Dampers verbijsterd over voornemen om smaakjes te verbieden

Or read it in English here!

Smaakstoffen in e-sigaretvloeistoffen zijn een cruciaal onderdeel van de succesformule om rokers te laten stoppen. Dat stelt Acvoda, de consumentenorganisatie van e-sigaret gebruikers. Alle leden van Acvoda zijn er in geslaagd om met behulp van elektronische sigaretten te stoppen met roken, waarbij smaakstoffen een belangrijke rol hebben gespeeld. “Het is onvoorstelbaar dat daar geen oog voor is, terwijl de staatssecretaris een rookvrije generatie wil bereiken.”


Acvoda-voorzitter Sander Aspers vindt het verbijsterend dat staatssecretaris Blokhuis het argument van jeugdige dampers aanhaalt als rechtvaardiging voor zijn voornemen. “De redenatie dat smaakjes specifiek op de markt zijn om jongeren te lokken is namelijk niet meer dan een drogreden. Vanuit onze achterban weten wij dat de tabaksmaken, die de staatssecretaris wel wil behouden, de minst gewilde smaken zijn onder volwassenen. Recent onderzoek van het RIVM en de verkoopcijfers van vloeistoffen laten dat ook overduidelijk zien. Door alleen maar tabaksmaken aan te bieden laat je dampers juist wennen aan de smaak van tabak, waardoor de terugval (of overstap door jongeren) naar de echte tabak juist wordt versterkt.” Het verbod op smaakjes in andere landen laat overduidelijk zien dat een dergelijk verbod geen enkele invloed heeft op de verkoopcijfers. Verkoop overigens, welke in Nederland bij wet al verboden is aan personen jonger dan 18 jaar. Het verbod op smaakjes is dan ook niet veel meer dan een doekje voor het bloeden van de falende handhaving op bestaande wetgeving.


Volgens Aspers wordt er in het beleid vanuit de overheid teveel geleund op kromme redenaties en feitelijke onjuistheden. Volgens hem tonen de meest recente cijfers van het Trimbos Instituut dat het aantal jongeren dat met e-sigaretten experimenteert afneemt en er niet of nauwelijks sprake is van structureel gebruik. Ook in het Verenigd Koninkrijk, waar de elektronische sigaret nota bene actief wordt gepromoot als minder schadelijk alternatief voor roken, blijkt dat er geen groei is van het aantal jongeren dat e-sigaretten gebruikt. Tot slot is de theorie dat dampen een opstapje naar roken zou vormen nooit bewezen. Het omgekeerde is echter wel aantoonbaar het geval. Dampen helpt mensen beter als geen ander middel om mensen te helpen met het stoppen met roken ”


Het meest schrijnende vindt Aspers dat een aantoonbaar minder schadelijk alternatief voor roken door de overheid en betrokken instanties wordt verketterd. “Op alle vlakken zou er grote blijdschap zijn als er mensen geholpen konden worden met een alternatief dat minimaal 95 procent minder schadelijk is. Wetenschappers, beleidsmakers en zorgprofessionals zouden dat normaal gesproken allemaal omarmen. Maar in het geval van roken, dat in Nederland jaarlijks vele slachtoffers veroorzaakt, wordt een legaal verkrijgbaar, bewezen minder schadelijk alternatief met feitelijke onjuistheden zwartgemaakt. Gezondheidsbeleid dient effectief te zijn en de smaakjes in e-sigaretvloeistoffen hebben een belangrijke rol gespeeld voor onze leden om de sigaret definitief af te zweren. Het is dan ook een regelrechte belediging aan al die mensen die doelbewust een e-sigaret gebruiken om smaakjes te verbieden. Daarnaast kun je afvragen wie erbij gebaat is als dampers hun favoriete vloeistoffen niet meer in Nederlandse, legale winkels kopen maar op de zwarte markt worden aangewezen– het laatste dat wij hier willen zijn onveilige toestanden zoals wij vorig jaar in de VS hebben gezien.”

18 Comments

 1. Dit zou een aderlating zijn een onbegrijpelijke beslissing hoop dat dit er niet doorgaat komen mensen gaan gerust weer roken dat is wat ik hoor van verschillende mensen

  • We horen niet alleen zulke reacties, er zijn ook al onderzoeken die aantonen dat dit werkelijk gebeurde op plekken waar e-sigaret smaakjes verboden werden.
   Zie bv dit onderzoek naar aanleiding van het verbod in San Fransico.
   Onder de 18-25 jarige nicotine gebruikers daalde het gebruik van e-sigaretten van 56.5% naar 45.2%, en steeg het gebruik van sigaretten van 25.7% naar 37.1%.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7186365/
   In Estland is het smaakjes verbod recent gedeeltelijk terug gedraaid.
   NNA Estland heeft berekend dat ongeveer 85% van de e-liquid afkomstig was van de zwarte markt.
   Zulke zwarte handelaren zullen maling hebben aan hygiene regels, en dit gaat te koste van de gezondheid van de gebruikers.
   Daarnaast is zo’n 10% van de e-sigaret gebruikers terug gevallen op roken.
   https://ethra.co/news/34-estonia-takes-the-first-steps-towards-recognising-tobacco-harm-reduction
   Nog nooit heeft een verbod een product veiliger gemaakt, regulering aan de andere kant maakt producten zo veilig mogelijk.

