Eindelijk sigarettenloos

Ik ben al sinds mijn 27e bezig met stoppen en heb daar (geloof ik) alle middeltjes en therapieën voor geprobeerd.

Inderdaad: ik heb ooit twee jaar niet gerookt na een Zyban kuur. Wel ben ik toen 17 kilo aangekomen en heb ik een fikse burn-out gehad. Na de dood van mijn moeder ben ik echter onmiddellijk opnieuw begonnen.
Ik weet dat roken ongezond is: mijn moeder is aan kanker overleden en waarschijnlijk heeft haar tabaksconsumptie daar aan bijgedragen.

Vorige maand is mijn (iets) oudere broer overleden. Ook zijn dood is mogelijk door de tabak veroorzaakt. Onze hele familie rookt(e) als ketters.
Bij het uitruimen van zijn huis was de teerlaag die als een waas over al zijn spullen lag duidelijk te zien en zeer duidelijk te ruiken. Nadat ik een paar cd-hoesjes had schoongemaakt keek ik vol afgrijzen neer op de bruine vlekken die er p de zojuist nog smetteloze theedoek zaten en besloot wederom een poging te doen om te stoppen met roken.

Ik heb één vriend die (wegens COPD) gebruik maakte van een elektrische sigaret: nu al een maand of drie. Hij was daar zeer over te spreken en hij rookte vrijwel geen normale tabak meer: iets wat hem nooit lukte met de “normale” nicotine vervangers.

Ik besloot zijn voorbeeld te volgen (want dit was iets wat ik nog niet had geprobeerd) en kocht een “starter set”. Hoewel dit model geen succes bleek was ik wel direct overtuigd dat de handeling van het “dampen” (en natuurlijk de nicotine inname via de damp) werkte. Na de aanschaf van een wat zwaarder model damp ik nu drie weken zonder te verlangen naar een gewone sigaret.

Ik ben binnen een week overgestapt naar een lager nicotine gehalte en ik zit er over te denken binnen een maand over te stappen naar een nog lagere dosis nicotine.

Ondanks de stress en het verdriet die de dood van mijn broer met zich meebrengen (naast enkele andere zeer stresserende familie perikelen) kan ik alleen maar concluderen dat ik met dit apparaat mijn rookbehoefte kan beteugelen. Ik was er een maand geleden nog van overtuigd dat ik mettertijd zou sterven aan mijn tabaksverslaving en ik raad iedere roker aan om over te stappen.

Eelco Deuling

Dampt : 3 weken
Rookt(e) : 34 jaar