M.O.V.E.: Een nieuw initiatief

Een aantal Europese artsen heeft onlangs een initiatief in het leven geroepen, om medische professionals en onderzoekers op de hoogte te brengen van de positieve effecten van het gebruik van een e-sigaret t.o.v. reguliere tabaksproducten.  Daarnaast roepen zij ook op om het initiatief te onderschrijven en uit te dragen.

Hieronder vind u een beknopte vertaling van de oorspronkelijke Engelse tekst.

“Als artsen en gezondheidsdeskundigen, zien wij dagelijks patiënten, die ernstige aandoeningen hebben door het roken van tabak. Veel van deze patiënten zullen aan deze aandoeningen sterven of  blijvende schade ondervinden, ondanks medische hulp en advies. Het roken van tabak blijft het grootste gezondheidsprobleem in de wereld.

Mensen roken om de nicotine, maar sterven aan de chemicaliën, die vrijkomen bij het verbranden van tabak. Helaas hebben de huidige stoppen-met-roken medicijnen  een beperkt effect op rokers en worden matig geaccepteerd. Echter, wij geloven dat er een oplossing is: het gebruik van elektronische sigaretten heeft een duidelijk potentieel, om rokers de tabak links te laten liggen.

Hiertoe geloven wij, dat het, ethisch en wetenschappelijk gesproken, onze verantwoordelijkheid is, om het volgende onder de aandacht te brengen:

  • Het is het verbranden van tabak en de 4000 chemicaliën die vrijkomen bij het roken, die schadelijk zijn voor de gezondheid van rokers, niet de nicotine.
  • De risico’s van elektronische sigaretten zijn aanmerkelijk lager dan die van tabak. N.a.v. analyse van de inhoud van de damp van een e-sigaret, is te verwachten, dat e-sigaretten 95 tot 99% veiliger zijn dan het roken tabak t.a.v. de lange termijn risico’s.
  • Het is zeer onwaarschijnlijk, dat de damp die gebruikers van een elektronische sigaret uitademen, schadelijk is voor omstanders; de nicotine concentratie in uitgeademde damp is te laag om enig farmacologisch effect op omstanders te hebben.
  • Testen tonen aan dat e-sigaretten effectief zijn als stoppen-met-roken middel. En studies bewijzen, dat het gebruik van e-sigaretten effectiever is dan reguliere NRT (nicotine kauwgum, -pleisters etc.)
  • De schatting is, dat voor ieder miljoen mensen, die van roken op dampen overstappen, 6000 voortijdige sterfgevallen voorkomen kunnen worden.
  • Elektronische sigaretten ‘normaliseren’ het roken niet – dampen is géén roken. In de meeste landen gaat de toename van het gebruik van e-sigaretten gepaard, met een afname van de verkoop van tabak en daalt het aantal rokers.”

Bent u arts, verpleegkundige, onderzoeker of een andere (medische) professional? En gelooft u ook in het ‘harm-reduction’ potentieel van de e-sigaret? Onderteken dan het M.O.V.E. Manifest!

Over Remco 11 Artikelen
Zelfstandig fotograaf. 29 Jaar lang een verstokte roker geweest en dampt nu uitsluitend nog, sinds november 2013. Dampen is mijn vrije keuze. Dampen redt levens. Dampen moet mogelijk blijven, ook voor rokers die in de toekomst willen overstappen op een zinvol alternatief.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.