 2. Idioot is het gewoon, hetzelfde met de 10 ml fles regel.
  Ik vind ook dat beide regels meteen afgeschaft moeten worden.
  Ik rookte vanaf mijn 12e zware shag, ik damp nu 1.5 jaar geen shag of sigaret meer aangeraakt en kan tegenwoordig de trap op zonder buiten adem te zijn.
  Ik ben niet meer benauwd en mijn puffer ligt al een hele tijd in de kast.
  Deze regels van 10 ml flesjes en smaak verbod brengt iedereen alleen maar terug naar het roken.
  Alleen tabak smaak…. Dat is nou juist de smaak waar ik vanaf wilde komen.
  Ben ook echt van mening dat hier volop tegen geprotesteerd moet worden.

 3. Ik ben boos😡, heel boos!
  Ben een volwassen vrouw van 54 jaar.
  Ik damp, ja idd en het is toch van de zotte dat wildvreemde mensen mij gaan verbieden om van een custard smaak te genieten. Hoe dan, waarom dan? Heb jaren gerookt, veel tax erover betaald, stinken naar nicotine hoestend de trap op! Damp nu 3 jaar en ik voel mij prettig en gezond!
  Leef en laat leven mensen. Ik ben uitstekend in staat om dat zelf te beslissen!!!

 4. Ik neem aan dat het ook geld voor waterpijptabak???
  Wat een onzin lekker laten dampen maar ja dan mist de overheid weer belasting

  • Of het ook voor waterpijp of andere echte tabaksproducten gaat gelden is nu nog niet bekend, ons vermoeden is dat het alleen voor de e-sigaret gaat gelden.

 5. Zou het verschrikkelijk vinden, als de zoete smaakjes eruit gingen. Ben een vrouw van 56, gestopt met roken ivm copd. Voel mij beter dan ooit met dampen,krijg al kokneigingen als ik een tabaksmaak in mijn damper moet gaan doen…

  • Zoals het er nu uit lijkt te zien wel ja. En daarin ligt een groot gevaar, niet elke smaakstof is geschikt om e-liquid mee te maken. Als Blokhuis dit doorzet is het wachten totdat iemand in het ziekenhuis beland na gebruik van smaakstof op olie basis. En helemaal verbieden is dus ook niet mogelijk, smaakstoffen zijn makelijk te verkrijgen. Maar de goede er uit pikken kan heel lastig zijn, niet elke winkel/producent vermeld op welke basis de smaakstof is.

 6. Ben bang dat dit gewoon zal worden doorgevoerd, hoe onterecht dit ook is. De e-sigaret branche is niet machtig genoeg om hiertegen in verweer te komen. De Nederlandse overheid wil de doelstellingen genoemd in het “Het Nationaal Preventieakkoord” gewoon halen. Hierbij halen ze alles uit de kast om de e-sigaret en zijn gebruikers te dwarsbomen.

 7. Dit is echt belachelijk. Haha ik verlies echt mijn vertrouwen in alle maatregelen tegenwoordig. Schande ik ga dan weer gewoon naar de sigaret toe i guess…

 8. Van den zotte – ben 43 en 3 jaar geen sigaret aangeraakt, laat me toch gewoon genieten van mijn mint-smaakje, Ben die betutteling zo zat!!!!

 9. Wanneer dit verbod op smaakjes net zo goed wordt gecontroleerd als het verbod op tankjes > 2 ml en de “shake&vape’s” dan zijn uitsluitend de zichzelf respecterende stenen speciaalzaken de klos. Dit wil zeggen: dag zorgvuldige voorlichting en gebruiksaanwijzingen aan klanten over alle producten. De schimmige slaapkamer webshops en de Primera’s blijven over. De afstand tussen politiek en realiteit loopt al maar verder uit elkaar

 10. Ik haal mijn voorraad voortaan in het buitenland als het moet. Niet te geloven dit. Stel je eens voor dat alcohol nog maar in één smaak verkrijgbaar zou worden gemaakt. En van waar die bemoeizucht altijd. Klaar mee.

 11. Het is een heel hoop bladieblabla , het enige wat speelt is dat de regering een heel hoop btw is mis gaan lopen op de eliquids. Op de sigaretten zit veel meer belasting dan op de vloeistof en dat steekt. De onzin waarmee dit verkocht wordt daar wordt je misselijk van , het gaat puur om de staatskas meer niet. Ze kunnen daardoor ook met zeer weinig motivatie op de proppen komen. Ja haal een longarts erbij! Die zal altijd zeggen dat je beter helemaal niet kunt roken. Wat een land is dit geworden is een zeer korte tijd. Pak de industrie eens aan met de suikers en zout. Suiker is veel gevaarlijker dan eliquids want dat krijgen de kinderen binnen. Deze industrie wordt angstvallig beschermd want dat zijn de leiders van dit land ( Unilever etc) deze maken de meeste schade al vanaf de baby’s. Laat een volwassenen gewoon lekker ern smaakje uitkiezen en zn smerige peuk gedag zeggen, waar bemoei je je mee

 12. Komt door Blokhuis, een vervelende gefrustreerde man uit de Biblebelt. Haalt zijn gram door anderen zijn wil op te leggen. Waarom in deze toch wel moeilijke tijd dit gezondere alternatief voor roken weghalen bij de mensen? Waarom? Mensen zullen illegaal hun smaakjes gaan kopen via ebay en dergelijke zonder enige form van controle. Blokhuis leeft in zijn eigen bubble, wat een vervelende man!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.