Dampen in Media wederom schadelijker dan in realiteit

De media blaast slecht nieuws buiten alle proporties op, dit wordt weer bewezen met het onderzoek dat op dit moment in het nieuws is.

Onderzoekers wilden weten of er verschillen zaten tussen ongedampte vloeistof en vloeistof die verdampt was. Ze hebben daarvoor liquid verdampt zonder nicotine en liquid met een nicotine gehalte van 32mg/ml. De verkregen damp hebben ze vervolgens laten condenseren terug naar vloeistof. Daarna hebben ze specifieke cellen (verkregen uit wangslijm) 24uur lang blootgesteld aan de verkregen liquids en aan onverdampte liquids.

En wat bleek?: Bij de verdampte vloeistof waren er meer cellen dood dan bij de onverdampte en bij de liquids met nicotine was de celsterfte het hoogst.

En nu de conclusie: Elke zichzelf respecterende wetenschapper weet dat je dergelijke celstudies niet 1 op 1 kunt vertalen naar de werkelijkheid, omdat de cellen daardoor aan onwerkelijk hoge concentraties van de vloeistof bloot staan. De verschillende cellen in je longen werken samen en staan nooit 24 uur lang geïsoleerd bloot aan dampvloeistof. De onderzoekers stellen daarom zelf ook dat dit slechts een indicatie is en dat daarom verder onderzoek gerechtvaardigd en noodzakelijk is. Ze stellen dat sterfte van deze cellen in de longen er voor kan zorgen dat je meer kans op ontstekingen in je longen krijgt. Kanker wordt slechts zijdelings genoemd als mogelijk risico. De media springt hier op en schreeuwt met koppen die de conclusie geheel uit zijn verband trekken.

Feit is namelijk dat dampers over het algemeen juist ervaren dat ze minder vaak verkouden zijn, COPD en astma symptomen verminderen en hoestjes verdwijnen.

We wisten al dat dampen niet 100% veilig was. Je hoeft geen Einstein te zijn om dat zelf te bedenken. We weten ook dat roken veel en veel schadelijker is . Dus wat kunnen we leren van dit alles:

– Stoppen met roken en dampen is de meest gezonde optie
– Dampen is veel minder schadelijk dan roken. Damp als je niet kunt stoppen
-Rook en damp je niet, begin er dan niet aan als de gezondheid van je longen je nummer 1 prio is.
-De media blaast slecht nieuws op buiten alle proporties.

Hebben we dus iets nieuws geleerd?

NEE! Glas, plas, was

https://www.bbc.co.uk/news/health-45170756

1 Comment

  1. Ik ervaar inderdaad veel minder gevolgen van een verkoudheid dan wanneer ik nog rookte. Toen ging een verkoudheid steevast over in een bronchitis, in ieder geval hoesten met slijm in allerlei kleuren, en duurde het in totaal zo’n twee weken voordat ik er vanaf was. Nu vijf dagen zonder bronchitis.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*vijf + = 7

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.