enige uren studeren, kwamen we tot het besluit, dat er maar eens een setje besteld moest worden.
  Woensdag 19 juni 2013 zou het op de mat vallen.
  Aangezien ik in ploegen werk, kon vrouwlief het spul mooi aan de lader hangen, zodat we bij thuiskomst gas konden geven.
  Met trillende vingers het tankje vullen, en even in laten trekken, en gaan met die banaan.

  Nou ben ik nooit van plan geweest om helemaal te stoppen, maar na een half uur begint mijn vrouw opeens te lachen.
  Dus ik zeg wat?
  Ik had dus een volledig opgesmeulde peuk in de asbak liggen, maar greep telkens naar het dampstokje.
  Ik zeg mooi, dan ben ik er klaar mee, en heb ook niet meer gerookt.
  Mijn vrouw echter, had 3 dagen nodig om van de twijfel af te komen, maar stopte uiteindelijk ook.

  Nu had ik ergens een enthousiaste kreet geslaakt over het dampen, en daar reageerde een goede vriend op.
  Die vroeg, jij aan zo’n maf ding, en werkt dat?
  Ik zeg, jonguh, dit is de uitvinding van de eeuw, en ik ga nooit meer roken.

  Nou, daar moet je me eens wat meer over vertellen.
  Uiteindelijk werd de abracadabra hem teveel, en is ie maar van Limburg naar Brabant gereden.
  We hadden het een en ander geprepareerd voor ‘m, en afgesproken dat ie een half uur moest lurken, en dan pas weer een peuk mocht draaien.

  Na dat half uur rolt ie zijn peuk, steekt ‘m aan, en ik zag het meest verbaasde gezicht ooit.
  Hij zegt, het smaakt niet meer, hoe kan dat nou?
  Hij werd dus onze 1e die we overtuigd hadden, hoe lekker het is.
  Detail hierbij is, dat onze vriend een paar rotte longen heeft, en een conditie van nulkommaniks.
  Momenteel is ie samen met zijn vrouw, nog steeds een fanatieke damper.

  Na de 1e stopmaand, zouden wij ons eens belonen, met een bakje koffie en een peuk, want we hadden het zoooooo goed volgehouden.
  Na een paar trekjes met een wezenloze blik en vies gezicht, heb ik het ding maar snel uitgemaakt.
  Nu heb ik de geur van tabak altijd lekker gevonden, maar rond die periode vond ik het steeds smeriger ruiken.
  Asbakken moesten verdwijnen, want ik werd misselijk van de geur.

  Vanaf het stoppen, had ik na korte tijd ook geen last meer van de rokershoest, bij het opstaan.
  Dus ook geen wasbak vullende fluimen van ondefinieerbare afkomst meer.
  Mijn smaak en geur werden na korte tijd stukken beter.

  Kort daarop kregen we te horen, dat schoonvader voor een hele zware operatie aan diverse aders stond.
  Hij moest van de specialist stoppen met roken, anders ging de operatie niet door.
  Met vallen en opstaan hebben we hem aan het dampen gekregen, en na 3 weken was ie overtuigd, en fulltime damper.
  Tabaksmaken vond ie maar niks, maar was dol op snoep en fruitsmaken.
  Schoonmoeder was solidair, en na 30 seconden dampen, nooit meer gerookt.

  Door het enthousiasme wat wij hebben, krijgen we het voor elkaar een heleboel mensen te overtuigen.
  Dit doen we meestal door ze uit te nodigen, vanalles te laten zien en proeven. En bovenal, een zeer uitgebreide uitleg.
  Ondertussen is deze groep tot een respectabel aantal uitgegroeid.

  Het moge duidelijk zijn, dat we van dampers ook nog hobbyist zijn geworden.
  Door het voordeel van stoppen met roken, kregen we ook de ruimte om ons van goede spullen te voorzien.
  Daarbij kreeg ik ook nog de nukken om allerlei hulpmiddelen te maken voor dampland, en met succes.
  Toen medio 2013 het gezeik rond de regulering begon, had ik het idee om ons te bevoorraden voor de toekomst.

  Wat mij betreft, kan de roverheid en de EU, de boom in, want dampen kan miljoenen levens redden.
  Ik ben mijn eigen succesverhaal, want ik heb vanaf het stoppen met roken, geen medicijnen meer aangeraakt!
  Helaas 5 jaar geleden nog eenmaal een lichte bronchitis gehad.
  Van 5x per jaar tot eenmaal per 7 jaar, is geen reden tot mopperen.
  Om maar niet te spreken over alle mensen die we ook hebben kunnen overtuigen. En daar zijn we nog lang niet klaar mee 😉 .
  Na 45 jaar en 450 KILO tabak gesponsord te hebben aan loedertje staat, ben ik er werkelijk klaar mee.
  Dat we hierbij ook nog eens 3600 euro per jaar bespaarden, krijg ik alleen maar een brede grijns van op het gezicht.

  Met regelmaat krijgen we nog steeds mensen over de vloer, om de grondbeginselen te leren.
  Terugkijkend naar het begin, waar we nog 18mg nodig hadden, is er een en ander veranderd.
  Smaken veranderen natuurlijk, maar ook de behoefte aan nicotine word steeds minder.
  De eerste stap werd door mijn vrouw gedaan, en pafte verder op 12mg.
  Deze angsthaas moest eerst even proeven, en inderdaad het viel enorm mee.
  De smaak werd er zelfs beter op.
  Ondertussen ben ik naar 6mg gegaan, en het blijft verrekte lekker, zonder gemis aan nicotine.

  Men is enorm aan het zoeken naar het negatieve van het dampen.
  Er is geen enkel fatsoenlijk onderzoek geweest, en het barst van aannames en onderbuik gevoel.
  Zoek eens naar achtergronden, en doe wat meer onderzoek, dan de media je vertelt.
  Er zal wel gezegd worden dat wij van wc-eend voor eigen kerk preken, maar denk aan het volgende.
  Velen van ons hebben/hadden een slechte gezondheid.
  Die zet je niet nog een keer op het spel, dus doe je veel onderzoek.
  Mijn vrouw geniet van haar diversiteit in smaken, en wil die vrijheid behouden.

  Kijk naar Engeland, waar de wetenschap/doktoren het een beter alternatief vinden.
  Daar stimuleert men de rokers de alternatieven te gebruiken, waaronder de esig.
  Er zijn zelfs vapeshops in ziekenhuizen.
  Hier in de rest van de wereld zijn er slechts 3 partijen die gebaat zijn, bij het verbieden van het dampen.
  Dat zijn de tabaksfabrikanten, de pharmaceutische/medische industrie en de overheden.
  Bedenk dat er in de dampvloeistof slechts 3 goedgekeurde ingrediënten zitten.
  Bedenk dat er in tabak 4000 stoffen zitten, die tot doel hebben jou verslaafd te houden, en mogelijk je dood veroorzaken.
  Bedenk dat smaakjes mensen van het roken af kunnen houden.
  Zij willen niks meer met die vieze tabaksmaak te maken hebben.

  Die smaken zijn niet kwalijk, net zo min als de nicotine.
  Ze zetten ook niet extra aan om te dampen, ze vergemakkelijken slechts het stoppen met roken.
  Het betuttelen zou eens moeten stoppen.
  De kreet van het smaakverbod is overgewaaid uit Amerika.
  Het slaafse Nederland moet weer volgen, en het beste jongetje uit de klas zijn.
  Denk eens wat minder aan die accijnzen en stop eens wat degelijk onderzoek in die esig.
  Luister eens niet naar de doktoren, die bestuurd worden door de farmaceutische industrie.

  Voor mij en mijn familie en vrienden, was dit een echte levensredder.
  De meesten houden het vol omdat ze met smaakjes dampen.
  Willen jullie het op je geweten hebben dat ze weer gaan roken?
  Willen jullie bijdragen aan 20.000 rook gerelateerde sterfgevallen?

 2. 5 jaar geleden gestopt met het roken van de sigaret.
  Een groot gezondheids voordeel.
  De overheid ziet mij vanwege de accijns liever gewone sigaretten roken in plaats van de e-sigaret.
  Het gaat niet om gezondheid maar om accijns

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*vier × 3 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.